Home Columns ‘”Preuts” en “onzeker” omdat je niet voor duizenden kijkers in je blootje...

‘”Preuts” en “onzeker” omdat je niet voor duizenden kijkers in je blootje wil? Nou, nee.’

In de eerste aflevering van 'Big Brother' werd bijna verontwaardigd gereageerd op het douchegedrag van de vrouwelijke bewoners.

Er waren een paar dingen die de wenkbrauwen deden fronsen in de eerste aflevering van ‘Big Brother’. Kandidaat Theo bijvoorbeeld, maar aan hem waag ik me niet. Nog niet. Minstens even vreemd was de nabespreking over de terughoudendheid die vooral de vrouwelijke bewoners toonden tegenover de douches in het huis. De presentatoren bestempelden hen terstond als preuts, seksuologe Lotte Vanwezemael had het over onzekerheid. Wat een hoop gezever.

Velen herinneren zich nog Betty, de meest legendarische ‘Big Brother’-kandidate die anno 2000 met terechte trots meermaals haar mooie boezem aan Vlaanderen toonde. Een jaar later deed ze dat over op de cover van Playboy. Moet kunnen, daarover bestaat geen twijfel. Maandagavond werd snel duidelijk dat er geen nieuwe Betty in het ‘Big Brother 2021’-huis zit. Niet alleen omdat er geen siliconen te bespeuren waren en geen komisch lachje te horen was, maar ook omdat de vrouwen onmiddellijk aangaven zich enkel figuurlijk te willen blootgeven voor de kijker. Dat was af te leiden uit gesprekken in de badkamer.

Liese, de 28-jarige Limburgse die als tweede in het huis aankwam, kon haar ogen amper geloven toen ze de douchecabines zag. Er is dan ook weinig cabine aan. De bewoners moeten het stellen met vier douches gescheiden door erg lage tussenschotjes en klapdeuren die de cruciale plekken net of net niet beschermen van nieuwsgierige ogen, zowel van medebewoners als van binnenkijkers. Wanneer bleek dat er boven de douches ook camera’s hangen, was het hek van de dam. De vrouwen bestudeerden de camerahoeken en bespraken tactieken om zich ongezien te douchen. Met badpak eventueel? Het zou zeker niet de eerste keer zijn in het ‘Big Brother’-huis. In de eerste reeks kreeg Betty de stempel van seksbom onder meer omdat ze de eerste en enige vrouw was die zónder zwemgerief in de douche kroop.

Ik vermoed niet dat Liese zich zorgen maakt om wat sinaasappelhuid of een vetkwabbetje aan haar buik. Wel om welke al dan niet ongewenste ogen haar zullen zien.

Vanuit de studio evalueerden Geraldine Kemper en Peter Van de Veire het douchefragment met seksuologe Lotte Vanwezemael, ook gekend als Seksuolotte. De presentatoren verbaasden zich lustig over de preutsheid die de vrouwtjes anno 2021 nog vertoonden. Ze wisten toch dat ze in een huis met zero privacy zouden zitten? Het hoongelach van de MNM-presentator klonk ironisch in de oren. Lotte dacht dan weer een simpele verklaring gevonden te hebben: de vrouwen zijn onzeker over hun lichaam en staan daarom liever niet met hun zwembandjes te zwaaien voor het alziend oog van Big Brother. Vrouwen en hun complexen, nietwaar.

Nu wil ik de expertise van Vanwezemael niet in twijfel trekken, maar veel korter door de bocht kan het niet. Naast je lichaamsbeeld bepaalt ook je opvoeding hoe je tegenover naaktheid staat. Bovendien gaat het hier niet over een douche met je vriendinnen na de voetbaltraining, maar over een tv-programma. Als seksuologe had Vanwezemael kunnen opmerken dat het toch vooral de vrouwen zijn die liever niet naakt voor duizenden kijkers en 24/7 livestreamers – bij wie ik me amper een beeld durf vormen – verschijnen. Ze had dit kunnen linken aan het feit dat het vrouwelijk lichaam nog steeds geseksualiseerd en geobjectiveerd wordt. Dat het vrouwelijk lichaam vaak het onderwerp is van meedogenloze commentaar, meer nog dan het mannelijke en zeker in tijden van social media en frustrerende verveling. En dat vrouwen die zich zonder schroom blootgeven ook nu nog steeds een stempel krijgen, hoe idioot dat ook is. Dat je die stempel niet snel kwijtspeelt, kan Betty je wel vertellen.

Ik vermoed dan ook niet dat Liese zich zorgen maakt om wat sinaasappelhuid of om een vetkwabbetje aan haar buik. Wel om welke al dan niet ongewenste ogen haar zullen zien, hoe erop gereageerd wordt en wat er met de beelden gebeurt. Een vrouw die haar lichaam beschermt is eerder voorzichtig dan preuts en onzeker. Het is alleen spijtig dat we voorzichtig moeten zijn.

Lees ook: