Home Lifestyle AHA: deze verborgen hints in ‘Tabula Rasa’ zagen we totáál over het...

AHA: deze verborgen hints in ‘Tabula Rasa’ zagen we totáál over het hoofd

Als je de mantra van het medium achterstevoren afspeelt, ontdek je een verborgen boodschap.

© VRT

Vijf weken lang hebben we ons afgevraagd wie er in godsnaam de verdwijning van Thomas De Geest op zijn geweten heeft. Jullie bedachten de mafste ‘Tabula Rasa’ theorieën, maar wie had het bij het rechte eind?

Scenarioschrijver en tv-maker Malin-Sarah Gozin en regisseur Jonas Govaert doen na de grootse ‘Tabula Rasa’-ontknoping van gisteravond uit de doeken welke hints ze verstopten in de afgelopen afleveringen van de hyperpopulaire zondagavondserie. Als je de negende en laatste aflevering van ‘Tabula Rasa’ nog niet bekeek, klik je nu best weg.

Over het feit dat Romy niet meer leefde

Naast het feit dat Benoit amper praatte tegen zijn dochter en Romy’s minimale eetlust, zaten er ook nog andere hints over Romy’s dood in de afleveringen. Zo keek het medium niet naar Romy tijdens de enge lippenstiftscène, maar naar Mie. Zij kon Romy namelijk niet zien zitten. ‘Hier heb ik mij al te dikwijls aan mispakt’, klonk het toen.

Bovendien hoor je als je de mantra van het medium achterstevoren afspeelt: ‘Ik roep de goede geesten op voor een meisje dat niet bestaat.’ (zie video minuut 6:00)

Blikje Red Bull

In de derde aflevering schopt inspecteur Wolkers een blikje Red Bull weg (zie video minuut 6:30). In de laatste aflevering komt dat blikje erug in beeld wanneer Mie er slaapmiddelen in doet voor Thomas De Geest. Met die verborgen hint was je tot dat moment wel helemaal niets…

Kleurverwijzingen

Verder legt regisseur Malin-Sarah Gozin in De Morgen uit waarom de personages steevast dezelfde kleuren droegen. Zo verwijst de steeds in het zwart geklede Benoit naar het rouwproces om zijn dochter Romy. ‘Romy draagt altijd rood wanneer Mie haar verzint. Maar als Mie afscheid neemt aan het kruisje aan de weg, verschijnt Romy in de verte in het wit. Dat geeft aan dat het verwerkingsproces in gang is gezet.’

Rita lijkt dan weer geel, maar is eigenlijk goud. Zij heeft beslist om alles in te pakken voor Mie en een nepwereld te creëren. Zij verblindt. Dokter Mommaerts is natuurlijk groen van de jaloezie. En Thomas en Wolkers dragen altijd een paarsig blauw. Daardoor kan je al raden dat ze iets met elkaar te maken hebben. Thomas geeft na het ongeval alles op in het containerpark, wat hem bijna tot een soort priester maakt voor zijn zonde. Die container waarin hij leeft, is een soort kapel, met een glasraam dat je kunt zien als een kerkraam. Er is ook een paarse vloer, een serene kleur maar die geeft iets storend op beeld.’

Vronsky/Jan Peeters

En dan zouden we Vronsky bijna vergeten. ‘In de laatste aflevering krijg je de bevestiging dat hij een gespleten persoonlijkheid heeft. Eerder waren er al aanwijzigingen, bijvoorbeeld als hij niet reageert als men hem aanspreekt met Jan Peeters. Als hij luistervinkt wanneer Mommaerts Mie komt bezoeken en de gsm geeft, is hij heel rustig. Hij draagt dan een blouse met witte rook, alsof hij uitgeblust is. Dan zie je dat het Jan Peeters is, en niet Vronsky, de pyromaan.’

(VER)MOMmaerts

Mommaerts’ naam was ook geen lukrake keuze van de makers, vertelt Malin-Sarah verder nog in De Morgen. Hij verwijst naar haar ‘vermomming’.

De makers zetten ons doelbewust op dwaalsporen, maar dat is uiteraard ook wat de serie zo spannend en onvoorspelbaar maakte. ‘Je moet de zaadjes leggen voor foutieve plot points’, aldus Gozin. Meer van dat!

‘Tabula Rasa’ gemist? Bekijk de volledige reeks op VRT NU.

Lees ook: