Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Dimitri Lowette voor Flair

Zorg dat je vaas brandschoon is. Spoel ook goed na, want zo verwijder je alle bacteriën van een vorig boeket.

Dankzij deze tips kan je je (droog)boeket langer vers houden

De redactie

Er is niemand die je niet blij kan maken met een mooie bos bloemen. Daarom geven wij praktische tips om je bloemen langer te bewaren en vers te houden.

Verse bloemen

  • Wanneer je met je bloemen thuiskomt, kan je de stengels het best schuin afsnijden voordat je ze in het water zet, zodat de drinkwegen weer vrij zijn. Doe dat bij voorkeur met een scherp keukenmesje of een tuinknipschaar. Doe het niet met een gewone schaar, want daarmee knijp je de drinkwegen juist dicht.
  • Hoe lang of kort je de bloemenstelen afsnijdt, laat je bepalen door de hoogte van de vaas die je zal gebruiken. Hoe minder steel je boven de vaas ziet verschijnen, hoe mooier het boeket tot z’n recht zal komen.
  • Heb je allemaal bloemen van dezelfde soort? Knip ze op verschillende hoogtes af voor een speels en voller ogend resultaat.
  • Zorg dat je vaas brandschoon is. Dat doe je door de vaas af te wassen met zeep of javel. Spoel ook goed na, want zo verwijder je alle bacteriën van een vorig boeket, die er misschien in zijn blijven zitten.
  • Ververs je water bij voorkeur om de twee dagen. Als je boeket in een transparante vaas staat, kan je zien wanneer het water troebel wordt, maar anders moet je het geregeld checken. Soms ruik je het ook wel. Wanneer je het water vervangt, snij je de stelen van de bloemen onderaan nog eens schuin af.
  • De zakjes die je bij de bloemist en in de supermarkt krijgt, kunnen de levensduur van je boeket een beetje verlengen, maar nog beter – en duurzamer – is het om zelf zo’n mengsel te maken. Het recept: 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel suiker en een klein scheutje javel (raar maar waar!). Leng dat aan met schoon water.
  • Ook de plaats waar je je boeket zet, speelt een rol in de houdbaarheidsduur. Zet bloemen zeker niet te dicht bij de verwarming of rechtstreeks in de zon. Een vaas naast een fruitmand zetten is ook geen goed idee, want het ethyleengas dat rijpend fruit produceert, versnelt het verouderingsproces van je bloemen. Je bloemen ’s nachts op een koele plek zetten, bijvoorbeeld in de kelder of buiten onder een afdak, kan ook enkele dagen toevoegen aan de levensduur van je bloemen.


Heb jij ook het gevoel dat de bloemen die je snel-snel aan de kassa van de supermarkt meeneemt, langer meegaan dan dat speciale boeket van de bloemist? Daar zijn wel degelijk een paar verklaringen voor. Supermarkten kopen hun bloemen vaak samen met hun groenten rechtstreeks van de veiling of de teler aan, waardoor ze kraakvers zijn. Niet elke bloemist koopt rechtstreeks bij de veiling, maar wel via een nabijgelegen groothandel, waardoor de bloemen langer onderweg zijn voor je ze kan kopen. Daarnaast is het aanbod in de supermarkt is ook beperkter. Vaak gaat het om eenvoudigere en minder delicate bloemen als anjers, veronica’s en gerbera’s. Bij de bloemist vind je meer unieke bloemen die soms ietwat fragieler zijn en dus minder lang mooi blijven.

Droogbloemen

  • Plaats droogbloemen niet in een vochtige ruimte, zoals de badkamer. Zoals de naam doet vermoeden, zijn ze helemaal niet gek op water.
  • Vermijd direct zonlicht om de kleur van je bloemen te behouden.
  • Schoonmaken kan je doen met een zachte make-upborstel of door het stof eraf te blazen met de haardroger (op de koude en laagste stand).
  • Handle with care! Droogbloemen zijn erg fragiel, dus je raakt ze bij voorkeur enkel bij de steel aan.
Tekst: Joni Vandewalle


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '