Home Lifestyle BEWEZEN: we liggen op vrijdagavond liever in de zetel dan dat we...

BEWEZEN: we liggen op vrijdagavond liever in de zetel dan dat we afspreken met vrienden

Dat blijkt uit een nationale stress-enquête.

© Jeshoots / Unsplash

Ben jij soms stiekem blij als een afspraakje met vrienden niet doorgaat en je daardoor een hele avond lekker lui in je zetel kan liggen? Je bent niet alleen!

Uit de Nationale Stress-enquête die in opdracht van Omnivit uitgevoerd werd bij 1.000 Belgen blijkt dat er zelfs meer Belgen zijn die op vrijdagavond liever in de zetel liggen (47 %), dan dat er zijn die liefst met vrienden zouden afspreken (29 %). Vrouwen blijken vaker dan mannen te kunnen genieten van luieren in de zetel én zijn vaker stiekem blij als een afspraak met vrienden niet doorgaat (31 % tegenover 23 %).

JOMO

Van FOMO (Fear Of Missing Out) heb je vast al eens gehoord, maar steeds meer Belgen lijken JOMO (Joy Of Missing Out) te ervaren. Hoe dat komt? 61 % van de Belgen heeft het gevoel dat zijn agenda altijd volgepland is. Een date met de zetel is in dat geval uiteraard meer dan welkom. Wat houdt ons dan op vrijdagavond toch weg van onze zetel, denk je dan? Volgens de enquête zijn het oordeel van onze vrienden én social media de boosdoeners. Belgen die bovengemiddeld vaak sociale media gebruiken, krijgen dan ook vaker het gevoel dat ze leuke dingen missen, worden er vaker jaloers van en willen zich vaker beter voordoen op sociale media.

Meer dan de helft (53 %) van de Belgen geeft aan dat ze zichzelf een extra druk opleggen omdat ze zo veel mogelijk uit het leven willen halen. Eén vijfde van de Belgen noemt de sociale druk om contact met vrienden te onderhouden één van de voornaamste stressbronnen. Voornamelijk millennials (22 %) en 55+’ers (26 %) gaan gebukt onder die stress. Vier op de tien Belgen (38%) geeft aan vaak het gevoel te hebben dat ze sociale verplichtingen moeten nakomen hoewel ze er eigenlijk niet zo’n zin in hebben. Vooral naar familiefeesten gaan (27 %), antwoorden op berichten via de sociale media (27 %) en afspreken met collega’s na het werk (23 %) voelt voor veel Belgen aan als een verplichting. Arme stakkers!

Lees ook: