Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© foto: Shutterstock

De man schold een vrouwelijke politieagent uit voor 'vuile hoer'.

Eerste Belg ooit veroordeeld voor seksisme

Voor de eerste keer is in ons land iemand veroordeeld op basis van de antiseksismewet. Opvallend, want de wet bestaat al sinds augustus 2014.


De feiten dateren van 6 juni 2016. Toen merkten twee politie-inspecteurs van de zone Zaventem een man op die een rood verkeerslicht negeerde en andere weggebruikers in gevaar bracht. Toen de twee inspecteurs hem wilden tegenhouden, werd hij boos. Hij schold beide inspecteurs uit voor ‘vuile strontflik’.

‘Vuile hoer’


Toen de inspecteurs daar geen gehoor aan gaven, richtte de man zich enkel nog tot de vrouwelijke inspecteur. Tegen haar zei hij dat ze een job moest zoeken die geschikt is voor een vrouw, zoals bankbediende. De vrouwelijke inspecteur sprak hem daarop aan. De man reageerde dat ze moest ophoepelen, dat hij niet met vrouwen praat en dat ‘de vuile hoer’ moet zwijgen.

De agenten stelden een proces-verbaal op en enkele maanden geleden werd de man veroordeeld tot een geldboete van 3.000 euro.

Overbodige wet?


Veel mensen vonden de nieuwe wet overbodig en dachten dat die nooit zou toegepast worden. Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen is blij met de primeur. Toch ziet adjunct-directeur Liesbet Stevens een straf als een laatste redmiddel, laat ze weten aan De Morgen: ‘Niet iedereen die zich aan dit soort gedrag schuldig maakt, moet veroordeeld worden tot een zware geldboete of gevangenisstraf. Maar de wet creëert wel een kader en we willen die wet vooral gebruiken om een mentaliteitswijziging op gang te brengen. Een strafwet is een laatste redmiddel.’

Meerdere klachten


In het eerste jaar waarin de wet van kracht was, waren er zo’n 25 klachten in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, schrijft De Morgen. Het is mogelijk dat het eerste vonnis tot meer rechtszaken zal leiden, maar zeker is dat niet. ‘Een inspecteur kan meteen een proces-verbaal opstellen dat als bewijs kan dienen. Voor een gewone burger die slachtoffer wordt van gelijkaardige beledigingen, ligt zoiets moeilijker’, zegt Stevens.

Volgens haar moet de kennis over de wet zowel bij het brede publiek als binnen de gerechtelijke wereld verbeterd worden: ‘De wet geeft een sterk signaal […]. Een zaak voor de rechtbank brengen moet alleen als het echt niet anders kan.’

De antiseksismewet is er trouwens niet enkel voor vrouwen. Ook mannen die te maken krijgen met seksistische opmerkingen en ongepast gedrag, kunnen daarvoor een klacht indienen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '