Home Lifestyle Jobs 9 tips om je eerste werkdag te overleven

9 tips om je eerste werkdag te overleven

6. Wees jezelf, maar blijf professioneel

© Giphy

Je eerste werkdag op een nieuwe plek is niet altijd makkelijk. Ben je zenuwachtig of ben je bang dat je gaat falen? Houd dan zeker deze negen tips in je achterhoofd.

1. Ga op tijd slapen

Zeker als je zenuwachtig bent, is het belangrijk dat je met de kippen op stok gaat. Zo heb je de tijd om rustig in te dommelen en word je uitgerust wakker op je eerste werkdag. Niemand heeft zin in een geeuwende nieuwe collega.

2. Ontbijt als een keizer

Het is belangrijk om met volle moed én met een volle maag aan je werkdag te beginnen. Je gaat je brandstoffen kunnen gebruiken. Waar blijven die smoothies en croissants?

3. Kom ruim op tijd

Een eerste indruk is bijzonder belangrijk. Zorg er dus zéker voor dat je op tijd (en liefst te vroeg) op je werkplek arriveert.

4. Vertrek met niet al te hoge verwachtingen

Als je verwacht dat je meteen dé allerpopulairste collega wordt en ie-de-reen jouw ideeën geweldig gaat vinden, ga je ongetwijfeld teleurgesteld worden. Je nieuwe collega’s hebben vast wat tijd nodig om je te leren kennen.

5. Sta open

Stel je niet te gesloten op. Je komt in een groep collega’s die elkaar mogelijk al jaren kennen. Als ‘vreemde’ moet je jezelf openstellen om elkaar te leren kennen en zo langzaam maar zeker bij de groep te komen.

6. Wees jezelf, maar blijf professioneel

Het is belangrijk dat je jezelf blijft, maar niet in die mate dat je over ongepaste onderwerpen zit te zeveren tegen je collega’s. Niemand heeft een boodschap aan hoeveel glazen wijn jij dit weekend naar binnen goot.

7. Grijp je kans tijdens de lunch

Heb je het gevoel dat je collega’s je nog niet meteen betrekken bij hun gesprekken? Probeer dan tijdens een informeel moment zoals de lunch om je af en toe te mengen in hun gesprekken. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je een storende factor vormt, maar je collega’s willen jou vast ook leren kennen. Aan een stille eter heeft helemaal niemand iets.

8. Geloof in jezelf en blijf positief

Het is logisch dat niet alles vanaf je eerste werkdag meezit. Je collega’s hebben al heel wat meer ervaring dan jij. Blijf dus positief en bereid om bij te leren. En die band met je collega’s? Die versterkt vanzelf nog wel.

9. Vertrek niet als eerste

Je eerste indruk is belangrijk, maar het is ook belangrijk dat je het niet als eerste afbolt. Probeer op de werkvloer te blijven tot heel wat van je collega’s al naar huis vertrokken. Je wil niet dat anderen denken dat je een luiwammes bent.

We beweren allerminst dat onze eerste werkdag volledig vlekkeloos verliep, maar met deze tips wordt de jouwe vast een tikkeltje draagbaarder. Succes!