Home FASHION & BEAUTY Fashion OPGEPAST: Test Aankoop ontmaskerde 800 (!) valse webshops

OPGEPAST: Test Aankoop ontmaskerde 800 (!) valse webshops

Zeker met de solden in aantocht: laat je niet verleiden door te hoge kortingen!

Summer Beach Holiday Online Shopping Concept; Shutterstock ID 461355724

Nu de solden binnen enkele dagen van start gaan, steekt onze bankkaart niet meer al te ver weg. Wij houden er namelijk van om online koopjes te doen, maar dit is helaas niet altijd zonder gevaar. Bij Test Aankoop hebben ze namelijk 800 webshops gevonden waar je maar beter niets kan bestellen.

Als we shoppen in de solden zijn we soms zo onder de indruk van alle kortingen dat we niet meer zo aandachtig zijn op welke webshop we precies iets bestellen. Toch is het belangrijk om je aandacht er steeds goed bij te houden als je ergens anders dan bijvoorbeeld bij Zalando of Asos iets koopt.

Er zijn op het wereldwijde web namelijk ontzettend veel webshops die niet zijn wat ze beweren. Zo heeft Test Aankoop maar liefst 800 valse adressen opgespoord. Vervolgens hebben ze FOD Economie en DNS Belgium ingeschakeld om deze offline te halen.

Hoe gaan ze te werk?

Internetcriminelen kopen een bestaande domeinnaam op waarvan de registratie verlopen is. Vervolgens vormen ze deze om tot een webshop waar ze kledij, schoenen of accessoires aan (te) hoge kortingen aanbieden. Ze willen zo veel mogelijk mensen iets laten kopen, maar wie in hun val trapt, loopt het risico om niets te ontvangen. Het kan bovendien nog erger, want je riskeert ook een geplunderde bankrekening.

Hoe herkennen?

Als consument kan je oplichters te slim af zijn door op bepaalde punten te letten. Zo hebben malafide webshops vaak een vreemde URL en een algemeen logo. Ook door taalfouten, te hoge kortingen en onduidelijke retourvoorwaarden kan je wanpraktijken ontdekken. Last but not least staan er ook vaak nergens contactgegevens vermeld.

Je kan ze dus makkelijk opzoeken via zoekmachines of advertenties op sociale media. Bij Test Aankoop hebben ze er op deze manier meer dan 800 ontdekt. Een goed begin, maar dit is slechts het topje van de ijsberg. Wereldwijd zijn er ruw geschat namelijk zo’n 700.000 valse webshops. Opletten geblazen, dus!

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.