Home FASHION & BEAUTY Beauty AHA: daarom hebben sommige mensen sproeten, en andere niet

AHA: daarom hebben sommige mensen sproeten, en andere niet

2019 is het jaar van de sproetjes!

© Getty

Wie ze heeft, laat ze zien. Wie ze niet heeft, tovert ze tevoorschijn. 2019 is namelijk het jaar van de sproetjes. Maar wat zijn die kleine bruine vlekjes op je gezicht eigenlijk? En waarom heeft de ene ze wel en de andere niet?

Sproeten bestaan uit melanine, een pigment dat ervoor zorgt dat onze huid een kleurtje krijgt. Heb je sproetjes, dan is die melanine niet zo goed verdeeld over je huid en krijg je dus kleine groeperingen of gepigmenteerde vlekjes. Maar die vlekjes hebben ook nut. Melanine heeft namelijk een beschermende eigenschap, want het vangt een deel van het zonlicht op. Hoe langer we in de zon zitten, hoe meer melanine ons lichaam ter bescherming aanmaakt en hoe bruiner we dus worden.

SPF, please!

Sproeten zijn pigmentvlekken die ontstaan door de zon, maar ze zijn goedaardig en vaak genetisch bepaald. Hoewel sproetjes over het algemeen onschuldig zijn, zijn ze wel een teken dat je huid in contact is gekomen met zonlicht. Ze vallen dus meer op tijdens de zomermaanden en kunnen zelfs onzichtbaar worden tijdens de winter. Hoe meer je in de zon komt, hoe meer je sproetjes zullen opvallen. Maar let er wel mee op, want snoetjes met sproetjes hebben over het algemeen een lichter huidtype en zijn bijgevolg gevoeliger voor uv-stralen. Zonnebescherming met minstens SPF 30 – en nog liever SPF 50 – smeren is een must.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.