Home FASHION & BEAUTY Beauty AHA: dit betekenen die witte vlekken op je nagels (en zo kom...

AHA: dit betekenen die witte vlekken op je nagels (en zo kom je er vanaf)

Nee, die witte vlekjes zijn geen gevolg van een gebrek aan calcium of zink.

Of je nu van kleurrijke nail-art houdt of een elegante, neutrale manicure à la Queen Elizabeth, iedereen wil graag sterke en gezonde nagels. Een vaak voorkomend probleem zijn echter de witte vlekken die af en toe de kop opsteken (en je manicure verpesten). Maar wat betekenen ze? En vooral: wat doe je eraan? OPI-ambassadrice Jenni Draper weet raad.

Wat veroorzaakt die witte vlekken op je nagels?

Nee, die witte vlekjes zijn geen gevolg van een gebrek aan calcium of zink, zoals je misschien dacht. Ze worden veroorzaakt door schade aan de nagel.

Eerst een korte les anatomie. De nagelplaat (de zichtbare bovenkant) bestaat uit 3 lagen:

  • De hoornlaag: de bovenste laag die bij uitdroging loskomt. Ook wel splijtende nagels genoemd;
  • De keratinelaag: deze neemt alle voedingsstoffen op en houdt vocht en vet vast;
  • De epitheellaag: de bevestigingslaag van de nagelwal. Deze bevindt zich aan de zijkant van de nagelplaat.

‘Wanneer je je voet tegen het bed stoot of met je vingers tussen de deur zit, komt er lucht tussen de verschillende lagen te zitten. Hierdoor ontstaat een luchtbel, die er na een tijdje weer uitgroeit’, legt Jenni Draper, ambassadrice van nagellaklabel OPI, uit.

Een andere oorzaak voor witte vlekken kan uitdroging van de nagel zijn. ‘Dat komt vooral voor bij mensen die vaak nagellak dragen of een gelmanicure verkiezen.’

Kan je de vlekken wegvijlen of –buffen?

Dat kan, maar Draper raadt aan voorzichtig te zijn met overdreven buffen ‘omdat het op lange termijn problemen kan veroorzaken’.

Als de schade diep in je nagelplaat zit, zal je te veel lagen moeten buffen om de witte vlekken weg te werken, waardoor je je nagel alleen maar verzwakt.

Bestaan er producten om de vlekken mee weg te werken?

Als je vlekken ontstaan zijn door schade aan de nagel, moet je gewoon wachten tot de luchtbel er uitgroeit. ‘Wanneer nagellak of gel de oorzaak is, kan je voorzichtig proberen te buffen en je nagels verzorgen met nagelriemolie‘, aldus Draper.

Volgens de ambassadrice is nagelriemolie trouwens de beste manier om witte vlekken te voorkomen, omdat het de nagels hydrateert en versterkt. Ook een hydraterende basecoat is een must wanneer je je nagels lakt.

Welke voedingsmiddelen kan je eten om je nagels te versterken?

Witte vlekken zijn zeker niet gelinkt aan je voedingspatroon, maar je kan wel je nagels versterken door proteïnerijk voedsel te eten zoals vis, noten, zaden en bonen.

Lees ook: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.