Home Columns OPINIE: ‘Kat Kerkhofs mag geen dj zijn, maar we springen wel voor...

OPINIE: ‘Kat Kerkhofs mag geen dj zijn, maar we springen wel voor Kobe en Viktor. Wat een misogyn geleuter’

Kat Kerkhofs krijgt weer kritiek, dit keer omdat ze draait op Tomorrowland.

Kat Kerkhofs
© Joel Hoylaerts/ Photo News

Kat Kerkhofs just can’t catch a break. Als de internettrol haar tv-talent niet de grond inboort, klaagt hij over het feit dat ze draait op Tomorrowland. ‘Moeten wij daarvoor betalen?!’, roept de zestiger die waarschijnlijk nooit een voet op een festivalweide zou zetten verontwaardigd op Facebook. Wat hij bedoelt is: ‘Succesvolle vrouwen zijn zo irritant.’

Maar liefst 600 dj’s draaien op Tomorrowland, maar het is Kat Kerkhofs over wie wordt geschreven en gesproken. Want Kat is nu eenmaal controversieel. Toen ze vorig jaar een set draaide op de Jupiler Stage op Rock Werchter en ze daar volgens de geruchten 5.000 euro voor ontving, deden de toetsenbordridders hun werk. Wanneer ze in het najaar ook nog naast Gert Verhulst mocht staan in ‘Dancing with the Stars’, was het hek helemaal van de dam. ‘Wat zou die talentloze blondine nog in haar schoot geworpen krijgen alleen maar omdat ze getrouwd is met Dries Mertens, zeg?!’

Een optreden op Tomorrowland, zo blijkt. Nu valt er iets te zeggen over BV’s die zich de titel van dj aanmeten en direct op de grootste festivals staan. Dat is een discussie die we hier niet gaan voeren. Maar waarom is het zo makkelijk te aanvaarden dat Kobe Ilsen en Viktor Verhulst het een leutige hobby vinden om op onder andere Tomorrowland een paar plaatjes te draaien, maar kan dat niet voor Kat? Voor de dochter van een professioneel muzikant is het toch zo gek niet dat muziek een aangeboren interesse is?

Waarom is het zo makkelijk te aanvaarden dat Kobe Ilsen en Viktor Verhulst het een leutige hobby vinden om plaatjes te draaien, maar kan dat niet voor Kat?

Misschien vinden critici Kats lach irritant. Of misschien praat ze te veel. Heel misschien doen haar diepe decolletés hen bijna stikken in hun verontwaardiging. Waarschijnlijker is dat haar succes hen de ogen uitsteekt. De wetenschap toonde meermaals aan dat succes bij een man gelinkt wordt aan likeability, terwijl voor een vrouw net het omgekeerde geldt. Met een leuke man, een eigen zaak, een mediacarrière, een bloeiend sociaal leven en een huis in Italië is succesvol exact wat Kerkhofs is. De constante kritiek lijkt dan ook niet veel meer te zijn dan misogyn geleuter.

Voor de Tomorrowland-gangers die zich opwinden over het feit dat ze zouden ‘betalen’ voor DJ KAT, maak ik nog een kleine berekening. Daarbij vergeten we even dat Kat – net als heel veel dj’s op Tomorrowland, trouwens – volledig gratis optreedt. Op de line-up van zondag 19 juli staan zo’n 130 acts. Voor een dagticket betaal je 109 euro, eventuele extra kosten buiten beschouwing gelaten. Je betaalt dus een kleine 84 cent om Kat te zien. Of om haar helemaal niet te zien, want op een festival  met meer dan 15 podia mis je weleens een showtje of twee. Tachtig cent – op Tomorrowland het equivalent van een vierde van een pint – de vuilbak in, dat overleef je vast nog net.

Lees ook: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.