Home Deco COOL: IKEA kondigt maar liefst 8 nieuwe collabs aan met onder meer...

COOL: IKEA kondigt maar liefst 8 nieuwe collabs aan met onder meer Adidas, Lego én een modeontwerper

De Zweedse woonketen verwacht dat de nieuwe collecties in de loop van 2019 en 2020 verkrijgbaar zullen zijn.

ikea

IKEA slaat de handen in elkaar met maar liefst 8 bedrijven en ontwerpers waaronder sportlabel Adidas, speelgoedfabrikant Lego en de Amerikaanse modeontwerper Virgil Abloh. Het nieuws werd zonet bekendgemaakt op de Democratic Design Days in het Zweedse Älmhult. De Zweedse woonketen verwacht dat de nieuwe collecties in de loop van 2019 en 2020 verkrijgbaar zullen zijn.

1 / 9
IKEA x Adidas
IKEA x Lego
IKEA x Virgil Abloh: MARKERAD
IKEA x Sonos: SYMFONISK
IKEA x Mars Desert Research Station: RUMTID
IKEA x Little Sun & Olafur Eliasson
IKEA x Stefan Diez
IKEA x Adidas
IKEA x Adidas

Adidas is de grootste fabrikant van sportkleding van Europa en zal met de designers van IKEA samen zitten om kennis, inzichten en ideeën uit te wisselen om thuis sporten makkelijker te maken.

‘Thuis is waar we levenslange gewoontes creëren’, zegt Marcus Engman, Head of Design bij de Zweedse woonketen. ‘Door de samenwerking met Adidas willen we begrijpen wat welzijn betekent voor verschillende mensen en welke rol hun leefruimtes hierin spelen. Zo kunnen we een betere thuis creëren die actievere gewoontes mogelijk maakt.’

IKEA x Lego
IKEA x Lego

Speelgoedfabrikant Lego zet zich in voor de ontwikkeling van kinderen en wil de bouwers van morgen inspireren en ontwikkelen door creatief te spelen en te leren. Ook voor IKEA is spelen naar eigen zeggen belangrijk, ‘want het laat ons creatief zijn, onderzoeken, experimenteren, dromen en ontdekken‘.

Daarom bundelen IKEA en Lego de krachten om meer spel aan te moedigen. ‘Mensen samen brengen door spel en meer spel aanmoedigen zijn twee aspecten die zowel voor ons als voor Lego essentieel zijn op basis van onze visies, missies en waarden. Dat is waarom we willen onderzoeken wat er kan gebeuren als we samenwerken en meer mensen laten spelen’, meent Fredrika Inger, Business Area Manager voor kinderen bij IKEA.

IKEA x Virgil Abloh: MARKERAD
IKEA x Virgil Abloh: MARKERAD

De Amerikaanse designer Virgil Abloh, hier op de foto met Kourtney en Kim Kardashian, zal volgens het persbericht ‘een verzameling must-haves’ creëren ‘die je volledig jezelf laten zijn’.

‘Het zijn items om te zitten, slapen, werken en spullen in op te bergen, maar functie is slechts een deel van de grootsheid van deze collectie. Het zijn vooral statementstukken, die de uitdaging met tradities aangaan’, luidt het.

IKEA x Sonos: SYMFONISK
IKEA x Sonos: SYMFONISK

Wat krijg je als je grote kennis van woninginrichting combineert met gedegen vakmanschap? Het antwoord is SYMFONISK – een geheel nieuw geluidsassortiment dat het begin markeert van een langdurige samenwerking tussen Sonos en IKEA.

Het Amerikaanse elektronicabedrijf, dat bekend staat als expert op het gebied van draadloze geluidstechnologie, bleek de perfecte partner te zijn. Het doel? Ruimte besparen, draden verwijderen, rommel onzichtbaar maken en geluid en muziek op een mooiere manier in huis brengen.

Foto via @sonos
IKEA x Mars Desert Research Station: RUMTID
IKEA x Mars Desert Research Station: RUMTID

Bij IKEA neemt men het begrip ‘ruimte’ erg serieus. Zo serieus zelfs dat de Zweedse keten vorig jaar een team naar het Mars Desert Research Station in Utah stuurde. In een ruimteschip leef je op een kleine oppervlakte, IKEA kan daarvan leren omdat ook op aarde steeds meer mensen kleiner wonen.

Het doel is daarom om de toekomstige behoeften van het leven in een stedelijke, kleine ruimte te verkennen. De eerste resultaten van die inspanning zullen in 2020 gelanceerd worden en omvatten geweldige ideeën zoals een volledig nieuw lichtgewicht materiaal en luchtzuiveraars. De RUMTID-collectie, die is opgedeeld in vier kleinere onderdelen, is geïnspireerd op de uitersten van het ruimtegebruik.

IKEA x Little Sun & Olafur Eliasson
IKEA x Little Sun & Olafur Eliasson

Olafur Eliasson is een Deense kunstenaar die bekend staat om zijn grootschalige installaties met elementaire materialen zoals licht, water en luchttemperatuur.

Little Sun is het bedrijf dat hij samen met ingenieur Fredrik Ottesen oprichtte. Hij produceert zonne-energieproducten in een sociaal bedrijfsmodel waar gemeenschappen zonder elektriciteit van profiteren.

IKEA x Stefan Diez
IKEA x Stefan Diez

IKEA zegt benieuwd te zijn naar de toekomst van werk. ‘We willen werk(plekken) duurzaam benaderen door structuren op te zetten die gebouwd zijn voor verandering’, leest het persbericht. Daarom zien ze zich bij IKEA als proefkonijn en gebruiken ze hun eigen werkruimte in Älmhult om uit te zoeken hoe ze dit moeten aanpakken.

Dit doen ze in samenwerking met de Duitse ontwerper Stefan Diez die heel wat ervaring heeft met het inrichten van creatieve werkplekken. IKEA gelooft dat de oplossingen ergens tussen meubilair en architectuur moeten worden gevonden – iets dat flexibel genoeg is om aan te passen aan nieuwe situaties, terwijl het tegelijkertijd stabiel en duurzaam genoeg is om met al die veranderingen om te gaan.

Nog meer deco: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.