Home Lifestyle ‘De Mol’: een scherpe blik op de allereerste aflevering

‘De Mol’: een scherpe blik op de allereerste aflevering

'Muziekkenner' Channy denkt dat Paul McCartney een politicus is...

© VIER

Hier zitten we dan, jongens. Zonnebril op de neus, sombrero nonchalant, doch bijzonder geloofwaardig op het hoofd, nacho’s mét pikante salsa in de aanslag… De bloedstollende zoektocht naar ‘De Mol’ kan alweer beginnen. Laat maar komen, Grietje!

DAG 1

‘Dag iedereen en welkom in het prachtige Mexico.’ Leider Gilles verwelkomt zijn kersverse leden vanop de begane grond. Van dat prachtige Mexico is voor die laatsten jammer genoeg nog niet veel te bewonderen. De kandidaten van ‘De Mol’ bevinden zich namelijk onder de grond. Let the games begin!

‘Ik ga ook eens aan een spelleke meedoen. Zie mij hier liggen.’ Vanaf die treffende uitspraak wisten we meteen dat we dikke vriendjes zouden worden met Jeffrey de gouverneurchauffeur. Met dit eerste spelleke kunnen de kandidaten gelukkig wel meteen 5.000 euro in de prijzenpot kieperen. De Mol verdeelde zijn pionnen in duo’s. Het grootste deel van het te winnen bedrag zette hij logischerwijs op het duo waar hij geen al te hoge pet van op heeft – of hij zette zichzelf in een ‘duur’ duo om zo de boel zelf het best te kunnen boycotten, dat kan ook. Joke en Steve kunnen samen 2.500 euro verdienen. Jeffrey en Channy 1.000 euro, Katrien en Pascale 750, Pieter en Baha 500 en Lloyd en Kelly tot slot 250 euro. Optimaal samenwerken is de boodschap!

Om met hun teamgenoot te kunnen praten, beschikken alle spelers over een walkietalkie. Dat communicatiemiddel ligt voor de een duidelijk al minder ver in het verleden dan voor de ander. Waar de jongere garde zijn zinnen meteen vlot afsluit met ‘over’, trekken de anciens meermaals hun tater open zonder de knop van de walkietalkie in te drukken. Schattig, die leeftijdskloof!

Het verbaast ons eerlijk gezegd dat maar liefst vier van de vijf duo’s vrijwel meteen de eerste code gekraakt hebben. Dankzij ‘pluim’ zijn Lloyd en Kelly na een kleine tien minuten alweer onder de levenden. Door haar extatische blijdschap heeft Kelly enkel oog voor haar spelpartner Lloyd – wat we om voor de hand liggende redenen wel begrijpen – maar presentator Gilles wordt na een minuut of twee gelukkig ook opgemerkt: ‘O sorry, ik had u niet gezien.’ Vergeven en vergeten, Kelly! Dankzij het sleuteltje in hun zaklamp bevrijden ook Baha en Pieter hun lichamen levend en wel uit hun kist. Nog drie duo’s te gaan.

Sinds wanneer zit Beatle Paul McCartney in de politiek, liefste Channy? Een gênant moment waarop heel kijkend Vlaanderen zijn hoed zat op te vreten.

De overblijvende duo’s krijgen – afgezien van klungelende Pascale en Katrien die niet eens de eerste code weten te kraken – tien foto’s van bekende koppen, die elk verbonden zijn aan een cijfer. Als ze de cijfers van de nog levenden achter elkaar zetten, gaat hun cijferslot open. Channy probeert aan Jeffrey een oudere man te beschrijven… Een politicus, aldus Channy. Jeffrey gokt op Karel De Gucht en Channy stemt in met het excuus dat ze ‘niks van politiek kent’. Sinds wanneer zit Beatle Paul McCartney in de politiek, liefste Channy? Een gênant moment waarop heel kijkend Vlaanderen zijn hoed zat op te vreten. Dankzij Jeffreys muziek- én Bijbelkennis geraakt het duo heelhuids en met 1.000 euro extra boven de grond. De Mol had dit duo (en dan vooral Jeffrey) overduidelijk onderschat.

Door een gsm-nummer te ontcijferen, krijgen de overwinnende kandidaten Joke aan de lijn. Die ligt nog steeds samen met partner Steve onder de grond te keuvelen. Joke geeft hen de code om bij de spade te komen, maar wanneer ze haar kist openbreken… blijkt die leeg te zijn. Er is wel een schatkaart aanwezig die hen naar de correcte plaats zou leiden. Oef! Na een lange zoektocht vindt Jeffrey het waardevolste duo, maar voor die 2.500 euro waren ze verdorie vier (!) minuten te laat. Ook Pascale en Katrien komen met de staart tussen de benen aangewandeld…

Met hun eerste opdracht haalden onze kandidaten slechts 1.750 van de te verdienen 5.000 euro binnen. De opdracht heeft duidelijk heel wat voeten in de aarde gehad, zoals lolbroek Gilles het zo voortreffelijk verwoordde. Pieter probeert vooral de positieve kant van deze ervaring in te zien. Vanaf nu kan hij tijdens begrafenissen vertellen hoe het voelt om begraven te worden: ‘Het valt al bij al nog mee bij opa, hoor.’

Opvallend? We vinden het moeilijk om nu al oordelen te beginnen vellen, maar Channy’s misser over Paul McCartney kunnen we maar moeilijk vergeten. We zullen het maar een beginnersfoutje noemen. En dan zullen we de onkunde van Pascale en Katrien ook maar ineens door de vingers zien.

DAG 2

Dag twee starten onze vrienden fris en monter in San Miguel de Allende. Of er muziekkenners in de zaal zijn, vraagt Gilles zich af. Channy laat zich aanporren en geeft zich gewillig op als muziekkenner samen met Baha. We hopen dat Baha wél een idee heeft van wie pakweg Paul McCartney en Genesis zijn… Maar goed. Op hoop van zegen.

Dokter Steve is duidelijk in vakantiemodus. Hij waarschuwt zijn teamgenoten al meteen luidkeels: ‘Pas op! DREMPEL!’ Nu hij twee weekjes vakantie heeft, heeft Steve duidelijk geen zin om gewonden te verzorgen.

Per opdracht vallen er 1.000 flappers te verdienen. Channy en Baha lopen achter een Mariachi, een Mexicaans orkest, de rest loopt ervoor. De twee opdrachten die de rest tijdens hun tocht tegenkomen, moeten ze zien op te lossen voor de Mariachi-band passeert. Als dat gelukt is, wordt de pot gespekt met 1.000 euro per opdracht én mogen de geslaagden Baha en Channy helpen met de nummers te raden die de muzikanten gezellig op hen afvuren. Iets in ons zegt dat ze de hulp zullen kunnen gebruiken.

Tijdens de eerste opdracht vliegen Kelly en Joke in de dominostenen. Jammer genoeg werden die zo nonchalant geplaatst dat ze niet allemaal omvallen nadat de eerste stenen aangetikt worden. Bummer. Huisarrest voor een zenuwachtige Kelly en een overmoedige Joke.

De tweede opdracht lijkt ons eerlijk gezegd een eitje. Drie ballen die een overbodige letter bevatten in de basketring werpen… Lloyd, Katrien en Jeffrey scoren de pot 1.000 euro rijker én mogen aansluiten bij Channy en Baha… Maar ook zij blijken niet bijzonder muzikaal aangelegd te zijn. Een grote hulp vormen ze dus niet.

Steve, Pascale en Pieter spelen dan weer een geslaagd rondje ‘Wie ben ik?’ met een Mexicaan voor hun neus en een vertaalwoordenboek in hun schoot. Pamela Anderson, Jean-Marie Pfaff en Donald Trump werden alle drie ontmaskerd. Mooi zo! Applausje voor Pieters Spaans: ‘Diabolo Rougo’, ‘Donaldo Trumpo’… We leren bij! En de prijzenpot blijft maar aandikken. Deze opdracht levert onze vrienden tot hiertoe al 2.000 euro op.

En dan nog de opdracht van ‘muzikale’ Channy en Baha. Kunnen ze de vijf kippen vangen die een vrouwennaam rond hun nek dragen uit de liedjes van de Mariachi-band? Neen hoor. Slechts twee van de vijf kippen worden gevangen. De opdracht was naar onze mening sowieso al onbegonnen werk omdat onze ‘muziekkenners’ maar drie van de vijf nummers herkenden. Triest. Geen 1.000 euro erbij, dus. Deze afgang zou kunnen liggen aan het feit dat het duo slechts vijf minuten kreeg om de opdracht te volbrengen. Maar wij denken eerlijk gezegd dat het voornamelijk Channy’s flauwdoenerij was die hen deed verliezen.

Opvallend? Channy, de vermeende muziekkenner. Joke en Kelly die samen (allicht onbewust) aan het Mollen gingen. Dokter Steve is duidelijk in vakantiemodus. Hij waarschuwt zijn teamgenoten al meteen luidkeels: ‘Pas op! DREMPEL!’ Nu hij twee weekjes vakantie heeft, heeft Steve duidelijk geen zin om gewonden te verzorgen.

DAG 3

Naar hun derde opdracht vertrekken onze vrienden te paard. Aangekomen bij de Coyote Canyon krijgen ze te horen dat ze de berg per twee moeten afdalen en de vraag die ze onderweg tegenkomen beneden moeten beantwoorden. De mogelijke opbrengst? 5.000 euro én wie het allersnelst van iedereen op de knop aan de voet van de afdaling kan drukken, krijgt een geheime enveloppe.

Het is de allereerste keer dat we een priester uitspraken als ‘What the fuck’ en ‘Fucking hell’ horen doen. Hippe priester, die Pieter!

Verbijsterend interessant vonden we deze opdracht eerlijk gezegd niet. Gelukkig bracht ze wel 3.000 euro op… én Joke ging aan de haal met de geheime enveloppe. Ze was met een halve minuut voorsprong op nummer twee veruit de snelste. Haar enveloppe mag ze pas openen na de eliminatie van vanavond.

Opvallend? Pascale ‘vergeet’ de opdracht onderweg te lezen. We zullen het maar beginnersstress noemen. Verder spartelt ze als een vis op het droge. Dus helemaal in haar comfort zone, zit ze duidelijk niet.
Jeffrey lijkt hoogtevrees te hebben en Joke lijkt wel Spiderman. Die laatste beslist wel een antwoord te geven op de vraag zonder die vraag al gehoord te hebben. Duidelijk geen groepsspeler, dus. Naast Joke lieten ook Lloyd en Baha 1.000 euro liggen.
Het is de allereerste keer dat we een priester uitspraken als ‘What the fuck’ en ‘Fucking hell’ horen doen. Hippe priester, die Pieter!

SPOILER ALERT!

En dan is het tijd voor het lastigste moment van deze driedaagse. Gilles zet zich achter zijn laptopje en deelt mede dat er een ex aequo was. Er zijn dus twee deelnemers met een even lage score op de vragenlijst. Wie hem het snelst van de twee invulde, mag blijven. De traagste valt af.

Katrien krijgt een groen scherm te zien. Ook Baha en Channy krijgen groen. Ook Pieters gebeden werden verhoord. Maar dan is het aan Kelly… en we voelden de bui eerlijk gezegd al hangen. Zij krijgt een rood scherm te zien.

Gilles kijkt met de armpjes over elkaar toe hoe Kelly vertrekt. Deze keer lijkt er voor de eerste keer in drie jaar tijd geen kans meer te zijn voor de eerste afvaller om terug gezellig in het spel te huppelen. Bijzonder jammer voor Kelly, maar dan gebeurt er iets vreemd. Joke leest haar enveloppe in stilte en bolt het af. Ze kruipt in de achterbak van een jeep en vertrekt in alle stilte… Verdacht. En vooral: wat een cliffhanger!


Prijzenpot: € 6.750

Tot volgende week, liefste mollenvangers!

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.