Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Wout Hendrickx en Bram Debaenst

Van een heerlijk stukje cake tot een frisse mousse!

BAKJE KOFFIE: 5 overheerlijke desserts voor echte koffieleuten

De redactie

Wij zijn echte koffieleuten. We hechten niet alleen aan ons verplichte ‘bakkie’ in de ochtend, maar gebruiken koffie ook als ingrediënt in een heerlijk stukje cake of een frisse mousse.

Amandelspeculaasjes met kokosbloesemsuiker

Voor 24 stuks • 25 min. + 1 nacht opstijven + 15 min. in de oven

Dit heb je nodig: 

125 g boter • 100 g kokosbloesemsuiker • 200 g bloem • 1,5 kl speculaaskruiden • 1/2 kl oploskoffie • 1 eidooier (losgeklopt) • 75 g amandelschilfers

Zo maak je het: 

Kneed de boter met de kokosbloesemsuiker tot een bruine zalf. Zeef er de bloem, speculaaskruiden en oploskoffiepoeder bij en voeg er de losgeklopte eidooier aan toe. Hak de amandelschilfers fijn en meng die door het deeg. Kneed tot een samenhangend deeg en maak daar een bal van. Duw plat op een bord, dek af met vershoudfolie en laat minstens een nachtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak en steek er met een vormpje koekjes uit. Gebruik eventueel een koekjesstempel om ze te versieren. Leg de speculaaskoekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 15 minuten in de oven. De koekjes zijn klaar wanneer de randjes donker beginnen te kleuren.

Koffietulband

Voor 1 cake • 25 min. + 45 min. in de oven

Dit heb je nodig: 

150 g gezouten boter (zachte) • 150 g suiker • 3 eieren • 2 el koffie (bijvoorbeeld espresso-oploskoffie) • 150 g bloem • 1 el bakpoeder • 4 el melk Voor de afwerking: 100 g fondantchocolade • 25 g chocolade koffiebonen

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 170 °C.

Klop de boter met behulp van een mixer romig met de suiker. Voeg er de eieren een voor een aan toe en klop telkens goed op. Meng met het koffiepoeder, de gezeefde bloem en het bakpoeder. Voeg er de melk aan toe en roer tot een glad beslag. Schep het beslag in de ingevette vorm. Bak 40 à 45 minuten in het midden van de oven.

Laat de cake 15 minuten rusten. Verwijder hem daarna uit de vorm en leg hem meteen op een groot bord. Laat volledig afkoelen. Maak chocoladesaus: breek de chocolade in stukken en laat ze au bain-marie of in de microgolfoven smelten. Lepel de chocoladesaus over de cake heen en werk af met de koffiebonen. Laat vervolgens opstijven.

Mokkamousse met kokosroom en hazelnoten

Voor 4 pers. • 20 min. + 1 uur opstijven

Dit heb je nodig:

200 ml sojaslagroom • 50 g fondantchocolade • 50 g hazelnoten • 1 kopje koude sterke koffie • 2 el kokosbloesemsuiker • 1 kl agaragar • 4 el kokosroom

Zo maak je het: 

Klop de sojaroom stijf. Hak de chocolade en de hazelnoten in fijne stukjes.

Doe de koffie met de kokosbloesemsuiker en de agaragar in een steelpannetje en breng al roerend aan de kook. Laat afkoelen tot die lauw-warm is. Spatel door de opgeklopte slagroom. Schep er de helft van de gehakte chocolade en noten onder.

Verdeel de mousse over 4 glazen en laat minstens een uur opstijven in de koelkast.

Werk de mousse net voor het serveren af met kokosroom en de resterende noten en chocolade.

Tip: agaragar is de plantaardige vervanger van gelatine. Kijk op de verpakking hoeveel je moet toevoegen om gelatine te vervangen in een bepaald recept.

Cupcakes met karamel en popcorn

Voor 12 stuks • 15 min. + 20 min. in de oven

Dit heb je nodig:

220 g boter • 220 g fijne kristalsuiker • 4 eieren • 220 g zelfrijzende bloem • 1 kl bakpoeder Voor de afwerking: 250 g boter • 250 g poedersuiker • 2 el sterke koffie • karamelsaus (kant-en-klaar) • zoete popcorn

Zo maak je het: 

Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop de boter luchtig met de suiker tot alle korrels opgelost zijn. Voeg de eieren een voor een toe en roer glad. Zeef de bloem en het bakpoeder boven het beslag en spatel ze erdoor.

Leg de cupcakepapiertjes in het cupcakeblik. Vul ze voor 2/3 met beslag. Bak de cakejes 17 à 20 minuten in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.

Roer de boter zacht met de poedersuiker en de koffie. Doe het mengsel in een spuitzak met een ronde spuitmond.

Verdeel toefjes boterroom over de afgekoelde cupcakes. Lepel er wat karamelsaus over. Verkruimel de popcorn en strooi die over de cupcakes.

Affogato

Per persoon • 10 min.

Dit heb je nodig: 

1 bolletje roomijs • 1 sterke espresso

Zo maak je het:

Doe het ijs in een coupe en giet er de espresso over.

Italianen houden het sober, maar je kan dit eenvoudige koffiedessert ook verder afwerken, bijvoorbeeld met een scheutje grappa of sambuca, slagroom, chocoladeschilfers…

Foto’s: Wout Hendrickx en Bram Debaenst


Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '