Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Verbeke Foundation: Marinus Boezem, La Lumière Cisterciënne Baudelo Gent, ©Picarus.eu - Klankenbos: Oor van Noach Kristof Vrancken

Het is eens iets anders dan Bokrijk!

9 openluchtmusea voor een ontspannend en cultureel uitje in eigen land

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist


Bokrijk kennen we allemaal van die obligatoire schooluitstap, maar wist je dat je in ons land op nog veel andere plaatsen in openlucht van kunst, cultuur en een stukje geschiedenis kan genieten? Deze negen openluchtmusea zijn perfect voor een origineel daguitstapje tijdens het weekend of de paasvakantie.

1. Verbeke Foundation


Op een terrein van maar liefst 12 hectare groot kan je je in Kemzeke laten onderdompelen door een mengelmoes van natuur, ecologie en cultuur in de vorm van uitzonderlijk moderne en hedendaagse kunst. Verbeke Foundation is een van de grootste Europese privéinitiatieven voor hedendaagse kunst. Je kan er zowel in openlucht installaties bewonderen als verdwalen tussen prachtige werken in de loodsen die op het terrein verspreid staan. De presentatie van de werken maakt de locatie nog unieker en is, zoals ze zelf zeggen ‘onaf, in beweging, ongepolijst, contradictorisch, slordig, complex, onharmonieus, levend en onmonumentaal, zoals de wereld buiten de museummuren’.

Waar? Westakker 1 in Kemzeke

Meer info?  verbekefoundation.com


2. Atlantikwall


Atlantikwall maakt deel uit van provinciedomein Raversyde in Oostende en katapulteert je bijna letterlijk naar de 20ste eeuw en de twee Wereldoorlogen. De Duitse verdedigingslinie bestaat uit meer dan zestig bunkers, observatieposten en geschutstellingen die met elkaar zijn verbonden door twee kilometer aan boven- en ondergrondse gangen. Op datzelfde domein kan je trouwens ook de site ANNO 1465 bezoeken, een van de belangrijkste archeologische sites van Vlaanderen, waar drie vissershuizen en een bakkerij gereconstrueerd werden. Een daguitstapje of weekendje zee zeker waard!

Waar? Nieuwpoortsesteenweg 636 in Oostende

Meer info? raversyde.be3. PIT-route


In en rond Borgloon kan je je tijdens de 29 of 42 kilometerlange PIT-fietsroute vergapen aan kunstwerken van enkele spraakmakende artiesten. Untitled # 158 van Aeneas Wilder en de bekende ‘Reading between the Lines’-doorkijkkerk vormen, samen met de magnifieke uitzichten die je onderweg voorgeschoteld krijgt, de hoogtepunten van de route. Borgloon, een openluchtmuseum op zich.

Meer info vind je hier.

4. Middelheimmuseum


In het 30 hectare grote kunstpark van het Middelheimmuseum in Antwerpen kan je picknicken tussen zo’n 300 beelden van gerenommeerde artiesten waaronder Rik Wouters, Henry Moore, Auguste Rodin, Panamarenko en Erwin Wurm. Dwaal er op een zonnige zondagnamiddag tussen de kunstwerken en neem er zeker ook eens een kijkje in het collectiepaviljoen, waar enkele verborgen pareltjes tentoongesteld staan. Onze favoriete werken? De ijsbeer van François PomPon, Double Progression van Jesús Rafael Soto, Orbino van Luc Deleu en Firmament III van Antony Gormley.

Waar? Middelheimlaan 61 in Antwerpen

Meer info? middelheimmuseum.be

5. Labiomista


In 2019 opende er in Genk een nagelnieuw museum de deuren, en niet zomaar eentje. Het museum is maar liefst 24 hectare groot, waarvan meer dan de helft gewoon natuur is. Klinkt een beetje bizar, maar niet als je weet dat het terrein vroeger dienst deed als dierentuin en mijnsite van Zwartberg. In Labiomista worden (levende!) werken van kunstenaar Koen Vanmechelen tentoongesteld en kan je genieten van een magische museumbelevenis in én rond The Ark. Labiomista wordt ook wel Vanmechelens wonderlab genoemd. ‘Het is een tuin van orde en chaos, een arena van cultuur en natuur’, staat er op de website te lezen.

Waar? Marcel Habetslaan 60 in Genk

Meer info? labiomista.be

6. Klankenbos


Het Klankenbos in Neerpelt is een interactief bos waar tussen de bomen verschillende geluidsinstallaties verborgen staan. Je wordt er op de proef gesteld en moet er met muziek én stilte leren omgaan. Er staan in totaal 19 verschillende kunstwerkjes van internationaal bekende klankkunstenaars in het openluchtmuseum en er worden regelmatig toffe en interessante activiteiten georganiseerd.

Waar? Toekomstlaan in Pelt

Meer info? www.klankenbos.be

7. Le Grand-Hornu


Het voormalige steenbouwcomplex Le Grand-Hornu in Boussu wordt ook wel hét pronkstuk van ons industrieel erfgoed genoemd en staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Aan architecturale pareltjes dus zeker geen gebrek. Slecht weer? Dan kan je er ook terecht in het Centrum voor Innovatie en Design en het Museum voor Hedendaagse Kunsten die zich op de site bevinden.

Waar? Rue Sainte-Louise 82 in Boussu

Meer info? visitmons.nl

8. Sart-Tilman


In het Luikse dorpje Sart-Tilman kan je een namiddagje in het gelijknamige openluchtmuseum doorbrengen. Over het domein staan meer dan 100 hedendaagse, vaak kleurrijke (beeldhouw)werken opgesteld waartussen je kan wandelen/lopen/picknicken/mediteren/... Vanaf 1 april loopt er trouwens de hippe ‘Free Rider Problem’-expositie van Arnaud Eubelen waarvoor hij enkel gerecycleerd materiaal gebruikte. Extra leuk: de toegang tot het museum is volledig gratis.

Waar? Domaine du Sart-Tilman in Luik

Meer info? museepla.uliege.be

9. The Crystal Ship


Niet zozeer een openluchtmuseum in Oostende, wel een kunstzinnige wandel- en fietsroute langs meer dan 50 gigantische muurschilderingen van internationale artiesten en talent van eigen bodem. The Crystal Ship is een artistiek parcours dat je een andere, misschien nog wel veel mooiere kant van de populaire badstad laat zien. Wist je trouwens dat ook Matthias Schoenaerts, aka Zenith, er al zijn handtekening achterliet?

Meer info en de kaart vind je hier.

Beelden Facebook:


Middelheimmuseum: Roman Signer, Bidon Bleu, 2012 © Roman Signer – Photo: Bart Huysmans & Michel Wuyts

Verbeke Foundation: Marinus Boezem, La Lumière Cisterciënne Baudelo Gent, foto ©Picarus.eu

LABIOMISTA: Koen Vanmechelen, foto © Kris Vervaeke

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '