Home Lifestyle Delhaize bant vanaf september plastic zakjes voor groenten en fruit

Delhaize bant vanaf september plastic zakjes voor groenten en fruit

Op weg naar plasticvrij.

Delhaize
© Didier Lebrun/Photo News

Wie vanaf september bij Delhaize binnenloopt, zal merken dat de supermarktketen komaf heeft gemaakt met de dunne plastic zakjes om je groenten of fruit in te stoppen. Het alternatief? Papieren zakken of hebruikbare biokatoenen tasjes.

Het is deze maand Mei Plasticvrij en dus is er een heleboel te doen rond de plasticconsumptie van de mens. Zo liet Delhaize zopas weten vanaf september de plastic zakjes uit de groente- en fruitafdeling voorgoed te bannen. De supermarktketen volgt daarmee het voorbeeld van Wallonië en Brussel, waar plastic zakjes al sinds begin dit jaar verboden zijn.

Wie zijn groenten en fruit wil opbergen, kan dat doen in de gratis papieren zakken of voor 50 cent een herbruikbaar biotasje kopen. Met die maatregel zou Delhaize zo’n 80 miljoen zakjes per jaar uitsparen. De supermarktketen zou momenteel al meer dan 75 % van het plastic afval recycleren en er worden dagelijks kleinere maatregelen ontwikkeld om de afvalberg te verminderen.

Wattenstaafjes

Ook Europa gaat de strijd tegen wergwerpplastic aan en wil items als sigarettenpeuken, flessen, bekers, rietjes, ballonnen, wattenstaafjes en maaltijdverpakkingen grondig aanpakken. Oorstokjes zouden bijvoorbeeld van karton gemaakt kunnen worden, zoals dat in de Verenigde Staten al het geval is. Verder zouden dopjes een vast onderdeel van de fles moeten worden, zodat ze niet als apart stuk afval op een idyllisch strand kunnen belanden bijvoorbeeld.

Lees ook: