Home Lifestyle ECOTIP: je kan met de app van Colruyt makkelijk nagaan wat de...

ECOTIP: je kan met de app van Colruyt makkelijk nagaan wat de milieu-impact van je winkelkar is

Het is nu mogelijk om niet alleen de Nutri-Score, maar ook de Eco-Score van producten te bekijken.

App-colruyt
© Colruyt Group

Een van jullie tips (lees: tip 3) voor een meer duurzaam leven, is de herkomst van de voedingsmiddelen die je in je winkelkar zwiert controleren. Maar voor wie een newbie is op vlak van duurzaamheid kan dat nogal ingewikkeld zijn, want hoe weet je hoe groot de milieu-impact van dat product nu precies is? Colruyt lanceert in zijn Xtra-app een nieuwe functie om dat snel na te gaan.

Eerder dit jaar lanceerde Colruyt Group een primeur in ons land: het voerde voor een aantal producten de Eco-Score in. Dat label meet de milieu-impact van de producten die je bij Colruyt-winkels koopt en was tot voor kort enkel beschikbaar in de SmartWithFood-app. Maar omdat Colruyt duurzaamheid hoog in het vaandel draagt en ecologisch shoppen voor klanten zo eenvoudig mogelijk wil maken, lanceert het het Eco-Score-label nu ook in de Xtra-app. Je kan de producten die je wil kopen voortaan eerst met de applicatie scannen om te achterhalen wat de milieu-impact van dat product is.

Van A tot E

Het Eco-Score-label krijgt in de app trouwens een vertrouwde look: het heeft veel weg van de Nutri-Score die je al langer op de verpakking van een groot aantal voedingsmiddelen kan terugvinden. Ook de Eco-Score bestaat uit een letter en een kleurcode die variëren van A (groen) tot E (rood), afhankelijk van welke milieuvoetafdruk het product heeft. Hoe die voetafdruk nu precies wordt bepaald? Het label houdt rekening met verschillende factoren waaronder uitstoot van broeikasgassen, waterverbruik, bodemverontreiniging en gebruik van hulpbronnen. Alle scores worden opgeteld en geven een resultaat tussen 0 en 100. Die score bepaalt uiteindelijk in welke categorie het product valt.

Om je een idee te geven: de witte bio afbakbroodjes van Boni hebben Eco-Score B. Voor de productie van voedingsmiddelen als brood zijn grond, water, energie en meststoffen nodig. Daarnaast hebben ook de verwerking, de verpakking, het vervoer en de distributie ervan een zekere invloed hebben op het milieu. De melkchocolade hagelslag van Boni heeft dan weer score E, en dus ook een veel grotere impact op het milieu. De productie van chocolade genereert namelijk een aanzienlijke hoeveelheid CO2 en broeikasgassen.

© Colruyt Group

Goed om te weten: je kan nog niet alle producten scannen om hun Eco-Score te achterhalen. De biologische producten van Boni dragen wel allemaal een label, net zoals heel wat nationale merkproducten die je bij Bio-Planet kan kopen. Je kan de Xtra-app downloaden voor iOS en voor Android.

Meer happy planet-vibes: