Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

Zo houd je extra geld over voor leuke dingen!

Op roadtrip? 7 tips om op je tankkosten te besparen

Vertrek jij deze zomer nog op roadtrip? Van de juiste huurauto tot de beste tankregeling: autohuurspecialist Sunny Cars zette een aantal handige tips op een rijtje, zodat jij je straks niet blauw betaalt aan die vervelende tankkosten.

De juiste auto is key


Alles begint bij het kiezen van de juiste auto. Ga je cruisen door de bergen? Kies dan niet de kleinste of goedkoopste huurauto maar investeer in een auto met meer pk’s. Die rijdt niet alleen veel vlotter de steile hellingen op, maar is vaak ook veel zuiniger.

Kies voor een eerlijke tankregeling


Als je een auto huurt, zijn er drie tankregelingen.

  • FF-regeling (Full-Full): daarbij lever je de auto in met dezelfde benzinestand als waarmee je hem ophaalde.
  • FP-regeling (Full-Paid): daarbij haal je de huurauto met een volle tank op en lever je hem niet-volgetankt weer in. Er is een gratis tank brandstof in de huurpijs inbegrepen, dus je hoeft ter plaatse niet bij te betalen.
  • FE-regeling (Full-Empty): ook bij deze tankregeling haal je de auto met een volle tank op en lever je hem ‘leeg’ weer in, alleen is de gevulde brandstoftank hier niet gratis en vindt er geen restitutie plaats van niet-gebruikte brandstof. De benzine betaal je ter plekke aan de autoverhuurder.


Kies je bijvoorbeeld voor de FE-regeling, dan betaal je niet alleen een hogere prijs voor de benzine, maar worden er vaak ook nog zogenaamde servicekosten aangerekend. De FF-regeling is volgens Sunny Cars de meest transparante en eerlijkste tankregeling, waarbij je op het einde van de rit niet met onverwachte kosten wordt opgezadeld.

Tank de juiste brandstof


Lijkt evident, maar is het niet altijd. In sommige landen zijn de brandstofnamen behoorlijk verwarrend en kan het dus al eens gebeuren dat je per ongeluk de verkeerde brandstof in je auto tankt. De autoverhuurder zal je in dat geval waarschijnlijk extra kosten aanrekenen om de tank en leidingen schoon te maken.

Vermijd tanken op de autostrade


Tankstations die zich langs de snelweg bevinden, zijn vaak duurder dan de tankstations iets verderop. Een ommetje meer dan waard, dus! Ook tankstations vlak bij een landsgrens zijn vaak een stuk goedkoper omdat ze moeten concurreren met hun collega’s in de buurlanden.

Gebruik cruisecontrol


Heeft je auto cruisecontrol? Gebruik die dan ook! Wie met een constante snelheid rijdt, verbruikt zo’n 4 à 10 % minder brandstof.

Anticipeer en matig je snelheid


Probeer niet onnodig van rijstrook te wisselen, bruusk te remmen en hou voldoende afstand. Wist je trouwens dat je tot 25 % aan brandstof bespaart wanneer je 100 km/u rijdt in plaats van 130 km/u?

Bol uit


Kom je aan een rood licht of andere hindernis? Vermijd, zoals hierboven gezegd, bruusk remmen en laat op voorhand je gaspedaal los. Zo vertraagt je auto en verbruik je geen benzine waardoor je zuiniger rijdt. Sta je langer dan een minuut stil? Zet dan ook je motor uit. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu!

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '