Home Lifestyle 7 vragen die wij ons nog stellen na de ontknoping van ‘Tabula...

7 vragen die wij ons nog stellen na de ontknoping van ‘Tabula Rasa’

Opgepast, spoiler alert! Ook voor diegenen die de finale al zagen.

Opgepast, spoiler alert. En niet alleen voor diegenen die de laatste aflevering van ‘Tabula Rasa’ nog niet zagen. Als je nog onder de indruk bent van wat een geweldige ontknoping van een magistrale serie was, stop dan met lezen als je niet wil dat we je fun een beetje spoilen. In wat komt zetten we de willing suspension of disbelief namelijk opzij en kijken we feitelijk terug op de finale van de topreeks. Want die paar losse eindjes blijven maar door ons hoofd spoken.

1

Waarom zaagt Thomas De Geest zijn hand af?

Het antwoord is simpel: voor het dramatisch effect. Maar logisch is het niet. De Geest hangt met een metalen ketting en een dikke touw vastgebonden aan een buis. De ketting en het touw of desnoods de buis doorzagen met de zaag die zo toevallig voor handen was, zou een minder pijnlijke keuze geweest zijn, denken wij dan. Volgens kenners op Twitter – ik zal nooit beweren iets te weten over gereedschap – ziet de zaag die gevonden wordt er zelfs uit als een ijzerzaag. In dat geval kan het toch echt niet moeilijk geweest zijn. Maar goed, zullen we gewoon afspreken te geloven dat De Geest de buis noch de ketting doorgezaagd kreeg?

Waarom zaagt Thomas De Geest zijn hand af?

2

Hoe heeft Thomas De Geest met één hand dat luik opengeduwd, waarop bovendien een sofa stond?

We kennen allemaal het verhaal van Aron Ralston, de klimmer wiens hand vast kwam te zitten tussen een rots en uiteindelijk z’n eigen arm amputeerde om vervolgens twintig meter naar beneden te abseilen en tien kilometer te stappen voor hulp. Om maar te zeggen: een mens kan zotte dingen doen wanneer hij vecht voor z’n leven. Maar met slechts een hand en een ander waaruit je doodbloedt een luik omhoogtillen waarop een sofa staat? Twijfelachtig. Laat staan dat De Geest zonder verzorging van z’n wonde – want dan zou hij toch gesignaleerd geweest zijn? – een week lang een onderzoek uitvoerde waarbij hij onder andere inbrak in het huis van Véronique.

3

Heeft Thomas De Geest zich nooit vragen gesteld bij het vreemde verkeersongeval?

Eén van de allereerste vragen die opkwamen na de ontknoping: vond De Geest het hele verloop van de bewuste avond waarom hij zogezegd inreed op Mie niet vreemd? Hij ontmoet een vrouw in een bar, ze stappen elk apart in hun auto en rijden naar een random plek, waar zij hem nog eventjes ‘een handje helpt’. Niet veel later zal De Geest wakker geworden zijn in het ziekenhuis waar hij beschuldigd wordt van een dronken aanrijding. Heeft hij zich nooit afgevraagd waar die vrouw plots heen was? Heeft hij nooit tegen de politie gezegd dat er iemand bij hem was net voor het ongeluk, waarop zij dan konden ontdekken dat die vrouw de ex-minnares van Benoit was?

4

Mie leerde Benoit kennen op een première waar hij met z’n ex (= Véronique) was. En ze herkent haar niet?

Ja, Mie heeft geheugenverlies, maar wel anterograad geheugenverlies. Anterograde amnesie is een vorm van geheugenverlies waarbij iemand een onvermogen heeft nieuwe herinneringen te vormen vanaf het moment dat het geheugenverlies begint, in het geval van Mie dus haar auto-ongeluk. De herinnering aan de première, die zich voor het ongeval afspeelde, en bijgevolg ook het gezicht van Véronique zouden dus toch nog in Mies geheugen moeten zitten? Nu ja, haar zelfmoordpoging was ze ook vergeten, dus laat ons ervan uit gaan dat Mies geheugenverlies soms ook in de andere richting werkt.

5

Waarom schreef Thomas De Geest niet gewoon ‘PAS OP, UW PSYCHIATER IS ZOT!’ of iets dergelijks in zijn geheime briefjes naar Mie?

Het zou snel uit geweest zijn met de pret als Thomas gewoon had weggegeven wat hij wist, natuurlijk. Wilde hij bewijzen vinden voor hij z’n beschuldiging definitief uitte? Of was hij bang dat Mie alles aan haar psychiater vertelde – wat ze uiteindelijk ook deed – en dat Véronique hem zou proberen uitschakelen?

6

Waarom hield de boswachter Mie zo in het oog?

Heeft boswachter Gust echt helemaal niets met het verhaal te maken, buiten het feit dat hij degene was die Mie vond in het bos? Of wilt men misschien insinueren dat hij de vader van Mie is en haar daarom als een engerd in de gaten houdt? Qua leeftijd zou het wel kunnen en het huis was van de ouders van Mies moeder, dus ze zou Gust wel kunnen gekend hebben. Helaas zal deze vraag voor altijd onbeantwoord en dus vrij in te vullen met onze eigen verbeelding blijven.

7

Hadden we moeten weten dat Natali Broods de psychotische psychiater zou spelen?

Actrice Natali Broods kan je kennen van ‘Met Man en Macht’, ‘De Helaasheid der Dingen’ en ‘David’, maar in mijn geheugen staat ze gegrift als de knettergekke psychiater in ‘Zone Stad’. Haar personage Veerle Goderis was letterlijk een moordwijf dat je – of mij alleszins – werkelijk de stuipen op het lijf jaagde. Is het toevallig dat Broods opnieuw de psychotische psychiater speelt? Waarschijnlijk wel, maar wij vertrouwen de actrice in geen enkele reeks meer. Ze kan ook zo eng kijken, hè. Vanaf nu heeft Broods het altijd gedaan, voilà.

Hadden we moeten weten dat Natali Broods de psychotische psychiater zou spelen?

Lees ook: