Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Het voelde alsof ik metershoog boven het wateroppervlak vloog, maar de man op de jetski haalde me snel van m'n wolk. "Een klein metertje misschien?"'

UITGETEST: redactrice Eline ging flyboarden en voelde zich heel even Superwoman

Dankzij je Flair van deze week kan je bijzondere uitstapjes maken tegen een al even bijzondere prijs. Redactrice Eline waagde zich voor het eerst aan flyboarden, een vrij nieuwe watersport die je het gevoel geeft dat je in een superheldenfilm zit.


Ik had weleens op tv iemand in de lucht geduwd zien worden door twee waterstralen, dus totaal nieuw was het idee van flyboarden niet voor mij. Bij die eerste kennismaking op het kleine scherm dacht ik meteen: dat wil ik ooit proberen. De vele activiteitenopties in de pocket – aquapark, waterski, hoogteparcours, kajak – maakten de keuze moeilijk, maar uiteindelijk ging ik toch voor een nieuwe en best angstaanjagende ervaring. Hallo, adrenaline!

Flyboardkampioen


Flyboard Vlaanderen organiseert zijn activiteiten op twee plaatsen in West-Vlaanderen: Klein Strand in Jabbeke en Vijverhof in Wevelgem. Wij trekken naar Wevelgem, waar we opgewacht worden door Dimitri, de sympathieke en enthousiaste uitbater. Hij stelt ons meteen voor aan zijn poulain Pierre-Eugène, een 14-jarige kerel die al sinds zijn negende flyboardt en nu tot de wereldtop behoort. ‘Door corona zijn er geen competities geweest, maar hij is sowieso top 3’, vertelt Dimitri. Mocht flyboarden ooit een Olympische sport worden, maken we dus best veel kans op een medaille. Zover is het echter nog niet, wat niet te verwonderen is. Volgens Dimitri is de sport nog geen tien jaar oud.

We krijgen een korte uitleg over de werking van een flyboard, hoe je de lucht in gaat en welke houding je best aanneemt. Het flyboard hangt met een lange buis vast aan een jetski. De persoon op die jetski bepaalt eigenlijk hoe hoog jij gaat: hoe meer gas wordt gegeven, hoe hoger je gestuwd wordt. Al hangt alles natuurlijk af van jouw houding en balans. De uitleg daarover klinkt simpel: je moet gewoon rechtop staan zoals je op de grond zou staan wanneer je tegen iemand praat. Ik weet meteen dat de praktijk minder simpel zal zijn.

Pierre-Eugène (14) doet voor hoe het moet.

Voor we zelf in een wetsuit kruipen – ‘niet per se voor de warmte, maar zodat jullie niets verliezen onderweg’, lacht Dimitri – krijgen we een demonstratie van Pierre-Eugène. Voor hem is op een flyboard staan duidelijk even comfortabel als op de vaste grond. Hij stijgt zonder aarzelen, zonder bibberende benen en zonder helm tot een hoogte vanwaar een val extreem pijnlijk zou zijn en doet backflips alsof het niets is. Dit ís ook niets voor hem, wordt ons verteld. De jetski die gebruikt wordt voor de demo van Pierre-Eugène is voor beginners. ‘Hij hangt normaal aan een jetski die drie keer zo krachtig is. En dan gaat hij drie keer zo hoog.’ Slik.

Héél even Superwoman


Zoals verwacht is de praktijk niet zo simpel als de theorie klinkt, en al helemaal niet zo simpel als Pierre-Eugène het er doet uitzien. Al is er een heel groot hulpmiddel waar Flyboard Vlaanderen sinds kort gebruik van maakt: een communicatiesysteem. Via de helm die je op je hoofd krijgt, kan je praten met de persoon op de jetski. Zo kan je aangeven of je hoger of lager wilt gaan en krijg je heel nuttige tips mee om het flyboarden onder de knie te krijgen.

Na een tijdje oefenen vlieg je dan ook een heel eind boven het wateroppervlak. Nu ja, het vóélt alsof je heel hoog vliegt. Je voelt je heel even een echte Superwoman. Tot je je uit angst voor de hoogte in het water laat vallen en de begeleider je toont hoe hoog je werkelijk was: een metertje, maximum anderhalf. Hé, het is het gevoel dat telt, toch? En vanop een meter zal je tenminste geen hersenschudding opdoen wanneer je naar beneden tottert. De foto’s zetten me nog meer met beide voeten op de grond. Het omhooggestoken armpje à la Superman heb ik wel, maar mijn verschrikte blik op elk kiekje bewijst dat ik allesbehalve een held ben op een flyboard. Maar ik heb me wél geamuseerd!

Je vraagt je misschien nog af hoe pijnlijk het is wanneer je valt. Zowel ik als de vriendin die bij me was, maakten één hardere val waar we enkele seconden van moesten bekomen. Valt mee, toch? Eens je een beetje doorhebt hoe het werkt, kan je je rustig naar beneden laten zakken, of lukt het nog om je lichaam juist te plaatsen zodat je zachter landt. Je hebt bovendien een helm en reddingsvest aan om je te beschermen. De geoefende flyboarders van Flyboard Vlaanderen doen het zelfs zonder bescherming. ‘Een dafalgannetje achteraf werkt even goed’, klinkt het daar. Laat dat geen tip zijn.

Meer leuke activiteiten: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '