Home Lifestyle Dieren SNIF: het aantal achtergelaten kittens blijft stijgen

SNIF: het aantal achtergelaten kittens blijft stijgen

Is jouw kat gesteriliseerd en geregistreerd? Laat het ons weten!

© Getty

Het is jammer genoeg weer zover: dierenasielen worden ook deze zomer weer overspoeld met achtergelaten kittens. Meer nog: het aantal gedumpte kittens blijft stijgen, ook dit jaar. Vreemd, want vorig jaar verplichtte Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) de sterilisatie en registratie van katten om overpopulatie tegen te gaan. Waarom blijft het aantal kittens dan toch stijgen?

Een ding is zeker: de wetgeving heeft voorlopig het omgekeerde effect. ‘Mensen laten hun katten niet steriliseren, maar zijn bang voor de controle als ze een nestje gratis zouden weggeven’, vertelde Patrick Vermeulen van Poezenplaneet gisteren in De Standaard. ‘De boetes kunnen hoog oplopen, daarom dumpen ze hen in het asiel. Gelukkig maar, want daar worden ze sowieso wettelijk in orde gezet.’

Vicieuze cirkel

Omdat het aantal achtergelaten kitten blijft stijgen, komen de dierenasielen in een vicieuze cirkel terecht. Wanneer er geen plaats meer is voor nieuwe kittens, moeten die naar een ander asiel gebracht worden, waar ze op hun beurt weer naar ergens anders worden doorverwezen. Zodra er een plaatsje vrijkomt, wordt dat dan ook meteen weer ingepalmd door een nieuw nestje.

‘De overheid moet nog meer benadrukken dat katten gesteriliseerd moeten worden. Het zal nog wel een paar jaar duren voor we de effecten van de wetgeving beginnen te zien’, benadrukt Vermeulen.

Breekt jouw hart ook tijdens het lezen van dit nieuws en heb je zelf nog plaats in huis om een nestje kittens op te vangen? Geef je dan op als opvanggezin en verzorg de katjes tot ze oud genoeg zijn om geadopteerd te worden. Voor meer informatie kan je een dierenasiel in jouw buurt contacteren. Een kitten moet in het beste geval twaalf weken bij de mama blijven voordat ze uit het nestje gehaald mag worden. Wil je zelf een kat in huis halen? Op deze website kan je katten vinden die een veilige thuishaven zoeken.

En hoe zit het bij jou? Is jouw kat geregistreerd? Laat het ons (anoniem) weten!

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.