Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
verre reizen
© Nouchka De Maeyer (@bynouchka)

‘Alles wat we verdienden aan ons pop-uprestaurant, gaven we ook weer uit aan onze reizen.’

Chinook (28) heeft haar eigen horecazaak maar kan komende winter tóch drie verre reizen maken

De redactie

De dagen worden korter en de miezer en koude zijn in aantocht, maar niet voor iedereen. Wij spraken met mensen die de winter bewust overslaan. Tijdens de koudste maanden van het jaar trekken zij naar exotische oorden. Chinook (28) heeft haar eigen horecazaak, maar slaagt erin om komende winter drie verre reizen te maken.

‘Mijn vriend en ik werkten een paar jaar ­geleden in de horeca toen we onze job en ons appartement opzegden, al onze spullen verkochten en met ons spaargeld zes maanden op reis gingen. We trokken naar Spanje, Zuid-Afrika, Thailand, de Filipijnen en Maleisië. Zo lang mogelijk reizen en zo goedkoop mogelijk leven, dat werd onze uitdaging. Daarna ­terugkomen zonder werk, geld of woonplaats was ­natuurlijk best spannend.’

Nog even naar Hawaï

‘Vanuit Thailand begonnen we onze terugkomst vorm te geven. Zodra we weer in België waren, huurden we een studentenkot en gingen we aan de slag in de Antwerpse horeca. Toen is het idee voor een eigen zaak beginnen broeden, want mijn vriend en ik zijn heel complementair. Hij is chef in de keuken en sterk met cijfers, ik ben goed in klantencontact, bediening en marketing. Na lang dromen en rekenen besloten we dat we een pop-uprestaurant wilden openen waarin de pokébowl centraal stond. Maar we wilden dat het plaatje klopte, dus voor we alles tot in de puntjes uitwerkten, trokken we naar Hawaï. Midden mei ging onze pop-up Aloha open, waarin we tot eind augustus zes op zeven werkten.

We besloten een pop-uprestaurant te openen waarin de pokébowl centraal stond. We wilden dat het plaatje klopte, dus trokken we eerst naar Hawaï.

Het waren lange, hete en intense werkdagen, maar ons concept sloeg in als een bom. In drieënhalve maand tijd spaarden we het geld bij elkaar waar we de rest van het jaar mee naar Ibiza en Mallorca, Egypte, Cambodja, Thailand, Tel Aviv en Cyprus reisden. Alles wat we hadden verdiend, gaven we ook weer uit. Dat hebben we twee jaar op rij gedaan. Het jaar erop gingen we tijdens de wintermaanden naar Rome, Santorini, Singapore en Bali. Toen corona kwam, kon ons pop-upconcept niet meer doorgaan en huurden we een keuken om van daaruit exotische barbecuepakketten samen te stellen die een feestelijk vakantiegevoel opwekten bij onze klanten thuis.’

© Nouchka De Maeyer (@bynouchka)

Geen eigen zaak

‘”We willen geen eigen zaak. Dat is niks voor ons, want wij willen vrij blijven”, schreeuwden we altijd van de daken. Maar tegen het einde van corona kwam er een droompand in Schoten op ons pad, waarin we ons eigen restaurant Ohana by Aloha openden. Daar kwamen al onze reiservaringen samen. We hebben een exotische, maar laagdrempelige menukaart en cocktails uit verschillende landen. Wanneer onze klanten “Ik lijk wel op vakantie” zeggen, is dat voor ons het grootste compliment.

Wanneer onze klanten in het restaurant “Ik lijk wel op vakantie” zeggen, is dat voor ons het grootste compliment.

Creatief omgaan met de situatie en niet voldoen aan ongeschreven regels, dat kunnen we goed. Je hoeft als horecazaak geen zes op zeven open te zijn. Wij kiezen er dus bewust voor om enkel van woensdag tot zaterdag te openen en altijd zelf in de zaak te staan. Deze winter gaan we drie keer een week dicht, waardoor we telkens tien dagen aan een stuk kunnen reizen. Ook voor onze klanten is dat goed nieuws, want in alle andere weken staan we vol energie klaar voor hen en kunnen we ­vertellen uit welke reis we inspiratie haalden voor hun favoriete gerecht of cocktail. Binnenkort trekken we naar Griekenland en Turkije, tussen kerst en Nieuwjaar staat Vietnam op de planning en in februari trekken we naar Zuid-Afrika.

Het is net door de reizen die we maken in het laagseizoen van het restaurant, dat we mensen het gevoel kunnen geven dat ze zélf op vakantie zijn wanneer ze bij ons tafelen. Als het financieel haalbaar is om tijdens de winter drie keer op reis te gaan, waarom zou je het dan niet doen? Mijn gouden raad: zoek een goede boekhouder en het advies van mensen naar wie je opkijkt. Sla alle andere goedbedoelde raad gerust in de wind.’

Ook benieuwd naar Chinooks reismicrobe? Check haar website of beluister Aloha Ohana The Podcast, waarin ze in gesprek gaat met ondernemers in de reis- en hospitalitysector.

Tekst: Arkasha Keysers

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '