Home Deco 3 vragen die je jezelf moet stellen voor je een plant koopt

3 vragen die je jezelf moet stellen voor je een plant koopt

Denk ook eens outside the box. Heb je bijvoorbeeld al eens aan je badkamer gedacht?

Planten zijn niet alleen heel hip, ze zijn ook goed voor je gezondheid (zuurstof!). Van ons mag de groene hype dus nog wel even duren. Lucht, natuur en altijd een beetje vakantiegevoel (die cactus!) in huis.

Wat is de stijl van de ruimte?

Voor je naar het tuincentrum trekt, moet je goed nadenken waar in huis je planten nodig hebt. Heb je een grote, vrij lege ruimte? Dan kan je een groepje grote planten bij elkaar zetten en een soort mini-jungle creëren in één bepaalde hoek. Heeft je kamer een overheersende stijl? Ga dan voor kleine planten als accent, maar laat het groen niet overheersen.

Waar wil je ze zetten?

* Niet veel ruimte? Maak met een paar varens of opvallende luchtplanten een blikvanger van je boekenkast.

* Denk ook eens outside the box, ofte verder dan je boekenkast of plank: airplanten aan je bed, een kleine cactus op je nachtkastje of een plantje hier of daar op bijvoorbeeld een barkarretje of zelfs op een plateau op de grond.

* Al eens aan je badkamer gedacht? Je badkamer heeft het perfecte klimaat voor tropische planten door de hoge luchtvochtigheid.

* Vensterbanken zijn ideaal om planten van verschillende grootte te groeperen. Ook leuk: hang een macraméhanger voor het raam. Helemaal seventies en makkelijk te maken, en nog makkelijker te kopen.

* Op een ladder kan je planten perfect uitstallen. Combineer alle maten en soorten. Zet grote planten bovenop en kleine cactussen en vetplanten onderaan.

* Let ook op licht en temperatuur. Niet alle planten kunnen overal overleven. Heb je ramen op het noorden? Da’s  ideaal voor planten die weinig zonlicht nodig hebben en van een koele ruimte houden zoals klimop of vrouwentongen. Een ruimte op het oosten of westen doet het goed met een plant die wel wat licht kan verdragen, maar ook wel van een beetje schaduw houdt zoals een pannenkoekenplant. In de zomer kies je voor een kamer op het westen wel beter voor fittonia of haworthia, omdat het er dan te warm kan worden overdag. Ramen op het zuiden zijn ideaal voor zonnekinderen als aloë en cactussen.

Wil je er veel werk insteken of juist niet?

Welke planten je kiest, hangt ook af van de hoeveelheid werk die je erin wil steken. Als beginner kies je best voor makkelijke planten die niet al te veel werk vragen en redelijk geprijsd zijn. Vetplanten zijn ideaal, want ze vragen weinig verzorging, zijn gemakkelijk te vermeerderen en geschikt voor de meeste huizen. Ze staan het liefst op de vensterbank, waar ze het meeste licht krijgen.

Ik wil…

Een snelle groeier: monstera deliciosa of gatenplant. Een monstera van 30 cm is niet duur. Binnen de drie maanden heb je een grote plant met mooie bladeren.

Ideale voor in je macraméhanger: epipremnum aureum, ideaal om mee te beginnen, want ze vragen weinig verzorging en krijgen geregeld nieuwe blaadjes.

Onverwoestbaar wanneer je niets in leven kan houden: klimop is ijzersterk en laat zien wanneer hij water nodig heeft, omdat zijn blaadjes dan zacht en slap worden.

Klaar voor íéts moeilijker: de graslelie heeft eens per week van onderaf water nodig en moet af en toe worden besproeid. Ze vormen snel uitlopers aan het uiteinde van hun bladeren die je gemakkelijk kan stekken. Voor je het weet, heb je talloze stekjes die je aan familie en vrienden kan geven, like the green queen you are.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.