Home Job Volop aan het solliciteren? Vermijd deze woorden in je cv

Volop aan het solliciteren? Vermijd deze woorden in je cv

Met deze tips ligt die droomjob binnen handbereik!

Belga Image
Net afgestudeerd? Proficiat! Maar nu begint het échte werk: een job vinden. Stuurde je al talloze mailtjes uit, maar ontving je tot nu toe amper respons? Misschien maakte je dan wel de fout deze woorden te vermelden in je cv.

Hardwerkend

Er is niets mis met hard werken, maar dit woord is terug te vinden in zowat elk cv en ergens spreekt het ook wel een beetje voor zich. Niemand zal je aannemen als je lui bent, duh. Wees wat creatiever. Naast het feit dat je graag de handen uit de mouwen steekt, heb je sowieso nog andere unieke eigenschappen die je onderscheiden van de rest.

Perfectionistisch

Ben je dat wel echt? Of staat dit woord gewoon in je cv omdat het goed klinkt? Vaak zeggen sollicitanten dat ze iets niet kunnen afgeven vooraleer het ‘perfect’ is, maar soms moeten de zaken snel gaan en is er gewoonweg geen tijd voor perfectie. Een taak is beter op tijd afgewerkt dan perfect afgewerkt, onthoud dat.

Teamplayer

Nog zo’n woord dat bijna iedereen gebruikt. Alsof je wil zeggen: ‘Ik zou perfect in het team passen!’, maar wie weet bestaat het team wel uit miserabele, gefrustreerde collega’s? Probeer daarom eerder termen zoals ‘sociaal’, ‘empathisch’ of ‘makkelijk in de omgang’ in je cv te integreren. Een ander woord gebruiken kan er al voor zorgen dat je cv opvalt (wat je kansen op een gesprek vergroot).

Referenties beschikbaar op aanvraag

Dat wil zo veel zeggen als ‘Ik ken wel enkele voorgaande werknemers die je gerust een referentie kunnen bezorgen, maar ik ben eigenlijk te lui geweest om ze te contacteren en hun referenties uit te typen, dus ik heb ik dit zinnetje maar onder aan m’n cv gezet in de hoop dat niemand ernaar zou vragen’. Zó fout. Ofwel plaats je enkele korte referenties (maximaal drie regels per werkgever) onder aan je cv, ofwel laat je dat zinnetje voor wat het is.

via GIPHY

Eerlijk

Waarom zou je dit woord in je cv zetten? Verberg je iets? Want zo lijkt het wel. Eerlijkheid is zo’n vanzelfsprekende eigenschap, dat wanneer je die zwart op wit in een cv ziet staan, het automatisch negatieve connotaties oproept. A big no-no, dus!

Punctueel

Geweldig! Timemanagement is cruciaal in een bedrijf, maar uiteindelijk is het maar een woord en bewijst het niets. Hoe je kan bewijzen dat je écht punctueel bent? Door op tijd – of misschien zelfs tien minuten te vroeg – op je sollicitatiegesprek te arriveren.

Ambitieus

Nóg zo’n woord dat gewoon te vanzelfsprekend is. Ja, elke kandidaat zou een eerlijke, ambitieuze, punctuele teamplayer moeten zijn, maar zijn we dat niet allemaal?

Wat hebben we geleerd? In plaats van je cv zo op te stellen dat het past in een bepaald stramien, doe je er beter aan om adjectieven te gebruiken die je persoonlijkheid écht beschrijven. Vraag desnoods aan je ouders of vriend(inn)en om jouw beste eigenschappen neer te schrijven. Wie weet wat voor verrassende dingen je misschien nog zal ontdekken over jezelf … Veel succes!

via GIPHY

Nog meer tips voor bij het solliciteren?

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.