https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Columns ‘Met Gaz die papa wordt, het ontslag van Marty en Aaron die...

‘Met Gaz die papa wordt, het ontslag van Marty en Aaron die wil vechten, is ‘Geordie Shore’ ten dode opgeschreven.’

'Reden te meer om volop te genieten van de vunzigheden in het vijftiende seizoen!'

Omdat een mens maar twee ogen en 24 uren in één dag heeft, offer ik me op om voor u bij te houden welk televisiemomentje van de voorbije week het uitgesteld kijken waard is. Deze week: het misschien wel laatste seizoen van ‘Geordie Shore’.

Is dit the end of an era? Kunnen we binnenkort niet meer toekijken hoe een bende jongeren met weinig remmingen of schaamte (of verstand, als we dan toch bezig zijn) zichzelf in een karretje drinkt, om vervolgens samen in bed te belanden en het zich de volgende dag te beklagen? Misschien niet. Feit is dat ‘Geordie Shore’, de laatste overblijvende MTV-serie volgens dit eenvoudige maar geniale concept, op sterven na dood is.

Ik geef het grif toe: ik was een ‘Geordie Shore’-fan van het eerste uur. Met grote ogen heb ik jarenlang toegekeken hoe enkele jonge twintigers uit Newcastle zichzelf onsterfelijk belachelijk en tegelijkertijd beroemd maakten, en ik vond het geweldig. Maar net zoals je de gezichten van Chloé, Holly en Charlotte na enkele seizoenen en tonnen plastische chirurgie niet meer herkende, herkende ik de show na een tijdje niet meer. Duidelijk uitgeschreven verhaallijnen en teksten in combinatie met slechte acteerprestaties haalden de geloofwaardigheid zo onderuit, dat ik enkel nog met een half oog keek wanneer ik tijdens een avondje zappen plots iemand ‘Let’s get mortaaaal!’ hoorde roepen.

Net zoals je de gezichten van Chloé, Holly en Charlotte na enkele seizoenen en tonnen plastische chirurgie niet meer herkende, herkende ik de show na een tijdje niet meer.

Interessanter waren de verhalen over de Geordies die we de laatste jaren in de boekjes en op social media lazen, en waarvan slechts zelden iets op te merken was in het programma zelf. Hoe de hele liefdeshistorie van Gaz en Charlotte tot een dramatisch einde kwam, bijvoorbeeld, of het voorval van racisme waardoor Sophie enkele seizoenen uit de serie gezet werd. Het zijn zulke verhalen die me nu doen vermoeden dat het bijna gedaan is met de Geordies. Of beter gezegd: dat het gedaan zou moeten zijn.

Eerst en vooral is er natuurlijk het – laat ons eerlijk zijn: lichtelijk verontrustend – feit dat Gary ‘Gaz’ Beadle vader wordt. Jawel, na jarenlang oefenen op honderden lasses, heeft Gary raak geschoten. Kleine sidenote: de notoire playboy dumpte z’n vriendin Emma terwijl hij in het ‘Geordie Shore’-huis het lopende seizoen aan het fimen was, en ongeveer onmiddellijk nadat ze ‘t goedmaakten (net na de opnames) bleek ze zwanger te zijn. Het toekomstige vaderschap betekent obviously het einde van zijn partying ways, vertelde Gary onlangs in een interview. ‘Geordie Shore’ zonder de laatst overblijvende original? Moeilijk voor te stellen.

Het hypothetische, niet bevestigde zestiende seizoen zou alleszins ook zonder Marty McKenna zijn. In de vierde aflevering van het nieuwste seizoen, die afgelopen woensdag bij ons op MTV te zien was, vertrekken zowel Marty als Scott plotsklaps, zonder enige uitleg of verklaring. Zoals steeds is die verklaring wel in de Britse tabloids te vinden: beide kerels werden naar huis gestuurd omdat ze té hard aan het feesten waren. Wie een beetje tussen de lijntjes kan lezen, weet dat ‘lijntjes’ er waarschijnlijk iets mee te maken zullen hebben gehad, if you catch my drift.

Anyhow, Marty bevestigde deze week in een tweet dat hij wel degelijk ontslagen is van de show en hij dus niet meer zal meedoen. Niet dat de man met de kuif zo’n grote waarde heeft voor het programma, maar toch: one more man down. Plus: als Scott om dezelfde reden naar huis gestuurd werd, is hij dan ook ontslagen?

Scott en Marty worden in het lopende seizoen naar huis gestuurd omdat ze té hard aan het feesten waren. Wie tussen de lijntjes kan lezen, weet dat ‘lijntjes’ er waarschijnlijk iets mee te maken zullen hebben.

Voeg aan deze feitjes nog toe dat Aaron hard aan het werken is aan z’n carrière als MMA-vechter – z’n allereerste gevecht is te zien in de aflevering van afgelopen woensdag – en dat hij in dit seizoen daardoor al een tijdje afwezig was, en je komt tot de conclusie dat hij ook op het randje van opstappen staat. Zéker als hij de enige kerel zou zijn die overblijft buiten Nathan, die zichzelf vaak bij de meisjes telt.

Of MTV de show ook echt zal afvoeren, is nog maar de vraag. Ondanks het feit dat er de laatste seizoenen wel altijd iemand van de groep afhaakte – ik rouw nog steeds om Charlotte – lijken de kijkcijfers stabiel te zijn gebleven. En waar geld te rapen is, zal er nog wel goesting zijn. Ik twijfel er bovendien geen seconde aan dat er honderden twintigers zijn in Newcastle die minstens even gortig durven doen op televisie als Chloé en compagnie, en die staan te springen om het plekje van Gaz en Marty in te nemen. Maar is ‘Geordie Shore’ dan nog wel ‘Geordie Shore’? Zouden de makers beter niet beseffen dat het kalf nu echt wel verdronken is, en blij zijn met de mooie jaren die ze hebben gehad? Zelfs op succesvolle formules staat een houdbaarheidsdatum.

Als het aan mij ligt, mag dit vijftiende seizoen – mooi getal ook, toch? – het einde zijn van een geweldig Geordie-avontuur. Reden te meer dus om op woensdag toch nog eens bewust af te stemmen op MTV en volop te genieten van de vunzigheden die je kant uitkomen. Afgelopen woensdag kon je bijvoorbeeld de hele groep naakt in de jacuzzi waarheid, durven of doen zien spelen, waarbij Nathan zonder twee keer nadenken een vinger in z’n poep stopte en Sophie in haar nakie een bed afreed. Chloé deed wat ze het best doet: ontiegelijk vaak en hard op de grond vallen (ook naakt). Entertainment op z’n best, nietwaar?

Het vijftiende seizoen van ‘Geordie Shore’ zie je elke woensdag om 22u op MTV. 

Kijk je mee?