Home FASHION & BEAUTY Beauty Hoe vaak en hoe moet je je make-upborstels wassen?

Hoe vaak en hoe moet je je make-upborstels wassen?

Want laat ons eerlijk zijn: we doen het allemaal te weinig.

make-up
© Getty

Dagelijks gebruiken we make-upborstels om ons op te maken, maar onze kwasten wassen, doen we een stuk minder vaak. Toch is het belangrijk om je tools te onderhouden door ze regelmatig te reinigen. Hoe vaak en hoe je dit precies moet doen, lees je hieronder.

Hoe vaak moet je je make-upborstels wassen?

Make-upborstels wassen, is een karweitje dat we al eens durven uitstellen, maar hoe vaak zou je je kwasten nu écht moeten wassen? Borstels die je gebruikt voor bijvoorbeeld foundation en concealer zou je minstens één keer per week moeten wassen. Zeker omdat het make-upkwasten zijn die je op je gezicht gebruikt. Zo voorkom je dat bacteriën zich opstapelen. Kwasten die je gebruikt voor oogschaduw en eyeliner reinig je best twee keer maand.

Eerst en vooral is het belangrijk om je kwasten te wassen omwille van hygiënische redenen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je tools langer hun kwaliteit behouden en ze je een mooier eindresultaat bezorgen. Als je make-upkwasten vuil zijn, zal het moeilijker zijn om een egaal effect te bekomen. Je borstels wassen doe je met lauw water en een milde zeep zoals bijvoorbeeld babyshampoo. Als je wil, kan je natuurlijk ook een brush cleanser aanschaffen.

Wat is de juiste manier om je kwasten te reinigen?

Eerst en vooral maak je je kwasten nat en dit doe je met behulp van lauwwarm water. Vul een kommetje met water en voeg een druppeltje babyshampoo toe. Vervolgens ga je voorzichtig met je kwast heen en weer bewegen. Spoel je kwast nadien nog een keertje uit en knijp zachtjes het overtollige water uit de haartjes. Laat je borstel nu goed drogen en zorg ervoor dat alle haren mooi gladgestreken zijn.

Wanneer moet je make-upborstels en sponzen vervangen?

Als je geïnvesteerd hebt in een kwalitatieve make-upspons zoals bijvoorbeeld een Beautyblender dan kan je deze drie tot vier maanden gebruiken. Let er wel op dat je je spons ook wekelijks moet reinigen. Op vlak van borstels is het belangrijk om naar de haartjes te kijken. Verliest je kwast haartjes, hebben ze hun vorm verloren of staan ze letterlijk alle kanten uit? Dan is je make-upkwast wellicht aan vervanging toe.

Lees ook: