Home Lifestyle Jobs Evi (35) heeft een diploma van bio-ingenieur en runt samen met haar...

Evi (35) heeft een diploma van bio-ingenieur en runt samen met haar man een tuinbouwbedrijf

'Ik wilde graag boerin worden, maar mijn mama was niet enthousiast omdat het een zware stiel is die weinig opbrengt.'

boerin
© Tine Schoemaker voor Flair

De agrarische sector blijft niet gespaard van vooroordelen, maar één ding is zeker: je hebt gezond verstand nodig om in deze stiel te overleven. Evi (35) is een boerin met een hoger diploma en pakt haar tuinbouwbedrijf aan als een echte onderneming.

Evi (35) wilde altijd boerin worden. Ze behaalde een diploma van bio-ingenieur en kon samen met de liefde van haar leven haar droom realiseren.

‘Sinds 2011 ben ik samen met mijn man Matthias en zijn broer Jonas eigenaar van Gebroeders Vercammen, een tuinbouwbedrijf in Koningshooikt en Berlaar. Zowel Matthias als ik groeide op in een boerenfamilie. Ik nam het bedrijf over van mijn grootvader, Matthias trad in de voetsporen van zijn ouders, en de twee werden samengevoegd tot één familiebedrijf.’

Ik wilde graag boerin worden, maar mijn mama was niet enthousiast omdat het een zware stiel is die weinig opbrengt.

‘Mijn grootvader was gespecialiseerd in aardappelen, spruiten en vleesvee. Bij de familie van mijn man lag de focus vooral op de fijnere groenten. Als klein meisje vond ik het leven op de boerderij al heerlijk. Ik ben een echt buitenmens en steek graag mijn handen uit de mouwen. Ik wilde graag boerin worden, maar mijn mama was niet enthousiast omdat het een zware stiel is die weinig opbrengt. Uiteindelijk schreef ik me in aan de KU Leuven, waar ik mijn diploma behaalde van bio-ingenieur. Met dat diploma kon ik nog alle richtingen uit, maar toen ik Matthias ontmoette en we samen een toekomst zagen, konden we onze échte droom realiseren.’

Korte keten

‘Matthias en ik geloven heel hard in het verhaal van de korte keten: rechtstreeks leveren aan de consument, bedrijven en horeca, en dit via markten, boeren & buren of onze hoevewinkel. Zonder tussenkomst van groothandel of de veiling. Door deze manier van werken bepalen we zelf welke groenten we telen, hoe we die afzetten en welke prijs we daarvoor moeten hebben. Door het jaar heen telen we meer dan 25 soorten groenten, allemaal seizoensgebonden. De broer van Matthias verkoopt die dan op markten of aan horeca, bedrijven of scholen. We zetten heel hard in op kwaliteit, versheid en smaak, en dat werpt zijn vruchten af.’

Als je rekening houdt met de seizoenen, kan je heel low-budget koken, en dat is voor iedereen win-win.

‘Intussen zijn we de vaste leverancier van verschillende restaurants uit onze regio. Als je rekening houdt met de seizoenen, kan je heel low-budget koken, en dat is voor iedereen win-win. Vier jaar geleden speelde ik met het idee om met een thuisverkoop op te starten. Zo gezegd, zo gedaan: in een loods werd een winkeltje ingericht, en ik maakte een Facebookpagina aan om potentiële klanten te lokken. Hoewel onze boerderij vrij afgelegen ligt, komen de mensen graag tot bij ons om hun verse groenten te kopen. Sinds januari vorig jaar hebben we dan ook een echte hoevewinkel ingericht, die drie dagen per week open is. Een groot deel van de groenten telen we zelf, maar we verkopen ook een aantal lokale producten van andere producenten.’

Zinvolle dagbesteding

Ik wil transparant zijn over de werking van ons land- en tuinbouwbedrijf. De hoevewinkel is daar een onderdeel van, maar ook de zorgboerderij die ik in 2013 startte. Mijn beste vriendin werkte in een zorgcentrum voor personen met een autismespectrumstoornis. Vroeger had de voorziening een moestuintje, maar wegens besparingen was er geen budget meer om het tuintje te onderhouden. Ze vroeg of ze eens bij ons op bezoek mocht komen, en sindsdien ging de bal aan het rollen.’

We willen kwetsbare groepen een zinvolle dagbesteding geven, op maat van hun eigen tempo.

‘Vier keer per week komen er mensen uit een kwetsbare groep meehelpen op de boerderij. De zorgboerderij gebeurt op vrijwillige basis. Intussen heb ik een vzw opgericht waarmee we een meerwaarde willen zijn voor kwetsbare groepen. We willen hen vooral een zinvolle dagbesteding geven, op maat van hun eigen tempo. Ik vind het geweldig om te zien hoe die mensen bij ons openbloeien en talenten ontwikkelen. Dit is een mooie samenwerking en win-win voor beiden.’

Inspiratie voor anderen

‘Met ons bedrijf proberen we een inspiratie voor anderen te zijn. Ik zeg niet dat korte keten de oplossing is voor elke landbouwer, maar denk bewust na en probeer samenwerkingen te zoeken. Het is niet eenvoudig om anno 2019 je bedrijf rendabel te maken. Het is een moeilijke puzzel, die ieder voor zich moet leggen. Ook boeren en boerinnen moeten op zoek naar vernieuwing. Je moet jezelf onderscheiden van de rest, je bedrijf op de kaart zetten.’

Focussen op kwaliteit en versheid kan alleen als je zelf met je handen in de grond zit. En dat is keihard werken.

‘”Waarom focus je niet alleen op verkoop?”, vragen mensen weleens, maar dan verliezen we het belangrijkste stuk van ons verhaal, dat net focust op kwaliteit en versheid. En dat kan alleen als je zelf met je handen in de grond zit. En dat is keihard werken, dag én nacht, zeven dagen op zeven. Je kan een boerderij niet een week stilleggen. Op zondagavond maken we wel bewust tijd voor elkaar en de kinderen: dan genieten we van elkaar en onze twee kids! We hopen dat we op termijn een beetje meer vrijheid hebben, maar het boerenleven is onze passie: een mooier beroep bestaat niet.’

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.