Home FASHION & BEAUTY Beauty SOS foundation: jullie meest gestelde vragen beantwoord

SOS foundation: jullie meest gestelde vragen beantwoord

Krijg ik puistjes van foundation? Moet ik ook nog een poeder aanbrengen? Alle antwoorden lees je hier.

Woman blending foundation for her make up model

‘Wat is jullie prangendste foundationvraag’, vroegen wij op onze Flair Instagram. Beautyredactrice Charlotte kreeg van jullie méér dan 60 vragen! We zetten de meest gestelde vragen op een rijtje en geven je voor eens en voor altijd antwoord.

Ik gebruik foundation voor een droge huid maar heb nog steeds last van droge plekjes, hoe los ik dat op?

Je mag dan nog de meest glanzende foundation kiezen, als je huid gedehydrateerd en dus uit balans is, zal je dat altijd zien. En dat geldt net zo goed voor een vet velletje. Zolang je je huid niet onder controle hebt, zal een foundation er sneller onnatuurlijk uitzien. Een egale, naturelle teint begint dus eerst en vooral bij de juiste huidverzorgingsroutine. Voor een droge huid is dat dagelijks reinigen met een milde reiniger, exfoliëren zodat je huid gladder voelt en uiteraard goed hydrateren.

Ik heb een erg vette huid, mijn foundation lijkt tegen de middag verdwenen. Wat kan ik doen om dat te voorkomen?

Uiteraard kies je het best een foundation voor een vette huid. Die zal vaak al ingrediënten bevatten die je talgproductie helpen te reguleren zodat je huid vanzelf al minder gaat glimmen. Heb je het gevoel dat dat nog niet volstaat, dan kan je de meest vette zones nog extra afpoederen. Een fijn, transparant poeder zie je nauwelijks liggen op de huid. Het matteert en fixeert je foundation zodat hij langer op z’n plaats blijft.

Kan ik puistjes krijgen van foundation?

Als je makkelijk puistjes krijgt (lees: als je poriën snel verstopt raken), dan kunnen sommige foundations die kans verhogen. Er zijn bepaalde ingrediënten in foundation die ervoor kunnen zorgen dat je poriën sneller verstopt raken, zoals bijvoorbeeld oliën of siliconen. Probeer eerst en vooral eens een foundation die ‘niet-comedogeen’ is, die zou vrij moeten zijn van ingrediënten die je poriën kunnen verstoppen. Verwijder iedere avond je make-up en reinig je huid grondig, zodat er zeker geen restjes foundation meer achterblijven. Ga bij voorkeur ook sporten zonder foundation, de combinatie met zweet kan puistjes veroorzaken.

Ik heb een gevoelige huid, mag ik dan geen foundation dragen?

Toch wel, al is je keuze iets beperkter. Gevoelige huidjes kunnen slecht reageren op foundations die parfum bevatten. Kies dus in de eerste plaats voor een foundation die geen parfum bevat. Wil je op veilig spelen, koop je foundation dan in de apotheek en ga op zoek naar een product waar uitdrukkelijk op vermeld staat dat deze geschikt is voor een gevoelige huid.

Mijn foundation lijkt ‘af te pellen’, hoe komt dat?

Als je over je gezicht wrijft en je foundation lijkt van je huid af te pellen, kan dat liggen aan de combinatie met je dagcrème of andere producten die je eerder aanbracht. Dat kan te maken hebben met siliconen in één of meerdere producten. Siliconen zorgen ervoor dat een product vlotjes uitsmeert en geven je huid dat zachte, zijdeachtige effect. Hoewel siliconen een negatief imago hebben gekregen omdat ze synthetisch zijn, is het bewezen dat ze helemaal niet schadelijk zijn voor onze gezondheid. Siliconen dringen immers niet door tot in de huid, maar het zou dus wel kunnen dat ze zich opstapelen en niet mooi versmelten met je gelaat. En dat resulteert in een soort ‘velletjes’. Het beste wat je kan doen, is experimenteren met verschillende dagcrèmes en foundations tot je de perfecte combi hebt gevonden.

Moet ik bovenop mijn foundation nog poeder aanbrengen?

Dat kies je zelf. Hou je er niet van dat bepaalde zones in je gelaat gaan glimmen doorheen de dag, dan kan je plaatselijk een fixerend poeder gebruiken. Hou er wel rekening mee dat dit je een matter resultaat zal opleveren.

Is foundation met spf een goed idee?

Natuurlijk! Je zou je iedere dag (ja, ook in de winter) moeten beschermen tegen de zon. Een zonnecrème bovenop je make-up smeren is niet handig, dus kies je veel beter voor een dagcrème met spf en/of een foundation met spf. Het is niet zo dat je de twee spf-waarden kan optellen, maar hoe meer beschermlaagjes je op je huid hebt, hoe beter. Na een aantal uurtjes is die bescherming wel uitgewerkt, dus als je dan nog in de zon gaat zitten zou je eigenlijk opnieuw spf moeten aanbrengen.

Mijn foundation trekt in de lijntjes van mijn huid.

Een primer kan dat probleem verhelpen. Die werkt als een egaliserende barrière tussen lijntjes en je foundation.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.