https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle ‘De Mol’: schietgrage Spartanen, shopliften en een serieuze stinkbek in aflevering 7

‘De Mol’: schietgrage Spartanen, shopliften en een serieuze stinkbek in aflevering 7

'Het beeld van de kandidaten samengepropt op een trein met een stinkbek in het gezelschap en een gespannen sfeer in de lucht maakt ons bijna nostalgisch naar het pendelen.'

Wij blijven nog even binnen, maar de Mol mag binnen een week wel uit zijn of haar hol kruipen. Na de halve finale denken wij meer dan ooit dat Barts blonde haren uit de molshoop zullen verschijnen.

DAG 15

Week 3 van de reis start in Sparta, waar Gilles twee boodschappers nodig heeft, en twee kandidaten die boodschappen gaan doen. Alina denkt dat haar een dagje shoppen te wachten staat en pleit voor een plekje bij die laatste twee, dus worden Bart en Jolien de lopers. Op hun slippers – hun wandelschoenen werden uit hun koffers gestolen – beginnen de twee aan een tocht van 17 kilometer met drie Spartaanse beproevingen onderweg.

Alina en Christian gaan wel degelijk shoppen, maar het budget is zeer beperkt. Ze moeten hun beste shoplifting skills bovenhalen om alles op het boodschappenlijstje van Gilles af te vinken. Spannend, want enkel de manager van de supermarkt in kwestie heeft weet van de opdracht. Als het winkelpersoneel hen betrapt, zullen zij denken dat ze ordinaire dieven zijn. We krijgen er zelf een beetje zweethandjes van.

Elke festivalganger weet dat er heel wat weg te moffelen valt in de buurt van de edele delen, en zo ook Christian en Alina. Nadat ze acht items met gemak kunnen stelen, waaronder een grote pizza in Christians broek, worden de dieven echter hoogmoedig. Hun derde bezoek aan de winkel maakt de bewaking achterdochtig en crimineel Christian wordt bij de kraag gevat. Zonder de items die hij op dat moment in zijn broekzakken heeft zitten, komen de twee aan 1240 euro. Een mooi en weinig verdacht bedrag, als je ‘t aan ons vraagt.

Bart en Jolien doen het ook best goed. Ze wandelen samen 2 km op blote voeten en dragen over diezelfde afstand elk een zwaar watervat. De laatste 6 km lopen blijkt iets moeilijker, maar ook die beproeving wordt toch tot een goed einde gebracht. Met de twee schilden in de aanslag slagen Jolien en Bart er echter niet in om Christian te beschermen, zoals het plan was, maar Alina komt wel ongedeerd uit de strijd. Ze winnen 2000 euro, wat samen met de winst van de dieven voor een mooie 3240 euro in de pot zorgt.

Verdacht? Bart is alweer de eerste om een verdeling voor te stellen. Hij wil samen met Alina lopen. De man is een geboren leider, zoveel is duidelijk, wat kan verklaren waarom hij zulke dingen mee wil bepalen. Maar uit vorige seizoenen weten we ook dat de Mol zich steeds probeert te positioneren op de belangrijkste plaats in het spel. Dat doet de advocaat week na week, en in de halve finale is dat niet anders. Bart is bovendien een beetje de man van de excuses aan het worden. Excuses die hij bovenhaalt net voor of na hij slecht presteert. ‘Ik heb een wonde op mijn voet van het kajakken’, zegt hij snel wanneer blijkt dat er blootsvoets gewandeld moet worden. Net zoals hij bij de tekenproef met het fruit vorige week al voor de opdracht oreerde dat het niets voor hem was, of dat hij maar bleef herhalen hoe snel Salim wel niet kan lopen. Deze week doet hij er nog een beetje overacting bovenop, met enkele pijnkreten die je zouden doen geloven dat hij letterlijk op hete kolen loopt. En dan ligt ook nog zijn knie ‘in frut vaneen’ na het lopen! Het leven is niet makkelijk als Mol.

Daar eindigt ons pleidooi niet. Want vanuit ons Bart-tunneltje dachten we te zien dat de advocaat Christian wel heel povertjes verdedigt met zijn schild. Christian zit op een stoel, maar Bart houdt het metaal aanvankelijk helemaal tegen de grond, waardoor de arm van de Brusselaar een open doel is voor de schutters. Op het moment dat Christian geraakt wordt, houdt Bart z’n schild dan weer veel te hoog. Geen wonder dat hij geraakt wordt op z’n been.

© VIER

Last but not least: toevallig is het ook Bart die voorstelt om de boodschap voor Alina en Christian net voor aankomst te openen, zodat er niet 20 maar 40 pijlen afgeschoten worden. Hij stelt ook snel voor om alleen maar Christian te verdedigen en Alina op te offeren, terwijl hij zelfs nog niet heeft gezien hoe groot de schilden zijn of waar de twee zitten. Zo gooit hij toch maar mooi 2000 euro de vuilbak in, zonder enige moeite. Om het op z’n Chandlers te zeggen: could you BE any more obvious? 

DAG 16 – babbelbox

Dag 16 voelt een beetje als Driekoningen voor de kandidaten. In een van de Griekse gebakjes die Gilles hen bij het ontbijt voorschotelt, zit namelijk een ‘boon’. Wie die vindt, wint een prijs. Alleen is de boon in dit geval een teentje look en is de prijs een serieuze stinkbek voor de rest van de dag én de dagen erna (we spreken uit chiro-ervaring).

Beter gezegd: de stinkbek is een deel van de prijs. Want Jolien, de (on)gelukkige die het teentje look eet, mag de andere drie kandidaten alles vragen wat ze maar wil. Ze heeft een privé-onderhoud met ieder van hen in de babbelbox, een kartonnen doos met twee gaten in. Voor de zoveelste keer maken we ons de bedenking dat de makers smakelijk gelachen hebben bij het bedenken van deze opdracht, vooral toen ze zich bedachten hoe de kandidaten bijna met hun neus ín iemands lookbek zouden hangen.

Verdacht? We kruipen weer met plezier in ons tunneltje en letten vooral op Barts gedrag. En dan vooral op zijn wenkbrauwen. Onderzoek toonde aan dat omhooggetrokken wenkbrauwen erop kunnen wijzen dat iemand liegt. Barts brows gaan flink de hoogte in bij de meerderheid van Joliens vragen, maar niet wanneer ze vraagt of hij goed kan liegen, waarop hij uiteraard ja zegt. Hij lijkt ook niet te liegen wanneer hij zegt dat hij geen spijt heeft van de 10.2000 euro die hij betaalde voor zijn vrijstelling. Maar bij de ultieme vraag, of hij de Mol is, gaan de wenkbrauwen weer serieus aan het wiebelen.

© VIER

Wat ons verder opvalt, is dat Christian zo goed als toegeeft dat hij het rode scherm had bij de eliminatie met de vuurpijlen. Dat zou verklaren waarom hij zo zenuwachtig was tijdens die e

liminatie.

DAG 16 – trein naar Diakofto

Het vervolg van de dag speelt zich af op een trein. De kandidaten zitten gezellig samengepropt op elkaar, met een serieuze stinkbek in het gezelschap en een licht gespannen sfeertje in de lucht. Een herkenbaar tafereel dat een mens bijna nostalgisch zou maken naar de goede, oude tijd waarin er nog naar het werk gependeld werd.

De spanning is in deze situatie echter niet te wijten aan de stank of de brede zithouding van een medereiziger, wel aan het feit dat er weer een vrijstelling te verdienen is. Er zijn zes koffers in zes verschillende kleuren. In vier koffers zit geld, in twee koffers zit een vrijstelling. Het is de bedoeling dat elke kandidaat één koffer bekijkt en op het einde van de rit met één koffer van de trein stapt. Als iemand een vrijstelling neemt, valt al het geld weg. Als de twee vrijstellingen genomen worden, vallen die vrijstellingen weg en krijgen de twee anderen telkens twee pasvragen.

Jolien heeft geluk en neemt onmiddellijk een koffer met een vrijstelling. Ze besluit te liegen, naar onze mening niet heel geloofwaardig, maar de groep is er wel mee weg. Ook Bart en Christian liegen over de inhoud van hun koffer, terwijl Alina alweer beweert een doodeerlijke kandidaat te zijn. Nadat de kandidaten door middel van opdrachten twee tips krijgen over de inhoud van de koffers, geven Christian en Bart snel toe dat zij logen, maar Jolien houdt voet bij stuk. Zij is de enige die met een vrijstelling uit de trein stapt en mag direct door naar de finale. Er wordt geen geld gewonnen.

Verdacht? We komen heel even uit de Bart-tunnel om op te merken dat Jolien een klein beetje schijnheilig uit de hoek komt. Zij is een van de kandidaten die het felst reageerde op Barts ‘egoïstische’ keuzes – de vrijstelling in aflevering 1 en de parachute-opdracht in aflevering 4 – maar nu gaat ze al twee afleveringen na elkaar heel hard voor zichzelf. Natuurlijk is het logisch dat je in deze fase van het spel gewoon wil winnen. Maar dat neemt niet weg dat haar gedrag doet denken aan ex-Mol Gilles Van Bouwel. Hij was in zijn seizoen ook de ene keer een echte teamspeler, om dan plots volledig voor zichzelf te spelen, iets wat ons toen deed concluderen dat hij de saboteur was.

Maar is dit genoeg om Jolien boven Bart te plaatsen op ons verdachtenlijstje? Hell to the no.  We zouden haar bovenaan ons winnaarslijstje zetten, mocht het niet zijn dat ze net voor de eliminatie toegeeft dat ze tot dan toe gespreid heeft over twee kandidaten, maar uiteindelijk toch 100% voor Christian zou gegaan zijn, moest ze geen vrijstelling hebben. Heh? 

De groepspot: € 22.235

Onze topverdachte(n)

Waren we vorige week nog volledig in twijfel, dan durven we nu met iets meer zekerheid stellen dat Bart de Mol moet zijn. Vooral de eerste opdracht bevestigt onze vermoedens. Alina wordt volledig geschrapt. Ze bewijst telkens weer dat ze een doodeerlijke speler is die meedoet om zich te amuseren, zo veel mogelijk geld binnen te halen en het eventueel op het einde mee naar huis te nemen. Jolien is ambitieuzer en ijveriger en maakt volgens ons meer kans op de pot.

SPOILER ALERT!

We schrapten Christian vorige week terecht van onze verdachtenlijst, want de Brusselaar is niet de Mol. Bart beweert dat het een dubbeltje op z’n kant moet geweest zijn, want hij en Christian zouden op ‘dezelfde Mol’ gezeten hebben. Wij denken er het onze van.

Tot volgende week voor de finale, liefste molloten!

Lees ook: