https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle AHA: daarom loopt jouw digitale klok 5 minuten achter

AHA: daarom loopt jouw digitale klok 5 minuten achter

In verschillende Europese landen stonden plots alle digitale klokken fout.

Retro clock; Shutterstock ID 218935510

Je hebt het deze week misschien gemerkt. Zowel je digitale wekkerradio als de klok van je microgolfoven geven de juiste tijd niet meer aan. Maar je smartphone en laptop wél. Hoe komt dat nu?

Er was een panne op het elektriciteitsnet ergens in Zuidoost-Europa. Dat heeft er voor gezorgd dat alle klokken vijf minuten trager zijn gaan lopen. Claire Camus van de Europese netbeheerders gaf uitleg aan Het Nieuwsblad: ‘Binnenkort geven we het net een extra shot, zodat de klokken de realiteit weer inhalen.’ Het probleem zou vandaag opgelost moeten zijn.

Niet enkel België, maar heel Europa heeft de achterstand ondervonden. Het klinkt misschien raar dat onze klokken achterlopen door een panne hier ver vandaan. Toch is het logisch. Om juist te lopen, krijgt je wekker namelijk impulsen van het hele elektriciteitsnet. Door de problemen op het netwerk is de frequentie verlaagt en lopen de klokken trager dan normaal. 

Smartphone loopt juist

Wil je toch de correcte tijd weten? Neem er dan even je smartphone bij. Die klok loopt namelijk wél juist. Claire Camus legt uit hoe dat komt: ‘De klok daarvan werkt niet op het elektriciteitsnet, maar via software. En je polshorloge werkt met een kwartskristal dat voor stabiele trillingen zorgt. Die trekken zich dus niets aan van elektrische impulsen.’

Het is niet zo dat je digitale klok van de ene op de andere dag trager is gaan lopen. De problemen zijn er al van in januari. Maar door de panne zijn de wijzertjes van de klok iets trager gaan tikken. Daardoor werd de achterstand pas na een tijdje duidelijk.

Problemen met een digitale klok zijn trouwens zeer uitzonderlijk. Heb je je klok al manueel 5 minuten vooruitgezet? Dan zet je de klok beter terug op het oorspronkelijke uur.