https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Job Deze dingen doe je beter niet op de werkvloer

Deze dingen doe je beter niet op de werkvloer

Je collega's hebben er misschien wel een hekel aan...

Shutterstock
Heb je het gevoel dat alles niet altijd vlekkeloos gaat op je werk? Je voelt je buitengesloten door collega’s of krijgt alle stomme taakjes van je baas? Misschien werk je echt wel op een rotplek, of misschien ligt het probleem bij jezelf? Je beseft het zelf waarschijnlijk niet, maar soms ben je misschien onprofessioneel. Wij somden even de dingen op die je beter niet doet op de werkvloer en waar je collega’s een hekel aan hebben. 

1.     Te laat komen

Dit lijkt ons superlogisch, op tijd komen is een must. Er wordt van je verwacht dat je doet wat je moet doen. Kom dus niet elke dag af met het excuus dat je je overslapen hebt of dat je je trein gemist hebt. Vertraging met de trein, ja, dat is nu wel een ander verhaal, hé NMBS

via GIPHY

2.     Op elke meeting pas 10 minuten later binnenkomen

Als je op een meeting te laat binnenkomt, toon je geen respect tegenover je medewerkers. Zij waren wél op tijd. Mensen laten wachten komt over als onbeleefd en arrogant. Wat je dan zeker ook niet doet, is met twee verschillende dingen tegelijkertijd bezig zijn in die meeting. Ook al kunnen wij vrouwen wel twee dingen tegelijkertijd, het is absoluut geen goed idee om tijdens een meeting te sms’en, surfen of e-mailen. Het laat zien dat je niet geïnteresseerd bent en geen aandacht besteed aan wat er wordt gezegd.

3.     Jezelf ziek melden als je niet ziek bent

Op je werk wil je jezelf bewijzen, dit gaat niet als je elke week (nep)ziek bent. Zo ga je die opslag nooit krijgen…

via GIPHY

4.     Altijd negatief zijn

Als je altijd reageert op suggesties met een pessimistische attitude kan je gedrag beschouwd worden als tegenwerken. Vermijd zinnen zoals ‘Dat zal niet werken’, ‘Dat klinkt te moeilijk’ of ‘Ik weet niet hoe ik eraan moet beginnen.’ Klagen plaatst je in een slecht daglicht. Ook al denkt iedereen deze dingen weleens, hou ze voor jezelf. Er is niets stommer dan moeten samen werken met een grumpy cat.

via GIPHY

5.     Storen

Het is superonbeleefd om iemand te storen tijdens een gesprek. Het laat zien dat je geen respect of geduld hebt. Ook je muziek te luid spelen of een conversatie hebben die het hele kantoor kan horen, doe je liever niet. Het heeft een effect op de productiviteit en focus van je collega’s. Op dat moment ben je voor hen ‘de meest irritante afleiding ever’.

6.     Alles beter weten

Jezelf met álles moeien en doen alsof het je eigen idee is terwijl het van iemand anders komt, is niet oké. Ook opscheppen op de werkvloer is een no go. Als we trots zijn op iets dat we hebben bereikt, willen we dit natuurlijk ook graag delen met anderen. Maar té veel erover praten en het extra luid zeggen zodat ze het in de ruimte ernaast ook kunnen horen, doe je beter niet.

7.     Je make-up doen aan je bureau

Zit je schmink niet goed of had je ’s morgens geen tijd? Ga even naar de badkamer en retoucheer je make-up daar. Veel professioneler dan je hele make-uptas op je bureau uit te stallen. Zorg er ook voor dat je frisgewassen naar je werk gaat en propere kleren aan hebt. Naast iemand zitten die stinkt is géén pretje. Als je er onhygiënisch uitziet, toon je dat het je niet boeit. Zoiets vindt je werkgever echt niet tof, want jij vertegenwoordigt tenslotte zijn bedrijf.

8.     Heel de dag persoonlijke telefoontjes doen

Met vrienden en familie bellen of sms’en tijdens de werkuren is onprofessioneel en misschien zelfs tegen de bedrijfspolicy. Tijdens je pauzes mag je dit gerust doen, maar doe het dan wel op een plaats waar je niemand anders stoort. Je weet maar nooit dat je baas voorbijwandelt en een euh, ongepast gesprek hoort.

via GIPHY

9.     Roddelen doe je beter niet

Natuurlijk sta je niet te springen om met die man die niet zo fris ruikt samen te werken, maar wijs hem daarom niet elke keer af. Wees vriendelijk tegen iedereen en verspreid geen roddels over anderen. Zorg ervoor dat je overkomt als een teamplayer!

10.  Gebruik geen ‘vuile’ woorden

We doen het allemaal weleens: goed vloeken om je frustratie eruit te laten. Het is eigenlijk best wel een slechte gewoonte en absoluut not done op de werkvloer. Het is belangrijk dat je op de werkvloer laat zien dat je rustig met moeilijke situaties kan omgaan.

via GIPHY

11.  Laat die nerveuze gewoontes achterwege

Schudden met je sleutels, bibberen met je been, constant je telefoon checken, kauwen op je kauwgom, op je nagels bijten… Deze lijst met nerveuze gewoontes kan nog veel langer zijn, en je beseft waarschijnlijk ook niet dat je ze doet. Maar je collega’s zullen dit vast al wel hebben opgemerkt en het kan ze afleiden. Zo’n gewoontes komen ook over als verveling. Stop ermee, dus.

12.  Niet naar werkevenementen gaan

Misschien ben je verlegen of heb je betere dingen te doen, maar ga altijd naar evenementen georganiseerd door je bedrijf. Lunches met collega’s weigeren of ziek melden op een teambuilding geeft de indruk dat je niet sociaal en arrogant bent en niet bij het team hoort.

via GIPHY

Lees ook: