Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Toa Heftiba via Unsplash

Michiel (23) geeft toe dat zijn laatste relatie in normale omstandigheden nooit zo lang had geduurd.

Daten uit doodse verveling: ‘Een coronalief is een variant op een vakantielief’

De redactie

Door corona zijn we allemaal op zoek moeten gaan naar nieuwe hobby’s. De een leerde breien, de ander stortte zich op datingapps. Werd daten bezigheidstherapie door de lockdowns? En kan zo’n coronarelatie echt werken?


Daten is fijn, dat geven we toe. Van het opmaken en kiezen wat je aandoet tot die eerste vlindertjes in je buik. Andere spannende activiteiten waren er nauwelijks het afgelopen anderhalf jaar. Het lijkt onschuldig om wat in het rond te daten uit verveling of een coronarelatie aan te gaan tegen de eenzaamheid, maar soms kan het voor problemen zorgen. Dat zegt datingcoach Perla Van Belle.

‘Een saaie situatie zoals een lockdown kan ervoor zorgen dat je een soort verslaving ontwikkelt voor de weinige endorfines die er nog vrijkomen in je lichaam. Tijdens een date komen die gelukshormonen vaak naar boven’, waarschuwt Van Belle. Volgens haar geeft daten een lichte rush of kick die verslavend kan zijn. Het zou dus kunnen dat jij, zonder dat je je ervan bewust bent, datet omdat je terug een kick wil in je leven.

Daten geeft een lichte rush of kick die verslavend kan zijn.


Michiel (23) uit Gent geeft toe dat hij het voorbije jaar heeft gedatet omdat hij zich verveelde. ‘Zeker tijdens de voorbije zomer zocht ik vaak op Tinder naar iemand die me wat afleiding kon bieden’, geeft Michiel toe. ‘Ik heb dan ook veel gedatet met verschillende vrouwen. Op een bepaald moment werd het met een meisje wat serieuzer. Ik sprak steeds vaker met haar af en ze werd zelfs mijn knuffelcontact. Uiteindelijk hebben we een korte relatie gehad. Nu vraag ik me soms af of ik wel echt op zoek was naar een relatie. Misschien was ze toch enkel een coronalief, zoals ze dat tegenwoordig noemen.’

Uit de hand gelopen vakantielief


Een vakantierelatie duurt korter dan een coronarelatie. ‘Na de voorbije zomer waren er veel mensen die de relatie met hun vakantielief wat langer hebben volgehouden’, zegt Van Belle. ‘Mijn coronalief was inderdaad een uit de hand gelopen vakantielief’, geeft Michiel toe. Zijn coronarelatie liep een aantal weken geleden op de klippen.

In normale omstandigheden zou je die coronarelatie niet aangegaan zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze geen kans op slagen heeft.


‘Er zijn veel verschillen tussen een vakantielief en een coronalief’, zegt Van Belle. ‘Bij een vakantielief speelt de omgeving en de sfeer van de zomer mee in de verliefdheid. Bij een coronalief ontstaan de gevoelens soms uit verveling, eenzaamheid en angst voor isolement die je doen verlangen naar een knuffelcontact. Beiden resulteren echter in een relatie die je in normale omstandigheden niet zou aangaan, maar dat wil niet zeggen dat ze geen kans op slagen hebben’, zegt Van Belle.

Uit de sleur


Michiel kijkt twijfelend terug op zijn gestrande coronarelatie. ‘In normale omstandigheden hadden we nooit langer dan een paar weken gedatet, maar door corona en de verveling zijn we blijven proberen. Soms denk ik dat we het hadden moeten laten bij een paar mooie zomerherinneringen. Aan de andere kant heeft de relatie me wel door een moeilijke en eenzame periode gesleurd en putte ik er op moeilijke momenten kracht en energie uit’, bedenkt Michiel zich.

Volgens Van Belle gaan veel mensen daten om een leegte of een onzekerheid bij zichzelf op te vullen. Zo werkt het helaas niet. ‘Je kunt beter eerst jezelf leren kennen en van jezelf leren houden voor je iemand anders leert kennen’, zegt ze. Online daten lijkt volgens haar sinds corona steeds meer op consumeren. ‘Ik wil niet zeggen dat het een slechte bezigheid is, maar je moet wel oppassen dat je eerst van jezelf houdt voor je van iemand anders gaat houden’, aldus Van Belle.

De signalen


Hoe kan je bij jezelf herkennen dat je datet omdat je je verveelt? Dit zijn volgens datingcoach Perla Van Belle red flags waarop je moet letten.

1. Swipen op het toilet


‘Nee, we hebben het niet over swipen met toiletpapier. De meesten van ons zijn er echter wel schuldig aan, een datingapp openen terwijl je op het toilet zit. Als je app een stripboek vervangt, dan mogen de alarmbelletjes afgaan dat je datet uit verveling.’

2. Je wordt onrustig


‘Je bent op je werk en ziet die vlammetjes op je gsm verschijnen. Iemand vindt je leuk. Je wordt ongeduldig en onrustig omdat je de berichten niet onmiddellijk kan bekijken. Dit kan wijzen op een vorm van verslaving. Er komt dan ook endorfine en adrenaline vrij tijdens het daten. Die gelukshormonen kunnen wel degelijk licht verslavend werken. Op dat punt ben je niet meer aan het zoeken naar een leuke persoon, maar is het een gewoonte geworden.’

3. Je bent een sneltrein


‘Je hebt een leuke match gevonden, maar hij stuurt je niet elke dag en vraagt niet direct om af te spreken. Je begint je stilletjesaan op te jagen. Als je te snel resultaat wil, kan dat ook een teken zijn dat je om de verkeerde redenen wilt daten. Misschien wil je gewoon iemand, maar niet per se die persoon waarmee je contact hebt op dat moment.’

Wat als je jezelf hierin herkent? Van Belle raadt aan om de dingen die je normaal op een date zou doen, alleen te doen. ‘Maak voor jezelf bijvoorbeeld een lekker diner en breng de restjes naar je buurman. Je kunt ook alleen van dingen genieten, er hoeft niet altijd een getuige bij te zijn. Je kunt alleen gaan wandelen of alleen gaan muurklimmen. Pas als je terug vreugde vindt in dingen alleen doen, kan je vol overgave aan een relatie beginnen’, zegt Van Belle.

Tekst: Bregje Iding, studente aan de Hogeschool PXL


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '