Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Goed nieuws voor alle snoozers en nachtraven onder ons!

ONDERZOEK: een werkdag zou pas om 10 uur moeten beginnen

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Slaapexpert en professor aan de universiteit van Oxford Paul Kelley pleit voor werk- en schooldagen die pas starten om 10 uur ‘s morgens. We slapen te weinig en staan te vroeg op, wat een negatief effect zou hebben op onze prestaties. Wij draaien ons morgen als de wekker gaat nog een keertje om!


Dr. Paul Kelley vindt het – en dat zijn zijn eigen woorden – een foltering om vroeger dan 10 uur aan zijn werkdag te moeten beginnen. Volgens hem stemt het ritme van onze maatschappij totaal niet overeen met onze biologische klok. We moeten vaak al ten laatste om 9 uur op kantoor zijn, waardoor we veel te vroeg moeten opstaan en dus veel te weinig slapen. Daardoor zijn mensen vaker moe, gestresseerd of worden ze sneller ziek. Het gevolg daarvan is dat onze fysieke en mentale prestaties, dus ons werk, daaronder lijdt.

Cijfers


Hetzelfde geldt voor studenten. Jongeren kunnen voor 10 uur niet het beste uit hun brein halen terwijl ze al om half 9 op de schoolbanken moeten zitten. Hij voerde als leraar daarom zelf een experiment uit waarbij zijn leerlingen pas om 10 uur moesten starten. Hij zag dat hun cijfers significant – met gemiddeld 10 procent – stijgen en hoopt daarom dat overheden zijn advies zullen volgen.

Experiment


Professor Kelley vindt slaaptekort het grootste probleem van onze huidige maatschappij. Niet enkel onze gezondheid lijdt eronder, het is ook negatief voor ons langetermijngeheugen en onze productiviteit. In meer dan 100 scholen in Engeland doen ze momenteel hetzelfde experiment en laten ze de komende vier jaar hun studenten later starten. Benieuwd of we binnenkort met z’n allen ‘working 10 to 6’ moeten zingen.

Bron: Jobat.be


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '