Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Laurent Gence via Unsplash

Je dwaalt er door alle kleuren van de regenboog.

BUCKETLIST: het eiland Procida wordt de eerstvolgende culturele hoofdstad van Italië

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Hoewel 2021 nog maar net begonnen is, kijken ze in Italië nu al uit naar 2022. Gisteren werd namelijk al aangekondigd welke plaats het culturele landschap van het zonnige land volgend jaar mag vertegenwoordigen. En die eer gaat voor het eerst in 8 jaar nog eens naar een eiland.


De Italiaanse minister van Cultuur Dario Franceschini legt de verantwoordelijkheid bij het kleurrijke eiland Procida om de Italiaanse cultuur volgend jaar nieuw leven in te blazen. ‘Het zal ons land vertegenwoordigen tijdens de heropleving na de coronacrisis’, aldus de minister. Procida was onder de tien finalisten het enige eiland en zal de titel overnemen van de stad Parma (regio Emilia-Romagna), dat net zoals vorig jaar ook dit jaar de culturele hoofdstad is van Italië. Het is trouwens ook al geweten welke twee steden de opvolgers van Procida zullen worden. In 2023 zal het de beurt zijn aan Bergamo en Brescia, zij werden het meest getroffen door de coronacrisis. 

Romantische sfeer


Volgens de slotverklaring van de commissie die Procida verkoos tot culturele hoofdstad is het eiland ‘in staat om een poëtische boodschap en realistische kijk op de Italiaanse cultuur’ over te brengen. En met die uitspraak was Raimondo Ambrosino, de burgemeester van Procida, door het dolle heen. Hij benadrukte dan ook nog eens dat het eiland bijzonder veel gemeenschappen, hun trots en enthousiasme samenbrengt. 

Procida ligt in de regio Campanië en maakt deel uit van de stad Napels én de Flegreïsche Eilanden. Het eiland telt niet meer dan 10.000 inwoners en wordt gekenmerkt door zijn kleurrijke huizen die typerend zijn voor het Middellandse Zeegebied en in het verleden zowel schrijvers als regisseurs en kunstenaars wisten te inspireren. Verwacht je er niet aan drukbezochte toeristische trekpleisters, chique winkelstraten en decadente strandbars, wel aan lekke pizza’s en kraakverse vis, romantische pleintjes, magnifieke uitzichten en vooral de heerlijke Italiaanse gastvrijheid. Meer moet dat niet zijn, toch?

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '