Home FASHION & BEAUTY Fashion Catwalk-It-Yourself: perfectie is uit, deconstructie is in

Catwalk-It-Yourself: perfectie is uit, deconstructie is in

Draag je kleding in stukjes en beetjes.

perfectie
Joppe De Campeneere

Alsof je een of meerdere stukken uit elkaar haalt en weer aan elkaar zet, zo kan je de deconstruction-trend het best omschrijven. Ontwerpers gebruiken het maar al te graag om klassieke items nieuw leven in te blazen en te herinterpreteren.

Deconstructie als modetrend bestaat al een tijdje, maar de laatste seizoenen is die steeds prominenter aanwezig. De uitwerking kan veelzijdig zijn: variaties kunnen gaan van gaten in T-shirts (zoals Kanye Wests Yeezy) tot volledig uit elkaar gehaalde kledingstukken met rafelranden (zoals in de trui die ik op de foto’s draag, van Hannah Jenkins H&M-collectie vorig jaar).

Schoonheid in imperfectie

Dit seizoen was het vooral memorabel om te zien hoe klassiekere merken zoals Burberry of Diane von Furstenberg ook op de deconstructietrein sprongen. Een wollen trui die volledig overhoop gegooid is of een wrap dress waarin verschillende materialen zijn verwerkt, het zijn maar een paar manieren waarop merken proberen te vernieuwen en mee te zijn met de tijd. De deconstructietrend kunnen we kaderen in het idee dat we afstappen van perfectie, zoals bijvoorbeeld cultmerk Vetements dat doet. De schoonheid zit ‘m niet in tot in de puntjes afgewerkte couturestukken, maar juist in dat onafgewerkte, dat ruige, die je ne sais quoi die zo belangrijk is geworden. Maar vergis je niet: er kruipt vaak evenveel techniek en oog voor detail in het deconstrueren en opnieuw samenstellen van een stuk als in het ontwerpen van een sexy mini-jurk.

De deconstruction-trend is door zijn ruige, urban look gigantisch populair bij de streetstyle- en paparazzi-darlings van deze wereld. Rihanna en Bella Hadid zijn maar twee van de ronkende namen die voortdurend in zo’n edgy outfit gespot worden.

A post shared by badgalriri (@badgalriri) on

Niet gelogen: deconstructed stukken kunnen er nogal intens uitzien. Het voordeel daarvan is dat je met weinig moeite een interessante outfit uit je kast kan toveren: met een statementstuk heb je voldoende om van je outfit een #look te maken. Of je nu gaat voor simpel gerafelde randen of een volledig nieuw samengestelde trui, met de deconstructietrend ben jij sowieso de coolste persoon op de bouwwerf!

Tekst: Joppe De Campeneere

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.