Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Volgens een recent onderzoek woont de Belg steeds kleiner, maar daarom niet minder comfortabel.

WOONTRENDS 2018: cocooning is out, buurten is in

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist


Bob(ette) de Bouwers opgelet! Donderdag gaat Batibouw van start, dé woonbeurs voor particulieren in België. Het ideale moment om eens even te kijken wat hot is en wat not. Matexi, de grootste projectontwikkelaar van België, zette de belangrijkste woontrends van 2018 alvast op een rij.

Woontrend 1: klein is minstens zo fijn

Woontrend 1: klein is minstens zo fijn

Woontrend 1: klein is minstens zo fijn

Onze gezinnen worden gemiddeld kleiner: (bewust) alleenstaande ouders zijn geen uitzondering meer en ook de vergrijzing speelt mee. Bovendien wil de overheid de bebouwde grond gaan beperken, zodat we geneigd zijn steeds meer in de hoogte te bouwen. Dit alles heeft tot gevolg dat we steeds kleiner gaan wonen. In 2012 was de gemiddelde bewoonbare oppervlakte van vergunde bouwaanvragen nog 105m², vandaag is dat nog maar 90m².

Guy Huyberechts, sales excellence manager bij projectontwikkelaar Matexi, beaamt die cijfers. ‘Op de bijna 1.500 opgeleverde woningen van vorig jaar was 53% een appartement.’ Gelukkig hoeft ons wooncomfort daar niet bij in te schieten. Zo heeft compact wonen ook zo z’n voordelen. ‘Je energiefactuur zal minder zwaar wegen, en bovendien zorgen we bij projecten steeds voor voldoende groen in de publieke ruimtes. Zo hoeft iemand die kleiner behuisd is, zeker niet in te boeten aan ademruimte’, stelt Anne-Marie Buyle, communicatiemanager bij Matexi.

Woontrend 2: back to the city

Woontrend 2: back to the city

Woontrend 2: back to the city

In 2007 trokken er in Vlaanderen nog 7200 gezinnen naar de suburbs. In 2016 waren dat er nog maar 2100. De stadsvlucht is dus bijna zo goed als verleden tijd. Verrassend? Zeker niet. In een land waar de wegen dichtslibben, bieden stadskernen veel mobiliteitsopties, en dus flexibiliteit. Bovendien vind je alle voorzieningen op wandelafstand van je voordeur. Win-win!

Woontrend 3: wonen aan het water

Woontrend 3: wonen aan het water

Woontrend 3: wonen aan het water

Wonen aan het water is al langer hip – denk: Londen, Parijs, Amsterdam, en Praag – en de trend heeft intussen ook ons land bereikt. Zo weet Matexi dat waterfront development aan een opmars bezig is. Ook in kleinere steden zoals Hasselt en Aalst worden as we speak vroegere industriële havenzones omgetoverd tot trendy woonwijken.

Woontrend 4: the best of both worlds

Woontrend 4: the best of both worlds

Woontrend 4: the best of both worlds

Wie vandaag de dag in een stad woont, hoeft niet in te boeten aan sfeer en gezelligheid, zoals dat in ‘Komen Eten’ wordt genoemd. ‘Dankzij de inplanting van voldoende groenruimte, pleinen en speelterreinen brengen steeds meer ontwikkelaars de voordelen van het platteland naar de stad’, aldus Matexi. Hoge appartementsgebouwen bieden dan weer veel licht en een onbelemmerd zicht over de bruisende stad. ‘Mensen ontdekken opnieuw dat stedelijk wonen perfect kan samengaan met ruimtegevoel.’

Woontrend 5: cocooning is out, buurten is in

Woontrend 5: cocooning is out, buurten is in

Woontrend 5: cocooning is out, buurten is in

Uit het onderzoek van Matexi blijkt dat 86 % van de Belgen bij aankoop van een woning bijna evenveel belang hecht aan de buurt als aan de woning zelf. De rol van de publieke ruimte verschuift ook. Mensen gaan steeds meer ruimte delen. Van fietsenstallingen tot moestuintjes: sharing is caring. Wat dan weer voor een sterk buurtgevoel en sociale cohesie zorgt.Nog meer trendwatching: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '