Home FASHION & BEAUTY Beauty Van reinigen tot smeren: dit is de juiste volgorde voor je huidverzorging

Van reinigen tot smeren: dit is de juiste volgorde voor je huidverzorging

Eerst oogcrème en dan dagcrème. Of was het omgekeerd?

Soms voelt het aan als hogere wiskunde, zo’n beautyroutine. Smeer je eerst je oogcrème met een dagcrème eroverheen of andersom? En je zonnebescherming en serum, wanneer kwamen die ook alweer? Geen stress, wij klaren het uit. Dit is de ideale volgorde voor je huidverzorging.

Een kleine disclaimer is hier wel op z’n plaats. Want voordat je ontmoedigd raakt door het aantal stappen en de hoeveelheid beautyproducten die hieronder opgesomd staan, kunnen we je vertellen dat je ze heus niet allemaal nodig hebt. In Zuid-Korea zijn ze momenteel zelfs van het tegendeel overtuigd: hoe minder, hoe beter. Sommigen onder ons – we spreken dan eigenlijk vooral over onszelf – hebben nu eenmaal een kleine beautyverslaving, en dat wil al eens voor verwarring in de smeervolgorde zorgen. Dus hier gaan we!

Dagelijkse huidverzorging

3 / 8
Stap 1: demaquilleren
Stap 2: de tweede reiniging
Stap 3: toner
Stap 4: serum
Stap 5: oogcrème
Stap 6: je dag- of nachtcrème
Stap 7: eventueel een olie
Stap 8: een SPF
Stap 1: demaquilleren
Stap 1: demaquilleren

Demaquilleren doe je met een reinigende olie of een melk. Wat je in de eerste stap van de dubbele reiniging doet, is alle make-up van je gezicht halen.

Deep Cleansing Oil – € 17 – DHC, via Ici Paris XL.

Stap 2: de tweede reiniging
Stap 2: de tweede reiniging

Na het demaquilleren volgt de dieptereiniging van de huid. Bij voorkeur gebeurt dat met een milde reinigingsgel. Poriën worden nu gezuiverd, en je huid wordt klaargemaakt voor de volgende stappen in de verzorgingsroutine. Als je een erg gevoelige huid hebt die snel last heeft van jeuk of rode vlekken, kan het zijn dat jouw huid beter is met alleen de eerste reiniging.

Pure Calmille Cleansing Gel – € 3,50 – Yves Rocher.

Stap 3: toner
Stap 3: toner

Een toner is de laatste jaren een beetje in de vergetelheid geraakt, maar met de opkomst van de Aziatische beautygewoontes is hij helemaal terug van weggeweest. Hij sluit de poriën na de reiniging en zorgt ervoor dat alle crèmes die je daarna op je huid smeert beter opgenomen zullen worden. Nu, je kan ook zonder. Zeker als je een huid hebt die snel gevoelig reageert, kan zo’n toner net voor irritatie zorgen.

Rose Tonic – € 13,99 – Pixi, via Asos.

Stap 4: serum
Stap 4: serum

Hoewel een serum ook kan hydrateren, is het niet hetzelfde als een hydraterende crème. Maar als je een erg vette huid hebt, kan een serum wel al verzorgend genoeg zijn voor jouw huid, wat de achterkant van de verpakking ook zegt. Goed naar je huid kijken is de boodschap, en zelf proberen aan te voelen wat werkt en wat niet.

Anti Blemish Solutions Serum – € 52 – Clinique, via De Bijenkorf.

Stap 5: oogcrème
Stap 5: oogcrème

Breng je oogcrème aan na je serum, maar voor je dagcrème. Je wil namelijk niet dat de huid rond je ogen al verzadigd is met crème, waardoor je oogcrème niet meer voldoende kan inwerken. Wist je trouwens dat je op dit vergeten plekje beter ook oogcrème aanbrengt?

Bamboo Eye Gel – € 31,90 – Erborian, bekijk hier.

Stap 6: je dag- of nachtcrème
Stap 6: je dag- of nachtcrème

Volgen jullie nog? Je dag- of nachtcrème kan je ook meteen na de reiniging smeren, maar als je alles volgens het boekje doet, wordt dit de zesde stap in je verzorgingsroutine.

Aqualia Thermal Riche – € 18,71 – Vichy, via 24 Pharma.

Stap 7: eventueel een olie
Stap 7: eventueel een olie

Wanneer je een verzorgende olie opneemt in je routine, gebruik je die het best als laatste stap, zodat de olie geen laagje kan vormen tussen je huid en een hydraterend product. Doe je dat wel, dan zou het kunnen dat je dag- of nachtcrème onvoldoende zijn werk kan doen. Je kan ook enkele druppeltjes door je dagcrème mengen.

Concentré De Nuit Detox – € 32 – Bernard Cassière, bij gespecialiseerde schoonheidsinstituten.

Stap 8: een SPF
Stap 8: een SPF

Deze stap doe je uiteraard alleen maar ‘s morgens. Je zonnebescherming gebruik je na je dagcrème, maar voor je foundation. Hoewel in de meeste producten tegenwoordig al een (lage zoals 10 of 15) SPF zit, raden huidexperten toch aan om een aanvullende, hogere SPF (bijvoorbeeld 30) te gebruiken.

Wekelijkse extra’s

De stappen die we hierboven beschrijven zijn dingen die je op dagelijkse basis kan doen. Zoals we al zeiden, kan je je ook gewoon beperken tot reiniging en een goede dag- en nachtcrème. Alles hangt af van wat jouw huid nodig heeft en hoe ze reageert. Aanvullende verzorgingen waarbij je huid baat kan hebben en die je wekelijks kan doen, zijn exfoliëren en een gezichtsmasker leggen.

Exfoliëren

Sommige reinigende gels bevatten al ingrediënten die de huid dagelijks exfoliëren. Als je zo’n reiniger gebruikt, heb je geen extra scrub of peeling nodig. Zo niet, dan kan je huid een flinke boost krijgen van twee à drie keer per week te exfoliëren: niet alleen zullen dode huidcellen verdwijnen, waardoor je huid gaat glanzen, maar ook zal je collageenproductie gestimuleerd worden, waardoor je op termijn een dikke, gladdere huid krijgt. Exfoliëren doe je na de reiniging, maar voor je andere verzorgingsproducten als serum en nachtcrème.

Glycolic Daily Cleansing Pad – € 6,95 – Pure, Ici Paris XL.

Maskers

Probeer minstens één keer per week je huid te verwennen met een masker. Heb je extra veel tijd, gebruik dan twee maskertjes: een zuiverend en een verzorgend, naargelang je huidtype. Doe het bij voorkeur ‘s avonds of las eens een make-upvrije dag in, zodat je na je masker geen make-up aanbrengt.

Balancing Coconut Bio-Cellulose Mask – € 5 – K-Glo, bij Di.

Lees ook: