Home Lifestyle ‘De Mol’ aflevering 4: ‘Hé Martijn, mogen wij jou een dikke knuffel...

‘De Mol’ aflevering 4: ‘Hé Martijn, mogen wij jou een dikke knuffel geven?’

Zagen we net het meest aandoenlijke momentje in de geschiedenis van 'De Mol'?

De lentezon straalde nog aan de hemel, maar de trouwe ‘De Mol’-fan zat vanavond om 20u toch klaar voor zijn televisietoestel. Want de vierde aflevering was er eentje die je niet mocht missen. Daarvoor had de cliffhanger waarmee aflevering 3 eindigde de kijker te veel in spanning gelaten.

Pas aan het einde van de vorige aflevering had presentator Gilles De Coster zijn aangekondigde leugen verteld. Niet Eva, maar een van de andere acht kandidaten had zijn of haar vragenlijst het slechtst ingevuld en was dus de afvaller. Omdat Eva dit het snelst deed, krijgt zij nu de kaarten in handen. Dankzij haar zou de afvaller kunnen blijven. Maar het zou niet ‘De Mol’ zijn, als de keuze voor Eva niet veel moeilijker blijkt dan dat.

DAG 6

We zijn dus nog steeds dag 5 wanneer de aflevering aanvangt. Eva zit alleen in een auto op een verlaten plek, terwijl de rest van de kandidaten plaatsneemt rond een tafel. Ze krijgen een filmpje te zien waarin Gilles hen vertelt dat Eva kan blijven, als zij de code kraken. Er kan bovendien 3.000 euro verdiend worden als ze slagen, maar foute pogingen worden bestraft met telkens een verlies van 1.000 euro.

Onmiddellijk werpen zich twee tegenstanders van Eva’s terugkeer op. Martijn en Elisabet vinden dat er hard gespeeld moet worden, zeker gezien het voordeel dat Eva zou hebben, mocht ze terugkeren. Zij zou immers weten dat haar Mol níét de Mol is, aangezien ze uit het spel gekegeld werd door te veel fout beantwoorde vragen. Weten zij veel dat dat een leugen is, en nog minder dat Eva hen gewoon kan horen vanop haar schuilplaats. Ingrid en Axel scharen zich al snel achter Elisabet en Martijn, terwijl Bas en vooral Kaat tegenpruttelen.

Kom op, jongens, hadden jullie niets anders dan dat witte goedje kunnen vinden voor de verfbom? Er kijken kinderen mee.

Ondertussen ontdekt Eva dat zij twee pasvragen kan verdienen door de anderen te misleiden. Tussen de konijntjes – zien we daar een rode draad? – die voor haar zitten, zou ze het exemplaar moeten vinden dat ze die ochtend aan de ontbijttafel zagen en zijn nummertje doorgeven aan de rest, zodat zij de verfbom kunnen ontmantelen. Of net niet, als ze de pasvragen wil verdienen, want voor elke foute poging krijgt ze ‘r zo eentje. Nadat ze net zag hoe de meerderheid van de groep haar niet terugwil, kiest Eva logischerwijs voor zichzelf. Ze geeft bewust twee keer een fout getal door en de verfbom ontploft bij de groep, met hilarische taferelen tot gevolg. Kom op, jongens, hadden jullie echt niets anders dan dat witte goedje kunnen vinden voor in de verfbom? Er kijken kinderen mee. Soit, tijd voor een nieuwe eliminatie!

Opvallend? Eva blijkt écht bang te zijn van konijnen. Of ze doet alsof. Remember de video die vorige week tijdens de dierenproef getoond werd, waarin iedereen een panische angst voor konijnen moest faken om te bewijzen dat ze de Mol zouden kunnen zijn? Is dit weer een hint die naar Eva wijst? Door voor twee pasvragen te kiezen zorgt Eva er bovendien voor dat er geen 3.000 euro wordt verdiend, en dat er zelfs 2.000 euro verdwijnt. Een wel heel egoïstische keuze, toch? Of een sabotage?

Elisabet wil het duidelijk hard spelen, en zegt tegen Kaat dat ze nog met weinig vrouwen zijn omdat vrouwen het spel te vaak emotioneel spelen, zoals zij doet. Zij lijkt een te duchten kandidate voor de overwinning, of misschien de Mol. Want de code niet kraken betekent natuurlijk ook geen geld winnen. Bas schaart zich achter Kaat, maar schijnbaar pas nadat duidelijk is dat ze in de minderheid zijn. Doet hij dit gewoon om als Mol sympathieker en minder verdacht over te komen?

Bruno wil Eva eerst niet terughalen, maar beseft dan dat Gilles nog niet gelogen heeft en oppert dat de code kraken in ieders voordeel kan zijn. Er lijkt geen enkele reden te zijn waarom de Mol dit zou doen, tenzij om achteraf minder verdacht te lijken. We geven Bruno graag het voordeel van de twijfel en zien het als een oprechte suggestie als kandidaat, die hem in onze ogen dan ook nog minder verdacht maakt. De man bengelde sowieso al onderaan de verdachtenlijstjes, nietwaar?

O ja, en Ingrid…die maakt zich weer niet bepaald sympathiek. Ze keert zich erg hard tegen de terugkeer van Eva, maar wanneer besproken wordt wie het slechte nieuws zal melden, trekt ze zich als eerste terug. Bas vaart terecht even uit omwille van haar hypocrisie. Niet veel later komt die dubbel en dik boven, wanneer ze zich eindeloos excuseert tegenover Eva. ‘Maar uiteindelijk heb je het zelf ook gedaan, voor jezelf gekozen!’, oppert ze nog. Ja hoor, Ingrid, nadat ze zag hoe jullie haar naar huis wilden sturen…Nu ja, veel maakt het niet meer uit, want…

SPOILER ALERT!

…Ingrid blijkt de échte afvaller van aflevering 3 te zijn. Eva heeft, door de pasvragen te kiezen, onrechtstreeks Ingrid naar huis gespeeld. Mogen we zeggen dat karma een trut is?

DAG 6

Er zit nog maar 4.150 euro in de pot, dus de kandidaten moeten dringend aan de bak. Dat hopen ze in Ha Long Bay, de volgende stopplaats, te doen. Daar wordt de groep in tweeën gedeeld. Eva, Axel, Martijn en Bas moeten in duo proberen acht verschillende vissoorten te vangen en die in acht bakjes te droppen. Door te communiceren met walkietalkies proberen Eva en Axel op hun visserij exact dezelfde vissen te vangen en die op dezelfde manier te sorteren als Bas en Martijn. Dat lukt zonder al te veel problemen. De vier vissers verdienen 2.400 euro.

Kaat, Bruno, Elisabet en Joeri gaan naar een silent disco party – je weet wel, zo’n feestje met koptelefoons – waar hun muziekgevoel en -kennis getest worden. We leren vooral dat Joeri een stiekeme fan is van Céline Dion, dat Vietnamezen niet goed weten hoe te dansen en te sjansen op Nederlandstalige schlager en dat Kaat dan toch verdacht uit de hoek kan komen. Ondanks een poging tot sabotage van die laatste wordt 1.000 van de mogelijke 1.500 euro binnengehaald. De pot wordt eindelijk met een mooi getal gespekt. Het totaal stijgt naar 7.550 euro.

Opvallend? Kaat zit zo dicht bij de link tussen ‘My Heart Will Go On’ en ‘Stayin’ Alive’ dat het verdacht is dat ze ‘t uiteindelijke antwoord niet vindt. Of net niet. Want zou de Mol tien keer het woord reanimatie laten vallen, wetende dat dat het exacte antwoord is dat ze nodig hebben? Nee, Kaatje, blijf jij maar samen met Bruno onderaan het verdachtenlijstje hangen.

Verder wordt er verdacht weinig gemold tijdens deze opdracht. Eens mens zou bijna denken dat ze met Ingrid verkeerdelijk de saboteur naar huis stuurden. Al fronsten we wel even de wenkbrauwen bij Eva’s onwetendheid omtrent walkietalkies. En de discussie over blauwe of witte stippen, die dan maar lichtblauwe stippen werden – mooi compromis, toch? – was eveneens een beetje vreemd. Axel en Eva zijn dan ook niet voor niets onze twee hoofdverdachten.

DAG 7

De tweede opdracht begint met alweer een acteertest voor de Mol. Hij of zij krijgt een briefing van Gilles voor de neus van alle andere kandidaten, die eveneens een kort gesprekje hebben met de presentator. Veel lijkt ons er niet uit op te maken.

De opdracht die volgt is er eentje die kan tellen qua complexiteit. Het doel is om Bruno en Elisabet, de twee kandidaten die de Mol tijdens zijn zichtbaar gesprekje met Gilles koos, te bevrijden uit de kajuit van een boot. De andere kandidaten hebben een uur tijd om op de boot te geraken en de 4.500 euro binnen te halen. Ze krijgen reddingsvesten aan, maar voor elke opgeblazen vest verliezen ze vijf minuten.

Er moeten drie opdrachten volbracht worden, waarmee de sleutel van de kajuit, drie sporen van een ladder en een fakkel gewonnen kunnen worden. Die dingen hebben de kandidaten nodig om op de boot te geraken, alsook de hulp van Elisabet en Bruno, die de opdracht gekneveld en met tape op de mond starten als ware ze gegijzeld door een bende piraten. Met wat tactisch stoelspringen en een manoeuvre dat even op een vreemde paringsdans begint te lijken, slagen de twee erin een mes te pakken te krijgen en hun koorden door te snijden. Zo zijn ze klaar om de rest van de groep bij te staan in hun bevrijding.

Ondanks heel wat gestuntel bij Axel en Martijn en een subtiele sabotage van Bas, slaagt de groep erin de opdracht te volbrengen. Met slechts een dikke twee minuten over op de klok, ziet de Mol zijn of haar sabotagepogingen maar nipt mislukken. Dat is ook wat we de saboteur met zwaar vervormde stem horen zeggen tegen Gilles: hij heeft gemold, maar soms is de groep sterker dan de Mol.

Opvallend? Axel en Martijn leunen te hard op hun kist, waardoor die begint te zinken. Toevallig zit net in die koffer de fakkel, het enige voorwerp van de drie dat echt niet nat mag worden. Alweer lijkt het toeval hier wel heel groot. Wetende wat de uitkomst van deze aflevering is, maakt slechts een van de twee zich hier verdacht. Bas doet zijn voorwerp eveneens zinken, maar helaas/gelukkig voor hem kan Joeri diep duiken. Die laatste verbaast dan weer door zijn minder goede zwemkunsten. Was hij niet de fysiek sterke beer van de groep? Eva blijft dingen uitkramen die je ofwel haar intellect, ofwel haar oprechtheid in twijfel doen trekken. Vijf maal vijf is vijftien? Nope.

SPOILER ALERT!

Vorige week geen afvaller, dat betekent dat er deze week twee zijn. Het spel moet toch een beetje vooruitgaan, nietwaar? Al had deze eliminatie van ons nog even mogen uitblijven, want het is ieders favoriet Martijn die z’n boeltje moet pakken. En of hij dat spijtig vindt. Martijn zorgt met zijn vraag om een knuffel van Gilles voor het meest aandoenlijke momentje in de geschiedenis van ‘De Mol’. Als we konden, kropen we door ons televisiescherm om er een group hug van te maken. Jij ook, toch?

Tot volgende week, liefst mollenjagers!

Prijzenpot: 12.050 euro

Meer ‘De Mol’: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.