Home FASHION & BEAUTY Beauty Last van puistjes? Aan deze oorzaken had je waarschijnlijk nog niet gedacht

Last van puistjes? Aan deze oorzaken had je waarschijnlijk nog niet gedacht

Naast je hormonen zijn er nog heel wat andere mogelijke boosdoeners.

Dat je enkel puistjes krijgt tijdens je pubertijd, is jammer genoeg een fabel. Veel volwassen vrouwen krijgen nog regelmatig een puistje of hebben zelfs last van hardnekkige acne. Achterhalen wat de oorzaak is van die vervelende imperfecties is meestal nog het moeilijkste van al. Je hormonen kunnen er voor iets tussenzitten, maar had je ook al aan deze 10 mogelijke oorzaken gedacht?

1

Te agressieve peelings

Af en toe een keertje scrubben of een chemische exfoliant gebruiken, is goed om je huid zuiver te houden. Maar trop is te veel. Scrub je je huid iedere dag of gebruik je een product dat eigenlijk wat te agressief is voor je huid, dan kan je je huidbarrière beschadigen waardoor je velletje net vatbaarder wordt voor puistjes en oneffenheden.

2

Hoed of pet

Een hoed of pet bedekt een deel van je voorhoofd. Zweet en overtollige talg komen daaronder vast te zitten waardoor zich sneller puistjes kunnen vormen, vooral op een warme dag.

3

Haarproducten

Heb je vooral last van puistjes op je rug? Dan is dat misschien te wijten aan een haarproduct dat je gebruikt. Wanneer je je haar wast onder de douche, komen er restjes shampoo en conditioner op je rug en schouders terecht. Kies voor haarverzorgingsproducten die geen sulfaten of siliconen bevatten, zodat je poriën minder snel verstopt raken.

4

Sporten

Sporten is gezond, op voorwaarde dat je meteen na je workout onder de douche springt. Doe je dat niet, dan blijven restjes zweet, talg en bacteriën op je huid zitten en krijgen ze de tijd om je poriën te verstoppen. Kortom: het perfecte recept voor puistjes.

5

Wasmiddel

Het wasmiddel dat je gebruikt om je kleren en bedlinnen te wassen, kan ook een boosdoener zijn voor je huid. Bevat het agressieve detergenten of parfums, dan kan dat voor een gevoelig velletje voldoende zijn om geïrriteerd te geraken – lees: roodheid en/of puistjes.

6

Zonnen

In tegenstelling tot wat velen denken, zal de zon je acne niet doen verdwijnen. Schadelijke UV-stralen drogen de huid uit en beschadigen haar barrière. Een huid die minder goed beschermd is, is gevoeliger voor invloeden van buitenaf en vatbaarder voor puistjes.

7

Zijn baard

Oeps, zelfs de baard van je lief kan voor puistjes zorgen. De wrijving die hij veroorzaakt op je huid kan ertoe leiden dat ze te veel talg produceert en zo raken je poriën sneller verstopt.

8

Roken

Net zoals vervuilde stadslucht voor onzuiverheden kan zorgen, doet sigarettenrook dat ook. Bovendien zorgt iedere sigaret ervoor dat je huid minder collageen aanmaakt, je gelaat wordt daardoor minder soepel en je krijgt sneller rimpels.

9

Stress

Stress is nergens goed voor. Naast een heleboel andere lichamelijke kwaaltjes, kan het ook puistjes in de hand werken. Stress stimuleert de aanmaak van cortisol en dat zorgt voor meer testosteron in ons lichaam, dat is het hormoon dat verantwoordelijk is voor hormonale acne.

10

Pikante voeding

Een pikante maaltijd kan voor een opflakkering zorgen als je een gevoelige huid hebt. Dat uit zich in roodheid, een prikkend gevoel en mogelijk ook puistjes. Ook lycopeen – een stof die in tomaten en paprika’s zit – zou irritatie kunnen opwekken. Ben je wakker geworden met verse lading puistjes? Denk dan eens na over wat je de avond voordien hebt gegeten en misschien vind je wel een verband.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.