Home Lifestyle Gentse Feesten gaan voor tweede jaar op rij niet door

Gentse Feesten gaan voor tweede jaar op rij niet door

De binnenstad wordt in juli niet omgetoverd tot een groot openluchtfeest.

gentse feesten
© getty

De Gentse Feesten, die de binnenstad elk jaar in juli tien dagen lang omtoveren tot een groot openluchtfeest, gaan helaas voor het tweede jaar op rij niet door vanwege het coronavirus.

Slecht nieuws voor alle Gentenaren en feestvierders van ver daarbuiten, want het tofste feestje van het jaar zal ook deze zomer niet plaatsvinden in negenduust. Het Gentse stadsbestuur nam de moeilijke beslissing dat de Gentse Feesten editie 2021, net zoals editie 2020, niet kunnen doorgaan door de aanhoudende coronacrisis.

Alternatief

Het verdict valt nu al omdat de pleinorganisatoren van de Gentse Feesten drie maanden op voorhand beginnen met de voorbereiding van de festiviteiten op hun plekje in Gent. Zij hadden dus dringend duidelijkheid nodig. Gezien de aard van de Gentse Feesten is het niet helemaal verwonderlijk dat Stad Gent ervoor koos om nog een jaar te skippen. Een gemiddelde dag op de Gentse Feesten lokt meer dan honderdduizend bezoekers en dat vanuit het hele land en zelfs daarbuiten. Optredens, theatervoorstellingen, straatanimatie en dergelijke gaan door op verschillende pleinen die je langs tal van straten en kleine steegjes kan bereiken waardoor het onmogelijk is om in de gaten te houden hoeveel volk er aanwezig is.

De Gentse Feesten uitstellen naar later dit jaar is volgens schepen van Feestelijkheden Annelies Storms geen optie omdat dit ingaat tegen de traditie. Wat wel eventueel nog op de tafel ligt, is een alternatief waarbij kleinere optredens voor 50 à 100 mensen worden gehouden en waarbij de bezoekers moeten neerzitten op het plein zodat de afstand voldoende kan bewaard blijven. Of dit mogelijk is, zal afhangen van de coronacijfers de komende weken en maanden. En of dit natuurlijk financieel haalbaar is voor de organisatoren. Nie neute, nie pleuje en fingers crossed dus!

Lees ook: