Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

UNIZO doopt de maand december om tot 'Winkelhiermaand' en roept op om je kerstinkopen lokaal te doen.

WINKELHIER: 6 tips die je helpen om (online) lokaler te shoppen

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Je kent het wel: je wil wel lokaler winkelen, maar hebt geen flauw benul hoe je daar aan moet beginnen. Het is nochtans helemaal niet zo moeilijk om de overstap te maken naar lokale (web)winkels en/of merken. Daarom verzamelden wij zes doeltreffende tips die je helpen om alleen nog maar bij ondernemers van hier te winkelhieren, want dat was nog nooit zo belangrijk als nu!


Winkel-watte? Winkelhieren, een mooi woord om te zeggen dat je voortaan enkel en alleen nog maar bij lokale (web)winkels wil shoppen, of dat alleszins toch wil proberen. Waarom je in godsnaam naar lokale (web)shops zou zoeken als je bij één grote keten alles kan vinden? Het is duurzaam, je leert nieuwe producten kennen én je sponsort je buurman- of vrouw, en bijgevolg ook onze economie, door bij hun onderneming te winkelhieren. Hoe je eraan begint? Wij geven je zes ultieme tips!

1. Ga op zoek naar een label


In de meeste winkels waar je lokaal kan shoppen, kan je het Winkelhier-label terugvinden. Hangt dat niet op het raam, de toonbank of deur? Dan staat het misschien op de website van de handelaar. Ook op de meeste lokale webshops kan je het logo trouwens terugvinden.

2. Ga slim op zoek naar een webshop


Wil je alleen maar lokale cadeautjes onder de kerstboom leggen? Dan kan je je inkopen doen op Belgische webshops. Hoe je die vindt? Simpel: zoek het product dat je wil kopen in combinatie met de naam van je regio. Kans is groot dat de eerste zoekresultaten grote (internationale) shops zijn, en geen lokale ondernemers die jouw steun wel kunnen gebruiken. Aarzel dus niet om te scrollen en tussen de zoekresultaten op zoek te gaan naar een webshop die wél Belgisch is. Extra tip: schuim ook sociale media eens af, want niet alle handelaars hebben een webshop, maar verkopen hun producten misschien wel via Instagram of Facebook.

3. Klik op ‘about’ of vraag zelf om info


Geen idee of de (web)winkel waar je je kerstcadeautjes en ingrediënten voor je kerstdiner wil inslaan een nationale of internationale keten is? Ga dan online op zoek naar de ‘about‘ van de zaak om te achterhalen of je er wel degelijk lokaal kan shoppen. Of nog beter: vraag in de winkel of via mail/sociale media/telefoon/... om een beetje uitleg!

4. App en surf erop los


Lokaal (online) shoppen is nog nooit zo belangrijk geweest. Er bestaan intussen al een aantal platformen die je helpen om – ook digitaal – zo lokaal mogelijk te winkelen. Zo kan je een heleboel lokale ondernemers terugvinden op koopinjebuurt.be en op het ondernemersplatform van UNIZO. Ook op de websites Handmade in Belgium en Ik koop Belgisch vind je toffe producten, waaronder unieke interieurspulletjes en kleding, van eigen bodem en Belgische ondernemers.

5. Controleer meer dan alleen de hyperlink


Het internet zou natuurlijk het internet niet zijn als er geen addertje onder het gras zit. Als je van plan bent om online te winkelhieren, raden we je aan om altijd meer dan alleen de hyperlink te controleren. Het is niet omdat die eindigt met .be dat je lokaal shopt. Kan je nergens informatie vinden over de herkomst van de (web)winkel? Controleer dan de contactgegevens of de algemene voorwaarden, daar vind je meestal het adres van de maatschappelijk zetel of het btw-nummer.

6. Stimuleer jezelf én anderen


Hoe je het ook draait of keert: het is moeilijk om onze goede voornemens, waaronder lokaal winkelen, vol te houden. Daarom is het belangrijk om jezelf te stimuleren. Dat kan je doen door je Winkelhier-aankopen op sociale media met de hashtag #ikwinkelhier te delen. En het beste moet nog komen, want door die hashtag te delen, maak jij kans op een weekendje weg in Vlaanderen vakantieland! Spoor ook je vrienden en familie aan om lokaal te winkelen. Organiseer eventueel een shopnamiddagje via Zoom of Skype zodat jullie samen toch op een veilige manier kerstinkopen kunnen doen en elkaar kunnen stimuleren om op zoek te gaan naar de tofste lokale schatten.

Nog meer tips nodig of benieuwd naar welke voordelen winkelhieren voor jou in petto heeft? Volg Winkelhier dan ook op Facebook of bezoek de website! De maand december wordt door UNIZO trouwens omgetoverd tot ‘Winkelhiermaand’. Gedurende de feestmaand zal UNIZO ons aansporen om ons geld uit geven in een zaak of op een webshop van bij ons. Doen, hè!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '