Home Lifestyle BUCKETLIST: deze nieuwe epische wandelroute doorkruist drie Baltische staten

BUCKETLIST: deze nieuwe epische wandelroute doorkruist drie Baltische staten

Je dwaalt meer dan 2000 kilometer (!) door natuurgebieden in Estland, Letland en Litouwen.

Baltic Forest Trail
© Giorgio Trovato via Unsplash

Haal je bucketlist maar boven, want wij vonden een nieuw episch avontuur dat jij er helemaal bovenaan aan moet toevoegen: de Baltic Forest Trail. Die wandelroute zal meer dan 2000 km (!) lang zijn en natuurgebieden in Estland, Letland en Litouwen doorkruisen.

In de regio’s waar de trail passeert, zijn ze momenteel druk bezig met het aanbrengen van markeringen die reizigers van de grens met Litouwen en Polen helemaal naar Tallinn in Estland voeren. Het pad zal opgedeeld worden in verschillende etappes die elk iets meer dan 20 kilometer lang zijn. Het is de bedoeling dat de wandelroute later aangesloten wordt op een ander Europees pad zodat de Baltische staten met Nederland, Duitsland en Polen verbonden kunnen worden.

Door groene paradijsjes

Om de volledige Baltic Forest Trail uit te wandelen ben je naar schatting zo’n 110 dagen onderweg, maar je kan er ook voor kiezen om je aan een (of twee) van de meer dan 50 eendagstochten te wagen. Organisatoren werken momenteel ook aan het in kaart brengen van accommodaties en bezienswaardigheden die je langs het pad passeert, dat trouwens door een van de groenste landen van Europa slingert: Letland. Ook in Estland en Litouwen wandel je door groene paradijsjes, maar wees gewaarschuwd: het kan er pittig wandelen zijn. Je moet geen serieuze hoogteverschillen trotseren, maar je wel aanpassen aan verschillende ondergronden, en dat kan verraderlijk vermoeiend zijn.

Desalniettemin zal de Baltic Forest Trail ongetwijfeld een van de mooiste wandelroutes worden die je in Europa kan volgen. Zo slingert het pad door het Gauja National Park, de thuisbasis van meer dan 500 monumenten en historische markeringen, waaronder stenen kastelen, kerken en windmolens. Het is het grootste en oudste nationale park van Letland, en staat ook bekend om zijn rotswanden, prachtige paden met uitzicht op de wilde rivier en middeleeuwse nederzettingen. Ook in Estland en Litouwen krijg je prachtige panorama’s voorgeschoteld. Je wandelt in Estland trouwens ook ongeveer een week langs het schitterende Peipusmeer, een van de grootste meren in Europa, dat op de Russische grens ligt.

Als alles goed gaat, zal de route ergens in de zomer van 2021 volledig af zijn. Hopelijk kunnen we dan al weer zorgeloos reizen, want aan social distance is er geen gebrek. Fingers crossed! Meer info over de langeafstandswandeling vind je op de website.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Meer bucketlisttips: