Home FASHION & BEAUTY Beauty DIY BEAUTY: redactrice Elisabeth test zeven Pinterestrecepten uit

DIY BEAUTY: redactrice Elisabeth test zeven Pinterestrecepten uit

Een avocadomasker voor glanzend haar of een lipscrub met aardbei?

DIY Beauty
© Joost Govers voor Flair

Je weet exact wat je smeert en het is eigenlijk best leuk om te doen: DIY-cosmetica. Redactrice Elisabeth ging snuffelen op Pinterest en maakte zelf zeven uitstekende beautyproducten.

1 / 7
Lipscrub met aardbei
Avocadomasker voor glanzend haar
Koffiescrub voor het lichaam
Bodybutter met amandelolie
Yoghurtmasker voor meer glow
Katoenstrips tegen zwarte puntjes
Anti-ageingcrème met sheaboter
Lipscrub met aardbei
Lipscrub met aardbei

Dit heb je nodig: olijfolie • honing • witte suiker • een aardbei. Bereidingstijd: 5 minuten.

Mix 2 eetlepels olijfolie,  1 ­koffielepel honing en  2 koffielepels suiker. ­Pureer  1 aardbei en voeg die bij het mengsel.

Wat vindt beautyredactrice Elisabeth ervan?

‘Prima! Dit scrubje werkt net zo goed als een product uit de winkel. Het smaakt zelfs lekker (lang leve aardbei met suiker) en voelt fris aan op mijn lippen. Na gebruik zijn mijn lippen gladder en mooi rood. Maar ik ontdek meteen ook twee nadelen van zelf­gemaakte cosmetica: 1. Hoe duur zijn aardbeien in de winter? Ik betaalde zes euro voor een doosje. 2. De houdbaarheid. Wie scrubt er elke dag zijn lippen? Ik niet! Na een paar ­dagen moet mijn brouwsel de vuilbak in. Zonde.’

Avocadomasker voor glanzend haar
Avocadomasker voor glanzend haar

Dit heb je nodig: een avocado • honing • kokosolie. Bereidingstijd: 10 minuten.

Schil de avocado en gooi hem in de blender. Voeg 1 eetlepel honing en 1 eetlepel kokosolie toe. Mix de 3 ingrediënten tot een papje.

Wat vindt beautyredactrice Elisabeth ervan?

‘Ik moet toegeven dat ik toch een beetje bang ben om honing op mijn haar te smeren. Ik had ooit een klasgenoot die het spannend vond om alles wat een beetje plakte in zijn haar te smeren (in de hoop ooit budgetvriendelijke dreadlocks te kweken) en in mijn herinnering staat honing (naast cola en kauwgom) ook ergens op dat lijstje. Ik breng het masker (met toegeknepen ogen) aan op mijn haar, laat het een kwartiertje intrekken en spoel het weer uit. Opluchting alom, want dat gaat verbazingwekkend vlot. Na het masker was ik mijn haar met shampoo. Na het drogen zie ik inderdaad een verschil. Mijn haar is niet zo volumineus als gewoonlijk (ik mag het volgende keer niet op de haarwortels ­aanbrengen), maar het glanst wel! ­Missie geslaagd.’

Koffiescrub voor het lichaam
Koffiescrub voor het lichaam

Dit heb je nodig: gemalen koffie • bruine suiker • kokosolie. Bereidingstijd: 3 minuten.

Mix 1 kopje gemalen koffie met  3 eetlepels bruine suiker. Voeg nu  2 eetlepels kokosolie toe en meng de 3 ingrediënten door elkaar.

Wat vindt beautyredactrice Elisabeth ervan?

‘Cafeïne gaat cellulitis tegen en zorgt voor een strakkere huid. De suiker doet dienst als scrub, terwijl de kokosolie de huid voedt en verzorgt. Het mengsel ruikt best lekker (als je van een exotische kokosgeur houdt, tenminste) Ik breng het smeersel onder de douche aan, net voor ik het water laat stromen. Ik merk dat ik zuinig moet zijn met wat ik smeer. Ik kom nét toe. De meest hulpbehoevende zones (lees: mijn bovenarmen en bovenbenen) smeer ik eerst in. Ik ­masseer de scrub over mijn lichaam met stevige draaiende bewegingen. Dit werkt! Na het douchen voel ik een ­duidelijk verschil. Meer nog, ik beslis meteen dat ik dit recept vaker zal bereiden. Deze scrub voelt namelijk veel smeuïger aan dan de scrubs die ik al probeerde uit de winkel. Toppertje!’

Bodybutter met amandelolie
Bodybutter met amandelolie

Dit heb je nodig: sheaboter • kokosolie • amandelolie. Bereidingstijd: 5 minuten.

Meng 4 eetlepels sheaboter met 2 eetlepels kokosolie en  1 eetlepel amandelolie in een blender tot je een smeuïge emulsie krijgt.

Wat vindt beautyredactrice Elisabeth ervan?

‘Een dreamteam! Ik breng de boter alleen ’s avonds aan (wegens te vet voor overdag). Hij ruikt erg lekker en mijn huid heeft er, zeker in deze tijd van het jaar, baat bij. Een must try!

Yoghurtmasker voor meer glow
Yoghurtmasker voor meer glow

Dit heb je nodig: (heet) water • havermout • volle ­yoghurt • honing • een ei. Bereidingstijd: 10 minuten.

Neem een kopje en vul het voor de helft met heet water en 1/3 met ­havermout. Laat 3 minuten ­opzwellen en voeg 2 eetlepels ­yoghurt, 2 eetlepels honing en  1 eiwit toe. Breng het aan op je gezicht en laat 15 minuten inwerken.

Wat vindt beautyredactrice Elisabeth ervan?

‘Het masker – aka grijze brei met brokken – bestemd voor mijn gezicht hecht zich allesbehalve makkelijk op mijn huid. Mijn badkamer is ­bezaaid met brokken havermout die van mijn gezicht gegleden zijn. In een poging om de zwaartekracht te slim af te zijn, breng ik het goedje al zittend aan, mijn gezicht naar boven gericht. Dat lukt redelijk. Zodra de brokjes opdrogen, blijven ze beter hangen. Na 15 minuten haal ik het masker met water van mijn gezicht. Niet slim, zo blijkt, want de brei verstopt de afloop. Zucht. On a positive note: mijn huid ziet er opgefrist uit. Ik heb een mooie blos op mijn wangen. Of dat van de ­ontgiftende eigenschappen van de haver is of van mijn gevecht met de krachten der natuur, laat ik in het midden.’

Katoenstrips tegen zwarte puntjes
Katoenstrips tegen zwarte puntjes

Dit heb je nodig: melk • honing • reepjes katoen. Bereidingstijd: 5 minuten.

Meng 1 eetlepel melk en 2 eet­lepels honing in een potje en zet het 20 seconden in de microgolfoven. Drenk je katoenstrips (geknipt uit bijvoorbeeld een oud T-shirt met fijne textuur) in de substantie en leg ze op je neus.

Wat vindt beautyredactrice Elisabeth ervan?

‘Het duurt eventjes (drie kwartier!) vooraleer de katoenstrip is opgedroogd. De geur van opgewarmde melk zo dicht bij je neus is niet alles. Ik krijg het gevoel dat alles plakt in mijn badkamer, behalve de strip op mijn neus. Na drie kwartier – de strip is nog altijd niet helemaal ingedroogd – verwijder ik hem zachtjes van mijn neus. Hmm, ik voel een beetje weerstand, maar het effect is lang niet zo spectaculair als bij de neusstrips van bijvoorbeeld Nivea. Het velletje op mijn neus voelt behoorlijk zacht aan. Hier en daar zie ik iets wat lijkt op een verwijderde mee-eter.’

Anti-ageingcrème met sheaboter
Anti-ageingcrème met sheaboter

Dit heb je nodig: pannetje water • amandelolie • kokos­olie • bijenwas • sheaboter • vitamine E-­olie. Bereidingstijd: 30 minuten.

Breng het water au bain-marie aan de kook en voeg in het kleine pan­netje 50 ml amandelolie, 2 eetlepels kokosolie, 2 eetlepels bijenwas,  1 eetlepel sheaboter en een halve koffielepel vitamine E toe. Goed roeren tot je een lopende massa krijgt. Giet het brouwsel in een potje en laat op kamertemperatuur stollen.

Wat vindt beautyredactrice Elisabeth ervan?

‘Dit is duidelijk een recept voor gevorderden. Ik kan nog net bedenken waar ik amandelolie vandaan moet halen, maar bijenwas, sheaboter en vitamine E-olie vergen toch wat zoekwerk. Uiteindelijk lukt het me om alles online te bestellen. De sheaboter, amandelolie en vitamine E-olie komen allemaal van Holland & Barrett. Naar de bijenwas moet ik wat langer zoeken, maar uiteindelijk vind ik bijenwaskorrels “van cosmetische kwaliteit” bij Sebio. Omdat ik deze ingrediënten niet in huis had, ben ik intussen € 39,18 kwijt! Het “koken” gaat vrij vlot. De crème krijgt een stevige, maar aangename textuur. En hij voelt erg fijn op mijn huid. Bovendien krijg ik er geen puistjes van. Een duur en ­arbeidsintensief product, maar wel de moeite. Als ik de crème op een koele plaats bewaar, zou de anti-ageingcrème drie maanden goed ­moeten blijven.’

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.