Home FASHION & BEAUTY Fashion JBC gaat pakketjes groener retourneren met de hulp van pendelaars

JBC gaat pakketjes groener retourneren met de hulp van pendelaars

Ook jij kan pakketjes meenemen en je krijgt er nog iets voor in de plaats!

© Getty

Online shoppen is een droom, maar niet echt ecologisch. Zeker niet als je denkt aan die talloze retourzendingen. JBC besluit daar dan ook iets aan te doen en laat voortaan pakketjes meereizen met pendelaars.

Toegegeven, ook wij drukken soms iets te enthousiast op die bestelknop wanneer we in onze luie zetel webshops afschuimen op zoek naar de ideale garderobe. De jurkjes en broeken die niet passen, kunnen we dan ook eenvoudig en vaak kosteloos terugsturen. Ja, zonder enige limiet. Helaas gaat dat ten koste van het klimaat, want retourpakketjes betekenen nu eenmaal meer (vervuilende) bestelwagens op de baan. Om de retourpolitiek een tikkeltje groener te maken, doet JBC voortaan beroep op pendelaars. De Belgische keten werkt daarvoor samen met de Luikse start-up Hytchers, die pakjes levert en retourneert volgens het ‘crowdsourcing’-principe.

Via een app kunnen pendelaars namelijk pakjes vervoeren en leveren die op hun pendelroute liggen. Zo hoeft er dus geen extra postbode ingeschakeld te worden om een item te retourneren, want de pendelaar legt zijn vaste route toch sowieso af. ‘What’s in it for them?‘, horen we je nu al denken. Wel de pendelaars die een pakje oppikken, krijgen in ruil punten die ze bij de partners van Hytchers kunnen inwisselen voor aankoopbonnen. Tests van de start-up tonen trouwens aan dat ze via dit systeem de CO₂-uitstoot met 88% kan verminderen.

© Hytchers

Hoe retourneer ik die jurk nu precies?

Past die prachtige bloemenjurk langs geen kanten? Dan kondig je je retour aan op het Hytchers-platform. Je kleeft vervolgens een label op de doos en geeft het af in één van de 110 centrale inzamelpunten. Jouw pakje wordt vervolgens aan een pendelaar gelinkt via het ingenieuze deelsysteem, waarna hij of zij het pakje aflevert in een inzamelpunt dichter bij de bestemming van het pakje. En nee, je hoeft heus geen angst te hebben dat iemand met je bloemenjurk gaat lopen, want je krijgt een traceernummer mee én je kan je retour via de kaart volgen

Lees ook: