Home Lifestyle Food VeggieChallenge – Dag 9: radicchiosalade met groene asperges en ricottaballetjes

VeggieChallenge – Dag 9: radicchiosalade met groene asperges en ricottaballetjes

Hmmm, wij krijgen honger!

Libelle Lekker

EVA vzw daagt je vanaf 1 maart voor de tweede keer uit om meer plantaardig te eten met de VeggieChallenge. Het is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je gezondheid en voor het milieu. Én het is gewoon superlekker! Kan je wel wat inspiratie gebruiken om telkens iets heerlijk op je bord te toveren? Wij voorzien je elke dag van een recept zonder vlees en vis. Recept van de dag: radicchiosalade met groene asperges en ricottaballetjes.

Dertig dagen lang als flexitariër, vegetariër of veganist leven onmogelijk? Niet met deze recepten! Ze zijn lekker, én simpel klaar te maken. Zo doorsta je de VeggieChallenge met glans.

PS om het toegankelijk te houden hebben we zorgvuldig veggie en vegan recepten geselecteerd die geen vis en vlees bevatten, maar eventueel wel kaas (met dierlijk stremsel) bijvoorbeeld. Wie helemaal vegetarisch wil eten, moet ook letten op instinkers zoals gelatine en dierlijk stremsel, en dus ook bepaalde kazen schrappen van het menu. Wie veganistisch wil eten, moet alle dierlijke producten van het menu schrappen. Meer info hierover vind je hier.

Wat heb je nodig?

  • 2 kroppen radicchio
  • 200 g groene (mini-)asperges
  • 4 takjes munt
  • 2 takjes bladpeterselie
  • 50 g pijnboompitten
  • 250 g ricotta
  • 3 eieren
  • 3 el geraspte parmezaan
  • zeste van 1/2 citroen
  • 5 el paneermeel
  • 1 l groentebouillon
  • 4 el bloem
  • 6 el panko
  • 1 sjalot
  • 2 sprietjes bieslook
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 kl rietsuiker
  • olijfolie
  • peper en zout

Hoe maak je het?

  1. Spoel de kruiden voor de ricottaballetjes, schud ze droog, pluk de blaadjes en hak fijn. Roer de kruiden, de geraspte citroenschil, het paneermeel, de parmezaan en één losgeklopt ei door de ricotta. Meng en kruid met peper en zout.
  2. Breng de bouillon aan de kook. Rol balletjes van de ricotta – voeg eventueel wat extra paneermeel toe. Pocheer twee à drie minuten in de hete bouillon en laat kort afkoelen.
  3. Klop twee eieren los in een kommetje, doe de bloem in een ander kommetje en neem nog een derde kommetje voor de panko. Haal de balletjes eerst door de bloem, daarna door de losgeklopte eieren en tot slot door de panko. Laat de balletjes even rusten in de koelkast.
  4. Blancheer de groene asperges een minuut. Giet af, laat schrikken onder koud water en uitlekken. Gril de asperges kort en kruid ze met peper en zout. Rooster de pijnboompitten goudbruin. Snij de kroppen radicchio elk in acht parten en spoel goed.
  5. Pel en snipper de sjalot voor de vinaigrette. Spoel de bieslook, schud droog en hak fijn. Roer sjalot, bieslook, citroensap en rietsuiker door de olijfolie en kruid met peper en zout.
  6. Verhit de olijfolie en bak de kaasballetjes goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
  7. Meng de radicchio met de groene asperges, de pijnboompitten en wat plukjes munt en verdeel de salade over 4 borden. Besprenkel met vinaigrette en verdeel er de ricottaballetjes over.
Bron: Libelle Lekker

Check hier onze andere vegetarische recepten.

Lees ook: