Home Columns OPINIE: ‘Ik ben 31, heb geen kinderen én geen trouwring rond mijn...

OPINIE: ‘Ik ben 31, heb geen kinderen én geen trouwring rond mijn vinger en da’s dik oké!’

'Velen associëren die enge 3 die vooraan mijn leeftijd staat met witte kanten jurken en kinderwagens. Not for me.'

Je twintigerjaren zijn er om te feesten, terwijl je in je dertigerjaren moet trouwen en kindjes krijgen. Het zit er bij velen ingebakken zoals ‘eet je bord leeg’ en ‘spreek altijd met twee woorden’. Redactrice Herlinde is 31. Ze is niet getrouwd en ze heeft nog geen kleine spruiten rondlopen in haar huis. Toch is ze volkomen gelukkig.

We vallen allang niet meer achterover als een vrouw aan het hoofd staat van een groot bedrijf of als we een mannelijke ‘vroedvrouw’ tegenkomen in het ziekenhuis. We leven namelijk in de 21ste eeuw, de eeuw waarin stereotypen en rollenpatronen helemaal aan diggelen geslagen worden. Halleluja! Toch blijven bepaalde onderwerpen, ondanks de ondertussen vergevorderde emancipatie van de vrouw en de ‘girl power’ die overal van de daken wordt geschreeuwd – en occasioneel zelfs getatoeëerd wordt op onze vrije lijven – vastgeroest in onze maatschappelijke denkpatronen. Ik word het vaakst geconfronteerd met de starre verwachtingen rond trouwen en kinderen krijgen, volgens velen dé twee grootste stappen in iemands leven.

Ik ben 31, al voel ik me nog steeds 24, en ik heb vaak het gevoel dat mensen denken dat ik niet vooruitga in mijn leven. Ik ben nog steeds de vrolijke spring-in-‘t-veld die graag naar festivals gaat en danst like nobody’s watching, die liever nog een dessertje naar binnen werkt in plaats van haar bord vol groentjes leeg te eten en die tranen met tuiten huilt tijdens het bekijken van de meligste tienerfilms vol high school drama. Ik voel me daar persoonlijk heel comfortabel bij, maar velen associëren die enge 3 die vooraan mijn leeftijd staat met witte kanten jurken en kinderwagens. Not for me.

Logische stap?

Ben ik dan niet gelukkig met mijn partner? O jawel! Ik heb er eentje te pakken gekregen uit de duizend, wat zeg ik? Miljoenen! Zo het type man waarvan ik dacht dat hij té mooi was om tegelijk ook nog eens lief te zijn. Al heb ik serieus mogen zoeken in de off- én onlinewereld om mijn juiste match te vinden. Moest hij dit lezen, zou hij zeggen dat ik weer te veel veren in zijn gat aan het steken ben, maar ik wilde een punt maken, namelijk: ik ben perfect gelukkig in mijn relatie.

Alsof je als koppel alleen maar bestaansrecht hebt als je een veel te duur feest geeft en je vervolgens voortplant.

Dat zorgt er natuurlijk voor dat ik vaak – héél vaak – de vraag krijg: wanneer gaan jullie trouwen en wanneer beginnen jullie aan kindjes? Een groot deel van mijn vrienden bewandelt dat pad al, dus is het blijkbaar logisch dat het nu onze beurt is. Alsof je als koppel alleen maar bestaansrecht hebt als je een veel te duur feest geeft en je vervolgens voortplant. Oké, als niemand nog kindjes wil maken, dán hebben we effectief een probleem. Maar er zijn genoeg mensen die hun biologische klok wel voelen tikken, dus laat hen maar zorgen voor de wezentjes die later op hun beurt voor ons pensioen zullen zorgen. 😉

Sociale druk

Ik sluit niet volledig uit dat ik binnen enkele jaren toch vrolijk met een dikke buik rondloop. En het kan heel goed zijn dat mijn vriend in de (niet zo) nabije toekomst toch op zijn knie gaat zitten om me vervolgens zijn verloofde te noemen. Maar dat is mijn, zijn en onze keuze! Niet die van andermans verwachtingen of van sociale druk. Ik heb op een doordeweekse dag al zo’n negen ringen rond mijn vingers zitten, dus die ene erbij gaat mij niet plots de gelukkigste vrouw ter wereld maken. En ik kan gerust de pamper verversen van de kindjes van mijn vriendinnen – oké, dat kan ik eigenlijk (nog) niet – of een hele namiddag verstoppertje met hen spelen, maar dat wil niet zeggen dat ik daar op dit moment een dagelijkse bezigheid van wil maken.

Je geluk, dat maak je eigenlijk volledig zelf. Je hoeft geen mooi huis, geen gigantische dressing, geen puppy, geen fancy wagen, geen coole job, geen bankrekening met verschillende nulletjes, geen knappe vriend, geen dure verlovingsring of geen schattige kindjes te hebben om een perfect gelukkig leven te leiden. Enkele van die zaken dragen zeker wel bij tot je geluk, maar ze zijn geen vereiste om vrolijk door het leven te gaan. Wat anders met al die happy singles, minimalist wardrobes en co-housingprojecten? Je kiest zelf waar je blij van wordt en hoe je je eigen leven indeelt. En ik heb op dit moment een gigantische glimlach op mijn gezicht ondanks mijn naakte ringvinger en lege baarmoeder/kinderkamers. Die laatste doen trouwens dienst als dressing en fitnesskamer, want daar word ik nu eens écht gelukkig van!

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.