Home Lifestyle Body Daarom smaakt het eten op het vliegtuig je minder goed

Daarom smaakt het eten op het vliegtuig je minder goed

'Pasta or chicken?', het smaakt toch allemaal naar karton.

Wat je ook voorgeschoteld krijgt op het vliegtuig, zodra je die eerste hap binnen hebt komt het gevoel van teleurstelling. De maaltijd smaakt flauw en je eet eerder verder uit verveling dan uit goesting. Geef niet zomaar de schuld aan de traiteur, want er is een wetenschappelijk onderbouwde reden waarom eten op het vliegtuig anders smaakt dan op de grond.

Pasta met tomatensaus, kip met rijst of zelfs het koekje dat je zelf meebracht: alles lijkt minder goed te smaken zodra je in een vliegtuig zit dat duizenden meters hoog in de lucht hangt. ‘Veel heeft te maken met de koude temperatuur in het vliegtuig’, vertelt Herbert Stone, doctor in de voedingsleer, aan CNN. Daarnaast zijn onze reukzin en smaakzin onlosmakelijk met elkaar verbonden. De droge lucht in het vliegtuig heeft een directe invloed op onze neus, die wordt droog en raakt soms verstopt waardoor we geuren – en dus ook smaken – minder sterk waarnemen. Onze olfactorische receptoren, die we nodig hebben om goed te kunnen ruiken, werken ook minder goed omdat er in het vliegtuig minder zuurstof aanwezig is.

‘Een laag vochtgehalte droogt de neusholte uit waardoor we minder goed geuren en smaken waarnemen,’ legt Stone uit. ‘Wanneer hetzelfde eten geproefd wordt op zeeniveau, zal de smaak sterker en intenser ervaren worden.’

Goed gekruid

Hoe sterk de smaak beïnvloed wordt, hangt af van het gerecht. Een onderzoek dat het Fraunhofer Instituut uitvoerde voor Lufthansa, wees uit dat zout op het vliegtuig gemiddeld twintig tot dertig procent minder intens smaakt en suiker vijftien tot twintig procent. Fruitige aroma’s en zurige smaken blijven stabieler. Ook harde kazen en kruidige smaken blijven beter intact op het vliegtuig. Het is dus geen slecht idee om voor die kerrieschotel te kiezen, op voorwaarde dat je darmen het aankunnen.

Gerechten met ingrediënten die subtieler zijn van smaak, bijvoorbeeld vis, kip of pasta – de maaltijden die je waarschijnlijk het vaakst kiest op het vliegtuig – verliezen dan weer heel veel van hun smaak. Die gerechten worden volgens Stone dan ook het vaakst door passagiers omschreven als ‘smakeloos’ en ‘kartonachtig’.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.