https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle Body Aandacht, mama’s: in Kortrijk vind je de allereerste borstvoedingsbank

Aandacht, mama’s: in Kortrijk vind je de allereerste borstvoedingsbank

Deze eyecatcher moet het taboe rond borstvoeden of afkolven in het openbaar mee helpen doorbreken.

borstvoedingsbank
© Elvie

Borstvoeden of afkolven in het openbaar gaat helaas nog altijd gepaard met scheve blikken of ongepaste opmerkingen. Om dit taboe te helpen doorbreken, plaatste Elvie in Kortrijk de allereerste borstvoedingsbank van België.

Op de Grote Markt in Kortrijk staat er sinds gisteren een opvallende bank. Dit kleurrijke exemplaar is niet voor toevallige passanten om er even op uit te rusten, maar speciaal voor alle kersverse mama’s. Zij kunnen op dit plekje zonder zorgen in het openbaar hun baby borstvoeding geven of melk afkolven. De bank leent zich hier speciaal voor, want ze heeft een armleuning, wat speeltjes en een ververskussen.

Weg met het taboe!

Het initiatief komt van femtechmerk Elvie. Op die manier wil het borstvoeden of afkolven in het openbaar normaliseren, want helaas rust daar de dag van vandaag nog steeds een taboe op. Heel wat vrouwen durven hun kindje en plein public geen borstvoeding te geven of schamen zich dood als ze niet anders kunnen. Met dit bankje hoopt Elvie dat zowel de kersverse mama’s als de omgeving zich comfortabel voelt bij borstvoeding op publieke plaatsen.

De timing is perfect, want volgende week is het net de Wereld Borstvoedingsweek. De borstvoedingsbank zal niet enkel van die week, van 1 tot en met 7 augustus, maar de hele maand te vinden zijn in het centrum van de West-Vlaamse stad. ‘Ouders helpen hun kinderen (op)groeien’, vertelt Nele Wouters, woordvoerster bij Opgroeien (Kind en Gezin). ‘Eten geven maakt daar absoluut deel van uit. Bij borstvoeding, zeker bij de start, is dat twaalf keer per dag en soms vaker. Of het nu in de winkelstraat is, thuis, in de bib, op de trein of in een pretpark… als haar kind honger krijgt of de borst vol aanvoelt, hoort het heel gewoon te zijn dat die mama haar kind kan voeden of kan kolven in het openbaar. En zolang dat borstvoeding nog niet overal gewoon is, blijft een week van de borstvoeding nodig.’

Breast Places

Elvie pakt naast deze borstvoedingsbank ook uit met Breast Places. Dat zijn plaatsen in elke stad waar jonge ouders extra gefaciliteerd worden om in alle rust hun kindje te voeden en te verluieren. Iedere zaak kan zich zelf aanmelden om zo’n Breast Place te worden. Je hoeft daarvoor geen grote aanpassingen in of veranderingen uit te voeren aan je stekje. ‘Een vriendelijk gezicht, een knusse plaats en verschoningstafel volstaan al’, aldus Elvie. Je kan deze Breast Places terugvinden op een kaart op hun website.

Elke moeder moet kunnen beslissen waar en hoe ze haar baby voedt’, aldus Tania Boler, CEO en medeoprichter van Elvie. ‘En dat zonder oordeel op beperkingen van anderen. Daarbij komt dat jonge ouders ook vrij en zonder zorgen op stap moeten kunnen gaan. Met deze borstvoedingsbank en de Breast Places-website hopen we deze overtuiging waar te kunnen maken en mama’s te ondersteunen.’

Lees ook: