Home Columns COLUMN: ‘BDSM ken ik, BBW ook, maar BDE moest ik toch even...

COLUMN: ‘BDSM ken ik, BBW ook, maar BDE moest ik toch even googelen’

'Ik surfte met enige tegenzin richting Urban Dictionary. De betekenis tartte elke verwachting.'

Catherine houdt van haar lief, hotelbedden en ketchup. Tot de dag dat zelfspot een olympische discipline wordt, deelt ze hier elke week haar avonturen.

Er is geen moment waarop ik mij zo oud voel als wanneer er een nieuw acroniem opduikt waarvan ik de betekenis niet ken. Behalve misschien het moment waarop ik ‘acroniem’ droog in een zin gebruik, maar dat terzijde. Net toen ik dacht dat ik eindelijk helemaal méé was met de jeugd, kwam ik oog in oog te staan met een internetslang die het tegendeel bewees. Yolo? Dood. Bae? Passé. AF? Afgezaagd as fuck.

Het laatste drieletterwoord dat door Instagram geadopteerd werd, is BDE. BDSM ken ik, BBW ook, maar dit moest ik toch even googelen – na eerst twee weken lang verward naar mijn scherm te turen en te hopen dat de term van de aardbol zou verdwijnen samen met skinny zonnebrillen en detoxthee. Niet dus. BDE is here to stay en dus surfte ik met enige tegenzin richting Urban Dictionary. De betekenis tartte elke verwachting. BDE staat namelijk voor Big Dick Energy. Ahum.

Nu hoef je geen enorm geslacht te hebben om van BDE te spreken. Je hoeft zelfs geen vent te zijn! Kijk maar naar Rihanna of Cardi B.

Letterlijk vertaald gaat het om de vibe die een man uitstraalt in de wetenschap dat hij stevig geschapen is. Een vorm van zelfvertrouwen zonder arrogantie, zeg maar. Tom Hardy heeft het, Harry Styles heeft het zeker. Nu hoef je geen enorm geslacht te hebben om van BDE te spreken. Je hoeft zelfs geen vent te zijn! Kijk maar naar Rihanna of Cardi B.

Natuurlijk zijn er feministen die struikelen over de benaming. Waarom zou een fluit de maat der zelfzekerheid moeten zijn? Los van het feit dat Big Pussy Energy minder goed bekt, natuurlijk. Ook mannen met een klein tot middelmatig spel tussen de benen voelen zich benadeeld. Na jarenlang collectief te beweren dat grootte er niet toe doet, komen we nu op onze tellen terug: ‘Sorry jongens, size does matter, wat je therapeut ook zegt!’

Zelf voel ik me geamuseerd noch aangesproken door het idioom. Niet geamuseerd omdat BDE net als vrouw-met-ballen veronderstelt dat wij aan penisnijd lijden. Niet aangesproken omdat ik vast en zeker géén gigalul­-energie uitdraag. Ik denk te veel na en pieker te hard, lig wakker van likes en hengel naar complimenten alsof het kermiseendjes zijn. Als mijn lief niet zegt dat ik er goed uitzie, of mijn vriendinnen die nieuwe jurk niet accorderen, dan is mijn dag om zeep. Noem het onzekerheid, noem het menselijkheid.

Misschien is het als vrouw gewoon moeilijker om BDE te veinzen. Om te weten dat je genoeg bent, zoals je bent, met die grote/kleine borsten, dikke/strakke buik, gave/slechte huid en ronde/onbestaande kont van je. Dat is iets wat wij onszelf elke dag vertellen en dan nóg amper geloven. Een aanvaardingsproces zonder eind. Kan iemand daar eens een acroniem voor verzinnen?

Deze column verscheen in Flair op 17 juli 2018.

Meer columns van Catherine:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.