Home Lifestyle SWEET DREAMS: 5 tips om je bed fris en hygiënisch te houden

SWEET DREAMS: 5 tips om je bed fris en hygiënisch te houden

Heb jij ook van die vieze gele vlekken op je kussens?

© Liana Mikah via Unsplash

Een frisse slaapkamer kan wonderen doen, zeker als je last hebt van slapeloosheid of na een dag hard werken eindelijk in bed kan duiken. Maar hoe zorg je ervoor dat je slaapkamer fris en hygiënisch blijft als je weet dat we elke nacht tot wel 2 liter (!) vocht kunnen verliezen? Swiss Sense gaf ons enkele tips!

Verschoon je bed regelmatig

Hoe vaak moeten we onze lakens verversen? Er bestaat geen eenduidige regel voor, dus meestal gebeurt het net iets te weinig (lees: wanneer we nog eens zin hebben om de wasmachine te gebruiken). Er wonen nochtans een heleboel vieze beestjes in en op je beddengoed waaronder natuurlijk de huisstofmijt, maar ook bedwantsen, luizen en misschien zelfs mieren. Romantisch (not!)… Wie in een fris en hygiënisch bed in slaap wil vallen, moet de lakens daarom élke week verversen. Zo geef je de meeste van die beestjes geen kans om (lang) te overleven in je bed. Was je lakens op 60 graden. Mag je ze volgens de wasvoorschriften op een nog hetere temperatuur wassen? Doe dat dan zeker!

Vergeet je topper niet om te draaien

Heb je een boxspring met topper of een extra oplegmatras op je bed liggen? Dan mag je niet vergeten om die regelmatig om te draaien. Het doel van zo’n topper is namelijk om jouw lichaamssappen en huidschilfers te absorberen. Door ‘m regelmatig om te draaien, verleng je de levensduur van je oplegmatras én je matras en zorg je ervoor dat je in een proper bedje slaapt. Hoe vaak je je oplegmatras moet omdraaien? Minstens 4 keer per jaar!

Hang je dekbed/donsdeken buiten

Heb je het gevoel dat je donsdeken onfris ruikt en niet zo lekker aanvoelt? Hang het dan uit het raam of aan de wasdraad! Wie zijn dons regelmatig in de buitenlucht hangt, zal veel gezonder in slaap kunnen vallen. Frisse lucht zorgt er namelijk voor dat nare geurtjes, huisstofmijt en bacteriën sneller uit je dekbed verdwijnen. Het is daarom ook aangeraden om je slaapkamerraam elke ochtend eventjes open te zetten zodat je bed en slaapkamer kunnen verluchten.

Probeer je dekbed regelmatig te wassen

Je dekbed zo nu en dan uit het raam hangen is echter niet voldoende om een frisse slaapkamer te creëren. Daarom is het aangewezen om het ook af en toe in de wasmachine te steken, zeker na ziekte of een avondje flink stappen. Hoe je dat doet? De meeste dekbedden mag je gewoon in de wasmachine wassen op 60 graden. Controleer wel of je de trommel van je machine het gewicht van je donsdeken aankan en check voor de zekerheid of je dekbed bepaalde wasvoorschriften heeft.

En vergeet je kussens niet

Wat niet iedereen weet, is dat je ook je kussens kan wassen. Meer zelfs: wie in een hygiënische kamer wil slapen, móét zijn kussen regelmatig in de wasmachine stoppen. Je kussen is een broeihaard van bacteriën en moet om de twee maanden onder handen genomen worden. Hoe je dat doet? Dat hangt ervan af uit welke materialen jouw kussens bestaan. Een handig overzicht vind je op de website van Swiss Sense. Heb je ook van die vieze gele vlekken op je kussens? Die zijn afkomstig van het zweet dat je in je slaap produceert. Hoe je ze kan verwijderen? Simpel: meng drie kopjes warm water met één kopje vloeibaar vaatwasmiddel, 3/4 kopje baking soda, een half kopje witte azijn en een normale dosis van je standaard wasmiddel. Gebruik dat zelfgemaakte wasproduct om je kussens in de wasmachine schoon te maken.

Meer schoonmaaktips: