Mooie parelwitte stranden in Ibiza, palmbomen om u tegen te zeggen in Indonesië en hoge schommels in Cambodja. Toegegeven, we zijn allemaal weleens als een blok gevallen voor de reisfoto’s die we op Instagram zagen passeren. Toch zijn die #travelporn-foto’s niet altijd even onschuldig en daarom zullen ze je in 2020 heel waarschijnlijk koud laten.
Althans als we een nieuwe Britse studie van de verzekeringsmaatschappij Aviva mogen geloven. De foto’s hebben een slechte invloed op ons bewustzijn en daarom proberen we ze steeds vaker te negeren. We weten ondertussen allemaal dat ze vaak bewerkt worden en een vertekend beeld geven van de bewuste vakantiebestemming. Bovendien hebben ze een negatieve impact op het massatoerisme van bepaalde populaire reisbestemmingen.
We kunnen de foto’s van influencers met ellenlange – en gebruinde – benen op een prachtig strand steeds minder appreciëren. Maar liefst 77% van de 2.000 ondervraagde millennials vindt zulke kiekjes vervelend. We weten namelijk allemaal dat die foto’s niet altijd even waarheidsgetrouw zijn en die bewuste stranden in de meeste gevallen met plastic bezaaid zijn. Fanny George, een docente informatie- en communicatiewetenschappen, legt dan ook uit dat je de enscenering van die Instagramfoto’s nooit mag vergeten. ‘De grootte, filters en brandpuntsafstand van de foto en de kledij, make-up of gadgets van het model kunnen een verkeerde indruk geven.’
Nieuw tijdperk
Ook Florian Dragon, directeur van het socialmediabureau We Like Travel, laat weten dat we die foto’s met een (dikke) korrel zout moeten nemen. ‘Sommige influencers huren in het buitenland een sportwagen om er mee te pronken op Instagram. En iedereen kopieert iedereen, wat erg zorgwekkend is’, aldus Dragon. De natuurbeschermingsorganisatie WWF liet een paar maanden geleden weten dat sommige Instagramfoto’s de biodiversiteit van beschermde gebieden in gevaar brengen en het massatoerisme alleen maar aanmoedigen. Daarom lanceerde de ngo de campagne #TooLatergram om natuurgebieden te beschermen. Dat doet ze door ons op een digitale manier naar die bewuste gebieden te brengen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
En met succes, want we laten ons steeds minder beïnvloeden door hashtags als #travelporn, #travelgoals en #travelgram. Vroeger – en ook nu nog – durfden we onze vakantiebestemming laten bepalen door de foto’s die we op sociale media zagen passeren. Gelukkig beslissen steeds meer influencers om op een meer ecologische manier op reis te gaan en ook dat lijkt ons te interesseren. Laten we hopen dat dat het begin is van een nieuw en meer duurzaam tijdperk!
Lees ook: